Home | Welke ingrediënten moet je voor fermenteren in huis hebben?
Ingrediënten fermenteren

Welke ingrediënten moet je voor fermenteren in huis hebben?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf fermenteren gaan proberen? Dan heb je daar wel de nodige ingrediënten en andere spulletjes voor nodig om dit te kunnen doen. Wat je allemaal nodig hebt, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je niets kunt vergeten en volop aan de slag kunt met fermenteren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Zorg voor voedsel en zout

Om te beginnen dien je de groente of ander voedsel dat je wilt fermenteren in huis te hebben. Als je het nog niet eerder gedaan hebt, is het zeker aan te raden met groente te beginnen omdat dit nauwelijks kan mislukken en dit het makkelijkste is om te fermenteren.

Fermenteren wordt gedaan met behulp van zout. Zorg dat je dit dan ook voldoende in huis hebt. Het is op zich geen bijzonder ingrediënt maar het zorgt ervoor dat je voedsel lang goed blijft en het fermentatieproces op de juiste manier verloopt.

Je kunt hiervoor verschillende zoutsoorten gebruiken. Kies wel voor ongeraffineerd zout, zoals Keltisch zeezout of Himalaya zout. Deze zoutsoorten zijn rijk aan verschillend mineralen. Je kunt het zout er zo bij doen maar aanlengen met water zodat je een oplossing krijgt is tevens mogelijk.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Welke ingrediënten heb je nodig bij fermentatie?

Toevoegen van kruiden en smaakmakers

Bij bepaalde soorten voedingsmiddelen is het belangrijk kruiden of een andere smaakmaker toe te voegen bij het fermenteren. Deze zorgt voor een lekkere smaak zodat je gefermenteerde goed ook prettig is om te nuttigen. Sommige kruiden helpen bij het voorkomen van ongewenste schimmels op jouw fermentatie. Dus dat is mooi meegenomen.  Wat voor kruiden lekker zijn, verschilt per soort groente of ander voedsel. Je kijkt hiervoor het beste op recepten voor fermenteren om te weten wat geschikt is. Deze vind je online op tal van sites maar je kunt ook kookboeken raadplegen. Vergeet zeker niet even in ons fermentatieboek te kijken voor tips en tricks.

Wat heb je nog meer nodig voor fermenteren?

Naast het voedsel, het zout en de benodigde kruiden heb je potten (bij voorkeur met schroefdeksels) nodig of zakken die je vacuüm kunt trekken vóór het fermenteren. De potten kunnen gewone conservenpotten zijn, bijvoorbeeld die je in de winkel met inhoud gekocht hebt en die nu leeg zijn maar weckflessen fungeren ook prima. Zorg voor soda om de potten te spoelen en spoel deze ook goed na. Op zijn kop laten drogen op een schone theedoek werkt het beste. Zorg dat je, na het vullen, alle eten en andere stofjes die op de pot (met name in de rand) terechtgekomen zijn, er goed afveegt. Met zout wil je natuurlijk wel eens knoeien dus het is belangrijk de restjes er goed af te vegen. Neem daar altijd een schone doek voor. Zo heb je de beste kans op een goed resultaat en voedsel dat je nog heel lang kunt bewaren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.