Home | Workshop inmaken
Workshop inmaken

Workshop inmaken

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je van een bepaald product veel in huis hebt, dan bestaat de kans dat je niet alles tegelijk kunt opeten en dat er wat bederft of dat je iets dient weg te gooien. Wegdoen is immers altijd zonde als het om voedsel gaat dus het is zaak dat je op zoek gaat naar een methode om voedsel langer houdbaar te maken. Hiervoor zijn verschillende manieren te vinden waarbij je kunt kiezen voor inmaken, fermenteren of inleggen.

Inmaken en fermenteren

Het langer houdbaar maken van producten is bij tal van levensmiddelen mogelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met groente maar ook met fruit, vlees, vis en zuivelproducten is het mogelijk. Afhankelijk van het product en de manier die jij prettig vindt kun je dan kiezen voor een bepaalde conserveringsmethode. Als er gesproken wordt over inmaken, dan denken mensen al snel aan het wecken van groente en vooral fruit. Het is echter ook goed mogelijk om dit met vlees te doen.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Benodigdheden voor inmaken

Zout of suiker als conserveringsmiddel

Bij groente en vlees kun je zout toevoegen om het langer houdbaar te maken, bij fruit zal dit suiker zijn. Beide stoffen zijn namelijk prima conserveringsmiddelen waardoor het eindproduct langere tijd goed zal blijven. Voor wecken worden speciale ketels en potten gebruikt die een tijd verhit worden waardoor de inhoud vacuüm trekt en deze lang houdbaar blijft. Jam of chutney maken zijn tevens voorbeelden van inmaken waarbij levensmiddelen langer goed blijven.

Fermenteren levert een zurige, frisse smaak op

Als je voor groente inmaken kiest, kun je dat ook doen door deze te wecken. Er is echter een manier om groente langer houdbaar te maken en op een later tijdstop te nuttigen die minder tijd in beslag neemt en ook veel gebruikt wordt. Dit is dus fermenteren. Hierbij hoef je de producten die je fermenteert niet te verhitten voor een bepaalde tijd maar doe je er zout (en eventueel andere smaakmakers) bij om zo een zurige, frisse smaak te creëren en het eten of drinken lang goed te houden. Door het zout wordt er vocht aan het voedsel onttrokken en doordat je fermenteert bij kamertemperatuur, zonder zuurstof, kunnen goede bacteriën hun werk doen en suikers omzetten in zuren.

Inleggen is ook een vorm van conserveren

Kies je voor inleggen, dan zijn er bij deze manier van conserveren verschillende middelen mogelijk om te gebruiken. Ook deze wijze is erop gericht voedsel langer houdbaar te maken zodat je het op een later tijdstip kunt nuttigen. Inleggen kun je doen met behulp van zuur, zout, suiker, alcohol en siroop. Afhankelijk van wat je wilt inleggen kies je daar het juiste middel bij. Zo wordt zuur bijvoorbeeld veel gebruikt voor het inleggen van komkommer, augurken en uitjes terwijl zout wordt gekozen bij producten zoals vlees en vis. Inleggen in suiker wordt veel met fruit gedaan en staat ook wel bekend als konfijten. Kies je voor inleggen in alcohol dan kan dit bijvoorbeeld met vruchten worden gedaan waardoor een sterke drank ontstaat. Vruchten zoals kersen wordt vaak ingelegd in siroop en zijn zo ook in de winkel te koop in potten.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha maken

Kijk of je een leuke workshop kunt volgen

Heb je nu wel interesse in een van deze manieren van conserveren maar weet je niet goed welke te kiezen of hoe deze in het werk gaan? Dan is het zeker slim een workshop te volgen over inmaken. Hiervoor kun je op verschillende plekken terecht en wij verzorgen deze ook voor je. Kijk als je interesse hebt in een workshop inmaken of fermenteren altijd even op onze website. Hier vind je meer informatie over alle cursussen, kun je zien wat deze inhouden, voor wie ze bedoeld zijn en wat het kost. De workshops worden op diverse plaatsen door het land verzorgd dus grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt wordt gegeven.

Cursussen en workshops voor iedereen

Als je een cursus of workshop wilt volgen, kun je dat natuurlijk alleen doen als dat je voorkeur heeft maar het kan ook in een groep gedaan worden. Zo is het leuk om een dergelijke workshop als bedrijfsuitje te doen of dit samen met een aantal vrienden te ondernemen zodat je er een leuke dag van kunt maken. Er zijn workshops die een dag duren maar mogelijk vind je ook een cursus die meer dagen in beslag neemt. Als je kiest voor een zogenaamde open workshop dan is deze toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen. Of je een hobbykok bent of als professional in de keuken staat maakt niet uit bij een dergelijke workshop.

Kies een workshop die bij je past en je leuk lijkt

Natuurlijk zijn er verschillende workshops of cursussen op diverse niveaus dus kijk even goed welke het beste voor jou geschikt is. Zeker als je al wat meer over inmaken weet, is het verstandig een workshop voor meer gevorderden te kiezen. Moet je alles nog leren? Dat kan ook en als je dan een goede workshop doet, krijg je wellicht echt de smaak te pakken. Inmaken is leuk om te doen en het levert je ook nog eens prettig resultaat op waar je op een later tijdstip nog veel plezier aan kunt hebben.

Voordelen van inmaken

Inmaken van groente, fruit, vlees, vis, zuivel en nog meer heeft verschillende voordelen. Om te beginnen is het product dat je inmaakt veel langer goed dan wanneer je het vers gebruikt. Zeker als je van een bepaald product veel in huis hebt kun je niet alles vers gebruiken want dan is het bedorven voordat je zover bent. Inmaken is dan een prima oplossing. Inmaken betekent dat je minder verspilt en dat je op een later tijdstip iets kunt nuttigen wat dan niet meer in het seizoen is. Dat is natuurlijk ook prettig als je daardoor heel het jaar door het fruit hebt dat jij het lekkerste vindt. Inmaken is duurzaam want je hoeft amper nog wat weg te gooien. Zorg er altijd voor dat je goede recepten gebruikt zodat het inmaken niet kan mislukken. Natuurlijk kan er wel eens wat misgaan maar als je je netjes aan het recept houdt, is de kans daarop erg klein.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.