Home | Zuurdesemstarter kopen: Waar moet je op letten?
Zuurdesemstarter kopen

Zuurdesemstarter kopen: Waar moet je op letten?

Tags: | ā± Leestijd: 5 minuten

Er zijn veel soorten brood te koop in de winkel, op de markt en bij de bakker maar niet iedereen vindt immers alles even lekker en voor sommige mensen geldt dat ze niet goed tegen gluten kunnen of een andere allergie hebben.

Om dan toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en brood te kunnen eten, kun je kiezen voor zuurdesembrood. Dit brood is lichter verteerbaar dan veel andere soorten, bevat over het algemeen minder gluten en is hartstikkeĀ  voedzaam.

Zuurdesembrood kun je in de winkel kopen maar zelf maken is ook goed te doen.

šŸ‘‹ Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Diverse soorten meel om zuurdesembrood mee te maken

Als je zelf zuurdesembrood maakt heeft dat als grote voordeel dat je precies weet wat je erin doet. Zeker als je voor bepaalde stoffen allergisch bent is het goed opletten als je iets in de winkel koopt dat je er niet ziek van wordt.

Het maken van zuurdesembrood kost je wel wat tijd maar dan heb je wel goed brood dat ook nog eens gezond en lekker is. Om het te kunnen maken heb je alleen maar water, een zuurdesemstarter, meel en zout nodig.

Er zijn diverse soorten meel voor zuurdesembrood te koop dus kijk goed welke je neemt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen spelt- of tarwemeel kiezen. Daarnaast bepaal je ook welke maling je kiest voor het meel dat je gebruikt; bloem, meel of volkoren.

Volkorenmeel maak je door de gehele graan te malen en daardoor behoudt volkorenmeel alle gezonde voedingsstoffen. De term meel wordt vaak gebruikt wanneer er een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt wordt.

Bloem is meel wat fijn gezeefd is en daardoor bevat bloem minder gezonde voedingsstoffen (zoals vezels). Vervolgens kan je zelf een starter maken. Alle ingrediënten hiervoor koop je gewoon maar het maken moet je zelf doen.

De zuurdesembrood starter bestanddelen kun je op veel plaatsen kopen, zowel in een fysieke als online winkel.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Zuurdesemstarter, waar koop je die of hoe maak je die zelf?

Gebruik altijd een goed recept voor zuurdesem brood

Een zuurdesembrood starter maken is niet zo ingewikkeld maar het kost wel de nodige tijd om een goed resultaat te behalen. Er zijn verschillende manieren om dit te maken.

Vergeet zeker niet even in ons fermentatiekookboek te kijken want ook hierin vind je alles over zuurdesembrood en goede recepten om dit te maken.

Naast allerlei recepten die je gebruiken kunt, hebben we in ons handboek ook tal van handige tips en trics op een rijtje gezet. Zo weet je beter hoe het moet maar ook hoe het resultaat eruit komt te zien.

Hoe maak je zelf een starter voor zuurdesembrood?

Even in het kort hoe je een starter voor zuurdesembrood maakt. Zorg dat je alle ingrediƫnten die je nodig hebt in huis haalt en weeg de juiste hoeveelheden af. De starter is een mengsel van de genoemde ingrediƫnten meel en water.

Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar totdat het een mooi, glad mengsel geworden is. De starter is niet met een uurtje klaar maar heeft enige dagen nodig om te rijzen.

Daarmee dien je wel echt rekening te houden als je zelf zuurdesembrood maakt want het is dus niet dezelfde dag al klaar om gegeten te worden.

Je hoeft geen extra gist aan het mengsel toe te voegen (bij andere broodsoorten gebeurt dat wel) want door de van nature aanwezige gisten fermenteert en rijst het zuurdesembrood toch wel.

Een andere leuke manier om aan een starter te komen is om naar jouw favoriete bakker te gaan. Vraag daar of je een klein beetje van de zuurdesemstarter mag. De meeste bakkers werken hier graag aan mee!

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Goede zuurdesemstarter belangrijk voor lekker en gezond zuurdesembrood

Voed de zuurdesemstarter met regelmaat

Als je klaar bent met het maken van de starter in een kom doe je er plastic overheen en zet je deze weg. Regelmatig je starter ā€˜voeden’ is wel nodig zodat deze goed rijst. Dat voeden doe je door er steeds meer meel en water aan toe te voegen.

Op een bepaald moment is je starter voor het zuurdesembrood voldoende gerezen en kun je er brood of broodjes van gaan maken. Doe een stukje van de starter in warm water om te zien of deze klaar is om af te bakken.

Blijft het mengsel drijven? Dan kun je er brood van gaan bakken. Het is wel belangrijk dat je het mengsel dat je gebruikt een paar keer goed kneedt en tussentijds laat rusten. Zo kan het namelijk nog meer rijzen op kamertemperatuur.

Is het mengsel ongeveer anderhalve keer zoveel geworden als de hoeveelheid waarmee je begonnen bent? Dan is het helemaal klaar om er brood van te maken.

Dit kun je in een vorm doen maar los op de bakplaat of in een broodbakmachine is natuurlijk ook goed. Goed bakken, uit de oven of machine halen, eventjes laten afkoelen en je hebt je zelfgebakken zuurdesembrood.

Als je nog over hebt van je starter kun je deze later nog gebruiken maar zet deze wel altijd goed gekoeld weg. Zorg dat je altijd wat van de starter overhoudt, dan kan je een volgende keer meteen aan de slag met het bakken van je eigen brood.

Waarom zelf zuurdesembrood maken?

Zoals al opgemerkt weet je bij zelfgemaakt brood precies wat je erin gedaan hebt dus dat is handig. Bij gekocht brood weet je dat natuurlijk niet en je wilt immers allergische reacties voorkomen mocht er wat in zitten waar je niet tegen kunt.

Daarnaast heeft zuurdesembrood diverse andere voordelen waardoor het niets gek is dat het tegenwoordig veel gekozen of zelfgemaakt wordt. Zo is zuurdesembrood om te beginnen lichter verteerbaar dan veel andere broodsoorten.

Door de aanwezigheid van probiotica in het mengsel worden bepaalde stoffen die in veel andere soorten brood zitten, afgebroken en wordt het makkelijker voor je lichaam het brood te verteren.

Daarnaast zitten er prebiotica in die ervoor zorgen dat de goede bacteriƫn hun werk kunnen doen tijdens het fermentatieproces. Het brood heeft een goede en positieve invloed op je darmen.

Deze verteren het makkelijker en je krijgt er minder snel last van als je dit eet. Zeker voor mensen met wat gevoelige darmen of een wat lastige spijsvertering is zuurdesembrood aan te raden. Wat ons betreft is een zuurdesem volkorenbrood het meest voedzame brood wat er is!

Zuurdesem is bijzonder voedzaam en gunstig voor je suikerspiegel

Een andere belangrijke eigenschap van zuurdesembrood is dat het bijzonder voedzaam is. Er zit meer foliumzuur en antioxidanten in dan bij ander brood en de PH-waarde ervan is lager.

Hierdoor neemt het fytaatgehalte in het brood af waardoor je makkelijker de mineralen die in het brood zitten opneemt en het is dus meteen voedzamer. Zuurdesembrood kan een gunstige uitwerking op je suikerspiegel hebben.

Je krijgt er namelijk niet meteen een enorme piek van als je dit brood eet dus je lijft blijft er rustiger door en je reageert niet zo fel op de inname van suikers.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.