Home | Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door de zure smaak.

Waarom zou je zuurkool rauw eten?

Heel simpel: omdat het erg gezond is. Rauwe zuurkool is goed voor de werking van je darmen. Rauwe zuurkool zit vol enzymen. Een enzym is een eiwit dat zelf niet verteerd wordt of verandert. Enzymen helpen bij de spijsvertering.

De eiwitten die in rauwe zuurkool zitten zorgen voor een goede vertering, een gezond spijsverteringsstelsel en het helpt voor een goede afbraak van voeding in je lichaam. Zuurkool bevat heel veel van die goede enzymen.

De voordelen van het eten van zuurkool

Het eten van zuurkool heeft veel voordelen. Allereerst is zuurkool heel voedzaam en gezond. Het bevat vitamine K, gezonde probiotica (zoals melkzuurbacteriƫn) en nog heel veel andere voedingsstoffen.

Als je regelmatig zuurkool eet, dan versterk je je weerstand, verbeter je je spijsvertering, loop je minder risico om bepaalde ziektes te krijgen en het kan je helpen om af te vallen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Hoe eet je rauwe zuurkool?

Waarom moet je zuurkool niet koken?

Zuurkool bevat levende melkzuurbacteriƫn. Deze melkzuurbacteriƫn zorgen ervoor dat het spijsverteringsstelsel en je darmen beter werken. Ook verminderen ze de slechte bacteriƫn in je darmen en zorgen ze voor een groei van de goede bacteriƫn.

Als je zuurkool verwarmd, dan overleven de levende melkzuurbacteriƫn die hitte niet. Dus om zoveel mogelijk de voordelen van zuurkool te ondervinden, moet je het niet koken.

Wat zit er in zuurkool?

Rauwe zuurkool bevat veel levende melkzuurbacteriƫn, maar dat is niet het enige goede van zuurkool. Er zit per 100 gram zuurkool 25 mg vitamine C in.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 mg per dag. Dus als je 100 gram zuurkool eet, dan heb je al een derde van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.

Vitamine C is een antioxidant en kan onder andere kanker voorkomen. Ook zorgt deze vitamine ervoor dat je tanden gezond blijven en het helpt met de genezing van een wond. Alleen maar voordelen dus!

Een ander vitamine die in zuurkool zit is vitamine K. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium in je botten blijft en niet in de bloedvaten komt. Erg belangrijk.

Van elke koolsoort kan je zuurkool maken

Eet niet teveel rauwe zuurkool

Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat. 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium.

Geadviseerd wordt om dagelijks 1,5 gram natrium te consumeren met een maximum aan 2,4 gram. Als je veel zuurkool eet, dan kom je snel boven deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit.

Ook omdat er in heel veel andere producten ook natrium zit. Als je een teveel aan natrium binnenkrijgt, dan kan dat een negatief effect op je bloeddruk hebben. Eet rauwe zuurkool daarom met mate.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriƫn die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriƫn, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.