Home | Workshop fermenteren Utrecht
Workshop fermenteren Utrecht

Workshop fermenteren Utrecht

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Leren fermenteren kun je zelf maar het is ook altijd slim om er eens een goede workshop voor te volgen. Zo kun je niet alleen zien hoe bepaalde voedingsmiddelen gefermenteerd worden, maar wordt er ook informatie gegeven over het proces en hoe fermentatie nu eigenlijk werkt. Daarnaast mag je dit in een workshop natuurlijk ook altijd zelf proberen, hetgeen het nog vele malen leuker maakt. Bovendien ontmoet je nieuwe mensen, neem je op het eind jouw fermentaties mee naar huis en maak je veel plezier!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Kies voor een workshop fermenteren in Utrecht

Als je in Nederland een workshop fermenteren wilt volgen, kun je daar op verschillende plaatsen voor terecht. Wij verzorgen fermentatie workshops in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht maar woon je daar nu niet in de buurt? Dan is er vast ook wel eentje dichter bij huis te vinden. Op onze website kun je altijd vinden waar en wanneer er workshops, cursussen of masterclasses worden gegeven. Dit kan dus ook een workshop fermenteren in Utrecht zijn.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Workshop fermenteren Utrecht - Rode kool

Samen leren met andere mensen is leuk

Waarom zou je nu eigenlijk voor een workshop kiezen vraag je je wellicht af voor iets dat je thuis jezelf ook kunt aanleren? Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Om te beginnen is het leuk om een workshop te volgen omdat je dit samen met andere mensen doet en niet in je eentje in je keuken aan het experimenteren bent. Van andere mensen kun je veel leren en bovendien ben je met personen die hetzelfde leuk vinden.

Het geleerde direct in praktijk brengen

Daarnaast is het volgen van een workshop erg praktisch. Deze wordt gegeven door een docent met kennis van zaken dus daar kun je als deelnemer al van leren. Degene die de workshop verzorgt laat je niet enkel zien hoe je kunt fermenteren maar vertelt daar ook nog het nodige over. En daarna komt natuurlijk het leukste onderdeel: zelf proberen wat te maken. Door zien leer je maar door doen nog veel meer.

Geen extra spulletjes aanschaffen

Tenslotte hoef je bij een workshop zelf geen spullen zoals ingrediënten en andere benodigdheden aan te schaffen. Deze zijn daar namelijk allemaal voorhanden. Dit betekent dat je zowel de ingrediënten voor het fermenteren tot je beschikking hebt, alsmede keukengerei zoals een snijplank, messen en vooral niet te vergeten: potten of flessen om het product dat je gaat fermenteren in te doen. Zeker als je zelf nog niet helemaal goed weet of fermenteren wel wat voor jou is, is het handig eerst een workshop te volgen. Bevalt het prima en wil je ermee verdergaan? Dan kun je alsnog allerlei benodigdheden aanschaffen. Houd er rekening mee dat deze niet heel voordelig zijn dus kijk goed wat je nodig hebt en kies zorgvuldig uit wat handig is om te hebben.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha maken

Kies een workshop die bij je kennis over fermenteren aansluit

Als je een workshop wilt volgen, is het belangrijk dat je er eentje kiest die je aanspreekt en die op het juiste niveau voor je is. Dat wil zeggen, ben je nog een leek op het gebied van fermenteren, dan kies je voor een basiscursus. Weet en kun je al meer? Dan is een vervolgcursus of een masterclass natuurlijk ook een goed idee. Masterclasses gaan vaak over één specifiek onderwerp en zijn bedoeld om je daar meer in te verdiepen. Kies je voor een zogenaamde open workshop, dan is deze voor iedereen toegankelijk. Of je als hobby voor fermenteren kiest of dit voor je beroep doet, maakt daarbij niet uit. Open workshops zijn vaak basiscursussen waar iedereen veel van kan leren.

Informeer altijd naar alle mogelijkheden

Als je een workshop wilt volgen, kan dit dus op speciale locaties zoals bijvoorbeeld in Utrecht. Je kunt je als individuele deelnemer aanmelden maar met een groepje vrienden is het ook erg leuk om te doen. Denk ook eens aan een workshop fermenteren als bedrijfsuitje. Wil je graag een workshop laten verzorgen op je eigen bedrijf? Informeer dan wat daarbij allemaal mogelijk is. Workshops op maat kunnen ook gemaakt worden en dan op plekken worden gedaan waar dat voor jou en je werknemers het handigste is.

Zelf leren is ook mogelijk

Ben je niet zo van de workshops en cursussen maar wil je wel wat leren over fermenteren? Dan kun je zeker overwegen een basiscursus te doen waarna je zelf thuis verder gaat. Een goed hulpmiddel voor thuis zijn de filmpjes over fermenteren die je vindt op internet. Daarop kun je zien hoe je bepaalde voedingsmiddelen kunt fermenteren en hoe je bijvoorbeeld zuurdesembrood maakt, kombucha maakt of groente fermenteert. Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden want er is heel veel dat je kunt fermenteren.

Koop een goed boek dat je altijd kunt raadplegen

Zorg er daarnaast voor dat je een goed en compleet naslagwerk in huis hebt over fermenteren. Naast de workshops die we verzorgen hebben we een digitaal boek gemaakt waarin je alle informatie die je maar wilt hebben kunt vinden. Je leest erin over de geschiedenis van fermenteren, over hoe het werkt en hoe je het proces het beste aanpakt. Daarnaast staan er, en dat is zeker niet onbelangrijk, talloze recepten in die je zelf kunt volgen. Lees zeker ook de tips en tricks want die kunnen nog wel eens van pas komen.

Leuke recepten verzamel je gewoon zelf

In workshops en cursussen wordt overigens ook gebruik gemaakt van een goede handleiding of kookboek over fermenteren. Zelfs de meest ervaren kok kent niet alle gerechten uit zijn of haar hoofd dus het is altijd handig als je even kunt spieken wat er ook weer in gaat en hoe je een bepaalde soort voedsel het beste fermenteert. Als je zelf een beetje zoekt op internet, vind je daar tevens allerlei losse recepten. Deze kun je bij elkaar verzamelen zodat je een mooi boekje voor jezelf maakt. Indien een bepaald recept je goed bevalt zul je het zeker nog vaker maken en kun je het eventueel ook aanpassen zoals jij wilt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.