Home | Handig: zo werkt een waterslot

Handig: zo werkt een waterslot

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Een waterslot is soms handig om te gebruiken bij het fermentatieproces. Denk hierbij aan het proces waarbij bier of wijn gemaakt wordt. Om de drank af te sluiten van de buitenlucht kun je een waterslot gebruiken. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de biervaten of wijnvaten binnendringen. En het koolzuur kan wel via het waterslot ontsnappen. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel.

Hoe werkt een waterslot?

Een waterslot is een methode om ervoor te zorgen dat er geen lucht bij iets kan komen. Stel je hebt een fles wijn, dan kun je zelf een waterslot maken. Je plaatst dan een plastic zakje over de mond van de fles. Je zet dit zakje vast met een elastiekje. Je hebt dan een waterslot gemaakt. Het zakje vult zich met gas en gaat bol staan. Doordat er van binnenuit druk komt, wordt er voorkomen dat er lucht binnen kan komen.

De functies van een waterslot

Als je bier of wijn wilt maken, dan kun je niet zonder waterslot. Een waterslot heeft bij dit proces van vergisting een aantal functies, namelijk”

  1. Een waterslot houdt lucht buiten. Hierdoor weet je zeker dat er niets van buiten je bier of wijn op een negatieve manier kan beïnvloeden.
  2. Tijdens het proces van vergisting komt er CO2 vrij. Dat kan via het waterslot naar buiten.
  3. Door het waterslot heb je geen last van fruitvliegjes. Die zijn namelijk gek op wijn. Een fruitvliegje zelf is niet gevaarlijk voor de wijn, maar ze kunnen wel een bacterie meenemen die het proces kunnen verstoren. Je wijn smaakt dan niet meer naar wijn, maar naar azijn.
  4. Door het waterslot sluit je bacteriën en wilde gisten buiten.

Het waterslot geeft aan wanneer de vergisting is afgelopen

In veel gevallen kun je aan het waterslot zien of de vergisting is afgelopen. Meestal zie je dan geen beweging meer in het waterslot. Dan kun je ervan uit gaan dat het proces van vergisting afgerond is. Maar pas hier wel mee op. Het kan namelijk zo zijn dat er geen beweging meer is in het waterslot doordat er een klein lekje in het waterslot zit. Ook kan het voorkomen dat het waterslot ineens weer begint te bubbelen, terwijl je dacht dat de vergisting afgelopen was. Wees dus altijd heel zeker van je zaak, voordat je buitenlucht bij je product laat.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wanneer stopt het gistingsproces?

Het gistingsproces is pas klaar als alle suikers zijn omgezet in alcohol, of als het alcoholpercentage 15 tot 16 procent is. Als er een alcoholpercentage van 15 procent is bereikt, dan zal de natuurlijk alcohol die aanwezig is de overige gistcellen doden. De suikers die dan nog aanwezig zijn in de drank worden niet meer omgezet in alcohol.

Gebruik alleen een waterslot dat goed gesteriliseerd is

Net als al je andere producten is het belangrijk dat je ook je waterslot steriliseert voordat je het gaat gebruiken. Doe je dat niet, dan kan er vuil in je vergistingsproces komen. Dat kan het proces van vergisting negatief beïnvloeden, waardoor jouw wijn of bier niet goed smaakt. Steriliseer daarom je waterslot goed door hem goed te verwarmen in de oven, of in de magnetron, zodat alle bacteriën gedood worden.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.