Inhoudsopgave
Wecken is een techniek die al heel lang bestaat. Door bijvoorbeeld groenten in weckpotten te doen, kun je ze langer bewaren. Je kunt ook witte kool inmaken.
Dat is een andere benaming voor wecken. Als je dit doet met witte kool, dan kun je ook zuurkool maken van witte kool. Het inmaken van groenten wordt ook wel fermenteren genoemd.
De smaak, structuur, geur en kleur kan door het wecken veranderen.
Hoe maak je witte kool in?
Als je witte kool wilt wecken, dan moet je een aantal stappen ondernemen. Allereerst moet je een witte kool kopen en daarvan de harde kern verwijderen. Omdat de kool vaak niet in zijn geheel in een pot past, kun je de kool in stukken snijden.
Daarna doe je de witte kool in weckpotten. Per 500 gram groente voeg je 15 gram zout toe. En daarna vul je de weckpot met koud water. Zorg ervoor dat de weckpot van tevoren goed gesteriliseerd is. Sluit de weckpot goed met de inmaakring en de weckklemmen.
Tot slot moet je de kool in de weckketel plaatsen. Die moet 100 graden zijn en je weckt de kool 60 minuten op deze temperatuur. Je hebt dan zelf witte kool ingemaakt.
Als je geen weckketel hebt, dan kun je ook de oven gebruiken. Verwarm hem voor op 100 graden en zet je weckpot er afgedekt gedurende 60 minuten in.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Waarom moet je zout toevoegen om te fermenteren?
Als je witte kool wilt fermenteren, dan kan dat niet zonder zout te gebruiken. Het zout zorgt voor een bevordering van de goede bacteriën. En het remt de groei van verkeerde bacteriën af. Ook zorgt het zout ervoor dat je witte kool lekker knapperig blijft.
Het maakt niet uit welk type zout je gebruikt. Zowel keukenzout als een zeezout is te gebruiken voor het inmaken van witte kool.
Ingemaakte kool bewaren
Als je de kool goed ingemaakt hebt, dan kun je de weckpot met de kool zeker een jaar bewaren. Dat hoeft niet eens in de koelkast. Een koele, donkere plek, zoals de kelder is ook goed.
Twijfel je of de geweckte groente nog goed is? Dan kun je dat heel makkelijk controleren.
Als je een droge plop hoort bij het openen van je weckpot? Dan is de groente nog goed en kun je het eten. Als het deksel bol staat, dan is er iets misgegaan.
Waarschijnlijk was de weckpot dan niet goed gesteriliseerd voor gebruik. Hierdoor kan het gebeuren dat de groenten gaan gisten. Dit kun je maar beter niet meer opeten.
Witte kool invriezen in plaats van inmaken
Witte kool kun je ook invriezen. Je witte kool is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je je kool langer bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om je kool in te maken, of om de kool eerst kort te blancheren voordat je hem invriest. Je kookt de kool dan heel kort. Als je dat doet, dan kun je de kool nog langer in de vriezer bewaren.
Hij blijft dan wel tot ongeveer 1 jaar houdbaar. Het invriezen, na blancheren is dus een alternatief voor het inmaken van kool.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!