Home | Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Zelf fermenteren

Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?

Tags: | ā± Leestijd: 4 minuten

Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden want veel producten kunnen gefermenteerd worden. Zelf fermenteren is ook mogelijk en niet eens zo heel ingewikkeld. Zeker als je met groente fermenteren begint is dat niet erg moeilijk om te doen en de kans dat dit slaagt, is aanzienlijk.

Dus wat let je nog? Probeer het zelf ook eens zodat je voedsel langer goed kunt houden en op een later tijdstip nog kunt nuttigen.

šŸ‘‹ Voordat je verder leestā€¦

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Hoe kun je leren fermenteren?

Als je wilt leren fermenteren kun je dat op diverse manieren doen. Ook bij ons kun je ervoor terecht.

Om fermenteren te leren kun je ons boek gebruiken waarin veel informatie, tips en recepten staan maar je kunt er ook voor kiezen je aan te melden voor een online cursus of workshop.

Het is maar net wat jij zelf het prettigste vindt om te doen en wat je het meest bevalt. In onze cursus vind je ook veel informatie over fermenteren dus kijk altijd even goed wat het precies inhoudt en welke recepten het best bij jou passen. Zo kun je beter voor jezelf bepalen of het ook echt wat voor jou is.

Zelf fermenteren stap voor stap

Zelf fermenteren stap voor stap

Als je wilt gaan fermenteren, zul je in een cursus of wanneer je dit zelf doet, een stappenplan volgen zodat je de meeste kans op een goed resultaat hebt. Welke stappen dit zijn, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je weet wat belangrijk is om te doen en waarmee je rekening dient te houden:

– Zorg er om te beginnen voor dat je alles wat je nodig hebt om te fermenteren in huis hebt. Doe je dit zelf thuis, dan zorg je voor een goed recept, materiaal om het voedsel te kunnen wassen en snijden en potten of zakken om het gefermenteerde voedsel in te doen. Vergeet niet zout en eventuele andere smaakmakers in huis te halen. In onze recepten kun je precies zien wat je allemaal nodig hebt.
– Maak je aanrecht goed schoon voordat je begint met fermenteren en spoel de potten goed uit. Je kunt ervoor kiezen deze te steriliseren maar spoelen met sodawater en goed naspoelen werkt ook prima. Vergeet de deksels en rubberen ringen, indien je deze gebruikt, niet.
– Daarna kun je beginnen met het snijden van de groente. Welke snijtechniek je daarvoor gebruikt, maakt niet zoveel uit zolang je er maar voor zorgt dat het in gelijke stukken is zodat het fermenteren gelijkmatig kan geschieden.
– Was de groente (of iets anders kan natuurlijk ook) goed en meng deze daarna met voldoende zout. Bij fermenteren wordt zoā€™n 1,5% tot 3% van het totale gewicht van de groente aan zout toegevoegd. Hiermee gaat het fermenteren het beste. Indien in je recept extra smaakmakers worden gebruikt, kun je deze ook toevoegen.
– Door de toevoeging van zout wordt vocht aan de groente onttrokken. Dit doe je niet weg maar gebruik je gewoon mee. Het is namelijk belangrijk dat de groente in de potten of zakken voldoende onder het zoute water komen te staan.
– Doe alles in potten, veeg de randjes netjes schoon en sluit ze goed af, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen. Indien je zakken gebruikt zorg je dat er weinig lucht bij komt en kun je deze ook vacuĆ¼m trekken met een speciaal apparaat zodat er geen zuurstof in blijft zitten.
– Als je alles erin hebt gedaan kan het fermentatieproces op zich beginnen. Je zet hiervoor het voedsel op kamertemperatuur weg. Zet je dit namelijk in een gekoelde ruimte dan zal het fermentatieproces vertraagd worden. Je dient dit sowieso al de tijd te geven zodat de inhoud van de potten of zakken de kans krijgt lekker fris en een beetje zurig te worden. De goede bacteriĆ«n die van nature al in de groente zitten en het zout zorgen voor een goede smaak en het product blijft er ook nog eens heel lang houdbaar door.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Zelf fermenteren is goed te doen

Zelf fermenteren is zeker goed te doen

Zelf fermenteren is echt niet zo moeilijk maar houd er wel rekening mee dat je je goed aan alle stappen houdt en netjes werkt. Zo heb je de beste kans dat het daadwerkelijk lukt en je een goed resultaat krijgt.

Bij iedereen zal wel eens een keertje wat mislukken maar dat is niet meer dan normaal. Fermenteren kan door iedereen geleerd worden en als je meer wilt weten over deze methode, raadpleeg dan ons boek of bekijk de filmpjes in onze videocursus. Wij helpen je er graag mee!

Het is een prima manier om voedingsmiddelen langer te bewaren en zeker als je van iets erg veel in huis hebt, is het slim dit te doen.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.