Home | Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Je kunt zwarte knoflook in de winkel kopen. Maar nĆ³g leuker is het om zelf zwarte knoflook te maken. Hiervoor is het goed om eerst te weten hoe zwarte knoflook ontstaat. Dat gebeurt door een fermentatieproces.

Dat is een proces waarbij schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Zwarte knoflook maak je van witte knoflook.

Door deze witte knoflook te fermenteren, verandert de smaak, de structuur en de kleur van knoflook.

Wat heb je nodig om zelf zwarte knoflook te maken?

Zwarte knoflook kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt er witte knoflook, een rijstkoker en wat geduld voor nodig. Je fermenteert dan zelf de witte knoflook tot zwarte knoflook. Hoe je dit doet? Heel simpel. Je doet de witte knoflook in de rijstkoker en je wacht 8 dagen.

Uiteindelijk heb je dan zelf je eigen zwarte knoflook gefermenteerd uit witte knoflook.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Zwarte knoflook, hoe maak je het en hoe smaakt het?

Het stappenplan om zelf zwarte knoflook te maken

Om zwarte knoflook te maken heb je dus vooral geduld nodig. Hieronder volgt de exacte beschrijving om zelf de lekkerste zwarte knoflook te maken.

  1. Verwarm je rijstkoker tot 50 graden. Je kunt dit meten met een kookthermometer. Let op dat je de temperatuur maximaal tot 85 graden verwarmt.
  2. Verpak twee bolletjes knoflook apart in folie en plaats ze in de rijstkoker.
  3. Dek de bovenkant van de rijstkoker af met folie.
  4. Laat de rijstkoker afgedekt 8 dagen staan. Dit is noodzakelijk, want hiermee houd je het vocht in de knoflook.
  5. Op dag 9 haal je de knoflook uit de rijstkoker en pel je de knoflooktenen. Bewaar de knoflooktenen koel, bijvoorbeeld in een glazen weckpot.

Je zwarte knoflook is nu klaar om te gebruiken. Het is wel verstandig om de rijstkoker tijdens het fermentatieproces ergens neer te zetten waar je niet zo vaak komt. De geur van knoflook komt namelijk wel vrij. En je wilt natuurlijk niet dat je hele huis naar knoflook ruikt.

Hoe maak je zwarte knoflook van gewone knoflook?

Hoe smaakt zwarte knoflook?

Zwarte knoflook wordt dus gemaakt van witte knoflook. Het fermenteren van de witte knoflook kun je zien als karamelliseren. Zwarte knoflook smaakt daarom ook zoeter dan de normale witte knoflook.

Het is heerlijk om in pastasauzen zwarte knoflook te gebruiken in plaats van witte. Je kunt deze zwarte knoflook dan samen met de andere groenten stoven. Hierdoor komt de smaak van de zwarte knoflook extra goed naar voren.

Is zwarte knoflook goed voor je?

We weten allemaal dat witte knoflook goed is voor je gezondheid. Het is erg goed voor je immuunsysteem en het heeft een gunstig effect op je bloeddruk.

Dat geldt ook voor zwarte knoflook. Het heeft als antioxidant een krachtige werking. Zwarte knoflook beschermt de cellen van je hart- en vaatstelsel.

Door regelmatig zwarte knoflook te eten kun je de inname van het lipidenprofiel verbeteren. Dat profiel speelt een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten.

Doordat zwarte knoflook gefermenteerd is, bevat het nog meer antioxidanten dan witte knoflook. Gefermenteerde zwarte knoflook bevat daarom ook magnesium, calcium, fosfor, selenium, vitamine B6 en vitamine C. Supergezond dus!

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.