Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het eens op de markt. Lukt dit niet dan kun je ook zelf zuurdesembrood maken.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hoe maak je zelf zuurdesembrood?
Om zelf zuurdesembrood te maken begin je het beste met het zoeken naar een goed recept. Deze zijn er talloze te vinden op internet en ze staan zeker ook in een goed kookboek. Kijk ook of je misschien een filmpje vindt zodat je meteen kunt zien wat je precies moet doen, dat is altijd handig. Voor het maken van dit soort brood heb je natuurlijk wel een aantal ingrediƫnten en materialen nodig.
Maak eerst een starter
Voor het maken van zuurdesembrood heb je het volgende nodig: meel, zout en water. Om het brood te kunnen maken, maak je eerst een zogenaamde starter. Dit is een mengsel van de genoemde ingrediƫnten dat je als basis voor het zuurdesembrood gebruikt. Deze starter heeft een paar dagen nodig om te rijzen. Je hoeft niet alles ineens te gebruiken maar kunt ook een deel laten liggen (wel gekoeld bewaren) om er op een later tijdstip een brood mee te maken. Je maakt de starter in een kom en doet er na het bereiden plastic overheen. Zet deze weg maar geef het ook de kans om te groeien. Hiervoor voed je dagelijks de starter door er extra meel en water aan toe te voegen.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā
Voed de starter goed en geef deze de kans te rijzen
Wanneer is je starter klaar voor gebruik? Dat kun je zien door een deel ervan in warm water te doen. Indien dit blijft drijven kun je er brood van gaan maken. Vergeet niet er zout bij te doen en vouw het deel van het mengsel dat je gaat gebruiken diverse keren. Laat het daarna 10 tot 30 minuten rusten en herhaal dit proces tot het deeg goed rekbaar en glad is. Laat bij de laatste keer rusten het deeg op kamertemperatuur rijzen. Wanneer de hoeveelheid ongeveer anderhalve keer zo veel is als oorspronkelijk, is het klaar om er zuurdesembrood van te maken. Je voegt dus geen extra gist toe want rijzen doet het brood door de van nature in het deeg aanwezige gisten al.
Bak een brood zoals jij dat wilt
Vorm het brood zoals jij dat wilt. Je kunt het in een bakvorm doen maar ook met de hand broodjes of een andere vorm maken is natuurlijk mogelijk. Bak het af in een oven of broodbakmachine en klaar is je brood. Even laten afkoelen en smullen maar. Bak het brood een paar uur voordat je het wilt eten want om het goed te kunnen snijden is 2 tot 3 uur afkoelen wel nodig. De smaak en kwaliteit van het brood hangen af van wat jij erbij doet en hoe goed je de starter gevoed hebt tijdens het maken. Als je nog een deel van de starter over hebt om later te gebruiken is het raadzaam deze ook een paar dagen te voeden voordat je er een zuurdesembrood van maakt.
Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!