Home | Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Zelf fermenteren

Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden want veel producten kunnen gefermenteerd worden. Zelf fermenteren is ook mogelijk en niet eens zo heel ingewikkeld. Zeker als je met groente fermenteren begint is dat niet erg moeilijk om te doen en de kans dat dit slaagt, is aanzienlijk. Dus wat let je nog? Probeer het zelf ook eens zodat je voedsel langer goed kunt houden en op een later tijdstip nog kunt nuttigen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Hoe kun je leren fermenteren?

Als je wilt leren fermenteren kun je dat op diverse manieren doen. Ook bij ons kun je ervoor terecht. Om fermenteren te leren kun je ons boek gebruiken waarin veel informatie, tips en recepten staan maar je kunt er ook voor kiezen je aan te melden voor een cursus of workshop. Het is maar net wat jij zelf het prettigste vindt om te doen en wat je het meest bevalt. Online vind je ook veel informatie over fermenteren dus kijk altijd even goed wat het precies inhoudt. Zo kun je beter voor jezelf bepalen of het ook echt wat voor jou is.

Fermenteren stap voor stap

Als je wilt gaan fermenteren, zul je in een cursus of wanneer je dit zelf doet, een stappenplan volgen zodat je de meeste kans op een goed resultaat hebt. Welke stappen dit zijn, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je weet wat belangrijk is om te doen en waarmee je rekening dient te houden:
– Zorg er om te beginnen voor dat je alles wat je nodig hebt om te fermenteren in huis hebt. Doe je dit zelf thuis, dan zorg je voor een goed recept, materiaal om het voedsel te kunnen wassen en snijden en potten of zakken om het gefermenteerde voedsel in te doen. Vergeet niet zout en eventuele andere smaakmakers in huis te halen. In een goed recept kun je precies zien wat je allemaal nodig hebt.
– Maak je aanrecht goed schoon voordat je begint met fermenteren en spoel de potten goed uit. Je kunt ervoor kiezen deze te steriliseren maar spoelen met sodawater en goed naspoelen werkt ook prima. Vergeet de deksels en rubberen ringen, indien je deze gebruikt, niet.
– Daarna kun je beginnen met het snijden van de groente. Welke snijtechniek je daarvoor gebruikt, maakt niet zoveel uit zolang je er maar voor zorgt dat het in gelijke stukken is zodat het fermenteren gelijkmatig kan geschieden.
– Was de groente (of iets anders kan natuurlijk ook) goed en meng deze daarna met voldoende zout. Bij fermenteren wordt zo’n 1,5% tot 3% van het totale gewicht van de groente aan zout toegevoegd. Hiermee gaat het fermenteren het beste. Indien in je recept extra smaakmakers worden gebruikt, kun je deze ook toevoegen.
– Door de toevoeging van zout wordt vocht aan de groente onttrokken. Dit doe je niet weg maar gebruik je gewoon mee. Het is namelijk belangrijk dat de groente in de potten of zakken voldoende onder het zoute water komen te staan.
– Doe alles in potten, veeg de randjes netjes schoon en sluit ze goed af, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen. Indien je zakken gebruikt zorg je dat er weinig lucht bij komt en kun je deze ook vacuüm trekken met een speciaal apparaat zodat er geen zuurstof in blijft zitten.
– Als je alles erin hebt gedaan kan het fermentatieproces op zich beginnen. Je zet hiervoor het voedsel op kamertemperatuur weg. Zet je dit namelijk in een gekoelde ruimte dan zal het fermentatieproces vertraagd worden. Je dient dit sowieso al de tijd te geven zodat de inhoud van de potten of zakken de kans krijgt lekker fris en een beetje zurig te worden. De goede bacteriën die van nature al in de groente zitten en het zout zorgen voor een goede smaak en het product blijft er ook nog eens heel lang houdbaar door.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Zelf fermenteren

Zelf fermenteren is goed te doen

Zelf fermenteren is echt niet zo moeilijk maar houd er wel rekening mee dat je je goed aan alle stappen houdt en netjes werkt. Zo heb je de beste kans dat het daadwerkelijk lukt en je een goed resultaat krijgt. Bij iedereen zal wel eens een keertje wat mislukken maar dat is niet meer dan normaal. Fermenteren kan door iedereen geleerd worden en als je meer wilt weten over deze methode, raadpleeg dan altijd eerst een goed boek of kijk eens op internet voor meer informatie. Het is een prima manier om voedingsmiddelen langer te bewaren en zeker als je van iets erg veel in huis hebt, is het slim dit te doen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.