Home | Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Je kunt zwarte knoflook in de winkel kopen. Maar nóg leuker is het om zelf zwarte knoflook te maken. Hiervoor is het goed om eerst te weten hoe zwarte knoflook ontstaat. Dat gebeurt door een fermentatieproces. Dat is een proces waarbij schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Zwarte knoflook maak je van witte knoflook. Door deze witte knoflook te fermenteren, verandert de smaak, de structuur en de kleur van knoflook.

Wat heb je nodig om zelf zwarte knoflook te maken?

Zwarte knoflook kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt er witte knoflook, een rijstkoker en wat geduld voor nodig. Je fermenteert dan zelf de witte knoflook tot zwarte knoflook. Hoe je dit doet? Heel simpel. Je doet de witte knoflook in de rijstkoker en je wacht 8 dagen. Uiteindelijk heb je dan zelf je eigen zwarte knoflook gefermenteerd uit witte knoflook.

Het stappenplan om zelf zwarte knoflook te maken

Om zwarte knoflook te maken heb je dus vooral geduld nodig. Hieronder volgt de exacte beschrijving om zelf de lekkerste zwarte knoflook te maken.

  1. Verwarm je rijstkoker tot 50 graden. Je kunt dit meten met een kookthermometer. Let op dat je de temperatuur maximaal tot 85 graden verwarmt.
  2. Verpak twee bolletjes knoflook apart in folie en plaats ze in de rijstkoker.
  3. Dek de bovenkant van de rijstkoker af met folie.
  4. Laat de rijstkoker afgedekt 8 dagen staan. Dit is noodzakelijk, want hiermee houd je het vocht in de knoflook.
  5. Op dag 9 haal je de knoflook uit de rijstkoker en pel je de knoflooktenen. Bewaar de knoflooktenen koel, bijvoorbeeld in een glazen weckpot.

Je zwarte knoflook is nu klaar om te gebruiken. Het is wel verstandig om de rijstkoker tijdens het fermentatieproces ergens neer te zetten waar je niet zo vaak komt. De geur van knoflook komt namelijk wel vrij. En je wilt natuurlijk niet dat je hele huis naar knoflook ruikt.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe smaakt zwarte knoflook?

Zwarte knoflook wordt dus gemaakt van witte knoflook. Het fermenteren van de witte knoflook kun je zien als karamelliseren. Zwarte knoflook smaakt daarom ook zoeter dan de normale witte knoflook. Het is heerlijk om in pastasauzen zwarte knoflook te gebruiken in plaats van witte. Je kunt deze zwarte knoflook dan samen met de andere groenten stoven. Hierdoor komt de smaak van de zwarte knoflook extra goed naar voren.

Is zwarte knoflook goed voor je?

We weten allemaal dat witte knoflook goed is voor je gezondheid. Het is erg goed voor je immuunsysteem en het heeft een gunstig effect op je bloeddruk. Dat geldt ook voor zwarte knoflook. Het heeft als antioxidant een krachtige werking. Zwarte knoflook beschermt de cellen van je hart- en vaatstelsel. Door regelmatig zwarte knoflook te eten kun je de inname van het lipidenprofiel verbeteren. Dat profiel speelt een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten.

Doordat zwarte knoflook gefermenteerd is, bevat het nog meer antioxidanten dan witte knoflook. Gefermenteerde zwarte knoflook bevat daarom ook magnesium, calcium, fosfor, selenium, vitamine B6 en vitamine C. Supergezond dus!

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.