Home | Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?
Zuurdesembrood maken

Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het eens op de markt. Lukt dit niet dan kun je ook zelf zuurdesembrood maken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Hoe maak je zelf zuurdesembrood?

Om zelf zuurdesembrood te maken begin je het beste met het zoeken naar een goed recept. Deze zijn er talloze te vinden op internet en ze staan zeker ook in een goed kookboek. Kijk ook of je misschien een filmpje vindt zodat je meteen kunt zien wat je precies moet doen, dat is altijd handig. Voor het maken van dit soort brood heb je natuurlijk wel een aantal ingrediënten en materialen nodig.

Maak eerst een starter

Voor het maken van zuurdesembrood heb je het volgende nodig: meel, zout en water. Om het brood te kunnen maken, maak je eerst een zogenaamde starter. Dit is een mengsel van de genoemde ingrediënten dat je als basis voor het zuurdesembrood gebruikt. Deze starter heeft een paar dagen nodig om te rijzen. Je hoeft niet alles ineens te gebruiken maar kunt ook een deel laten liggen (wel gekoeld bewaren) om er op een later tijdstip een brood mee te maken. Je maakt de starter in een kom en doet er na het bereiden plastic overheen. Zet deze weg maar geef het ook de kans om te groeien. Hiervoor voed je dagelijks de starter door er extra meel en water aan toe te voegen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha maken

Voed de starter goed en geef deze de kans te rijzen

Wanneer is je starter klaar voor gebruik? Dat kun je zien door een deel ervan in warm water te doen. Indien dit blijft drijven kun je er brood van gaan maken. Vergeet niet er zout bij te doen en vouw het deel van het mengsel dat je gaat gebruiken diverse keren. Laat het daarna 10 tot 30 minuten rusten en herhaal dit proces tot het deeg goed rekbaar en glad is. Laat bij de laatste keer rusten het deeg op kamertemperatuur rijzen. Wanneer de hoeveelheid ongeveer anderhalve keer zo veel is als oorspronkelijk, is het klaar om er zuurdesembrood van te maken. Je voegt dus geen extra gist toe want rijzen doet het brood door de van nature in het deeg aanwezige gisten al.

Bak een brood zoals jij dat wilt

Vorm het brood zoals jij dat wilt. Je kunt het in een bakvorm doen maar ook met de hand broodjes of een andere vorm maken is natuurlijk mogelijk. Bak het af in een oven of broodbakmachine en klaar is je brood. Even laten afkoelen en smullen maar. Bak het brood een paar uur voordat je het wilt eten want om het goed te kunnen snijden is 2 tot 3 uur afkoelen wel nodig. De smaak en kwaliteit van het brood hangen af van wat jij erbij doet en hoe goed je de starter gevoed hebt tijdens het maken. Als je nog een deel van de starter over hebt om later te gebruiken is het raadzaam deze ook een paar dagen te voeden voordat je er een zuurdesembrood van maakt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.