Home | Welk zout gebruiken om te fermenteren?
Welke zoutsoorten zijn geschikt voor fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Tags: | ā± Leestijd: 4 minuten

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te gebruiken.

Er zijn veel verschillende zoutsoorten die je kunt gebruiken voor het fermentatieproces maar het ene zout is misschien net iets beter of lekkerder dan de andere soort.

Welke soort zout je gebruikt hangt ook van je eigen smaak af. In dit artikel vertellen we je meer over zout en fermenteren.

šŸ‘‹ Voordat je verder leestā€¦

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Zoutsoorten voor het fermenteren van voedingsmiddelen

Bij het fermenteren van voedingsmiddelen mogen zoutsoorten niet ontbreken. Zonder zout zal het hele fermentatieproces namelijk niet eens plaatsvinden.

Door zout toe te voegen aan het voedingsproduct wordt de groei van goede bacteriƫn gestimuleerd en tegelijkertijd de groei van slechte bacteriƫn geremd.

In principe kun je elke zoutsoort gebruiken, elke soort geeft echter wel een eigen smaak aan het gefermenteerde voedingsmiddel.

We zetten de verschillende soorten zout en hun kenmerken voor jou op een rijtje zodat je zelf kunt kiezen welke zoutsoort het beste past bij jouw smaak.

  • Keukenzout: Keukenzout wordt ook wel tafelzout genoemd en is de zoutsoort die het meeste gebruikt wordt. Dit zout wordt gewonnen in Nederland, onder andere in Twente, de Oosterschelde en in Groningen.
  • Zeezout: Zeezout is een zoutsoort bestaande uit grove korrels die ontstaan door zeewater te dampen. Dit zout heeft een krachtigere smaak dan het keukenzout. Hierbij geldt dat hoe donkerder van kleur het zout is, hoe gezonder.
  • Fleur de Sel: Fleur de Sel is hetzelfde als zoutbloem en is de duurste variant onder de zoutsoorten. Een andere benaming voor dit zout is Keltisch zout. Deze soort komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is duurder door de manier waarop het zout wordt geoogst. Het zout kan namelijk alleen gewonnen worden onder de juiste weersomstandigheden en temperatuur van het water. In deze zoutsoort proef je bittere en zoete tinten.
  • Himalaya zout: Deze zoutsoort heeft een roze kleur en wordt gewonnen in de zoutmijnen van Pakistan. Het Himalayazout is de puurste zoutsoort die er is doordat er na het winnen van het zout geen verdere bewerkingen meer plaatsvinden. Dit zout staat bekend om zijn verfijnde en milde smaak.
  • Hawaiiaans zout: Hawaiiaans zout is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk rood en zwart. Het komt uit het vulkanische gebied van Hawaii. Het rode zout heeft deze kleur doordat er gebakken rode klei aan het gedroogde zout wordt toegevoegd, de klei geeft het zout extra mineralen en een nootachtige smaak. Het zwarte zout dankt zijn kleur aan de toevoeging van actieve kool van de vulkaan.
  • Koosjer zout: Koosjer zout heeft een grove structuur en dankt zijn naam aan het feit dat het gebruikt werd om vlees koosjer te maken, wat te maken heeft met het Joodse dieet. Het zout was oorspronkelijk bedoeld om bloed uit vlees te trekken.

Welke zoutsoorten zijn geschikt voor fermenteren?

Wat is de juiste hoeveelheid zout voor het fermenteren van voedingsmiddelen?

De hoeveelheid zout die je gebruikt voor het fermenteren van voedingsmiddelen hangt af van de hoeveelheid producten die je fermenteert. Het zout heb je nodig om de groei van ongewenste bacteriƫn en andere microben te voorkomen.

Doorgaans geldt dat het zout minimaal 1,5 procent moet zijn van het basisgewicht van het voedingsmiddel dat je wilt laten fermenteren. Voor een kilo bonen zou je dus minimaal 15 gram zout toe moeten voegen.

Maar je rekent ook de hoeveelheid water die je toegevoegd aan het product mee bij de berekening van de hoeveelheid zout.

Als je dus 500 gram groenten hebt in een pot en hier 500 gram water aan toevoegt, is de hoeveelheid zout die je moet gebruiken 15 gram.

Groenten fermenteren sneller als je minder zout toevoegt. Laat dit gegeven je echter niet verleiden tot het fermenteren van groenten zonder zout.

Het zout remt de verkeerde bacteriƫn en zorgt voor een bevordering van de groei van goede bacteriƫn. Een fermentatieproces op de juiste wijze kan dus niet plaatsvinden zonder zout.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Ongeraffineerd zout beste voor fermentaties

Ongeraffineerd zout geeft de lekkerste smaak aan je fermentatie

Je hebt eerder in dit artikel gelezen over de soorten zouten, waarbij we geraffineerd en ongeraffineerd zout hebben genoemd. Elke zoutsoort kan gebruikt worden voor het fermenteren van voedingsmiddelen maar het blijkt dat ongeraffineerd zout toch vaak het lekkerste resultaat geeft.

Ongeraffineerde zouten zijn het Keltisch zout (Fleur de Sel) en het Himalayazout. Naast dat deze zoutsoorten voor een fijnere smaak zorgen, bieden ze ook nog eens veel verschillende mineralen.

Het keukenzout wordt vaak juist afgeraden voor het fermenteren van voedingsmiddelen omdat hier Jodium aan is toegevoegd.

Echter is de hoeveelheid Jodium in het keukenzout zo laag dat het geen negatief invloed op het fermentatieproces zal hebben.

Als je het leuk vindt om dingen uit te proberen en nieuwe smaken te ontdekken, kun je zelf aan de slag met alle verschillende zoutsoorten om erachter te komen welk soort zout het lekkerste smaakt voor jou.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.