Home | Welk zout gebruiken om te fermenteren?
zout fermenteren

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te gebruiken.

Er zijn veel verschillende zoutsoorten die je kunt gebruiken voor het fermentatieproces maar het ene zout is misschien net iets beter of lekkerder dan de andere soort. Welke soort zout je gebruikt hangt ook van je eigen smaak af. In dit artikel vertellen we je meer over zout en fermenteren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Zoutsoorten voor het fermenteren van voedingsmiddelen

Bij het fermenteren van voedingsmiddelen mogen zoutsoorten niet ontbreken. Zonder zout zal het hele fermentatieproces namelijk niet eens plaatsvinden. Door zout toe te voegen aan het voedingsproduct wordt de groei van goede bacteriën gestimuleerd en tegelijkertijd de groei van slechte bacteriën geremd.

In principe kun je elke zoutsoort gebruiken, elke soort geeft echter wel een eigen smaak aan het gefermenteerde voedingsmiddel. We zetten de verschillende soorten zout en hun kenmerken voor jou op een rijtje zodat je zelf kunt kiezen welke zoutsoort het beste past bij jouw smaak.

  • Keukenzout: Keukenzout wordt ook wel tafelzout genoemd en is de zoutsoort die het meeste gebruikt wordt. Dit zout wordt gewonnen in Nederland, onder andere in Twente, de Oosterschelde en in Groningen.
  • Zeezout: Zeezout is een zoutsoort bestaande uit grove korrels die ontstaan door zeewater te dampen. Dit zout heeft een krachtigere smaak dan het keukenzout. Hierbij geldt dat hoe donkerder van kleur het zout is, hoe gezonder.
  • Fleur de Sel: Fleur de Sel is hetzelfde als zoutbloem en is de duurste variant onder de zoutsoorten. Een andere benaming voor dit zout is Keltisch zout. Deze soort komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is duurder door de manier waarop het zout wordt geoogst. Het zout kan namelijk alleen gewonnen worden onder de juiste weersomstandigheden en temperatuur van het water. In deze zoutsoort proef je bittere en zoete tinten.
  • Himalaya zout: Deze zoutsoort heeft een roze kleur en wordt gewonnen in de zoutmijnen van Pakistan. Het Himalayazout is de puurste zoutsoort die er is doordat er na het winnen van het zout geen verdere bewerkingen meer plaatsvinden. Dit zout staat bekend om zijn verfijnde en milde smaak.
  • Hawaiiaans zout: Hawaiiaans zout is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk rood en zwart. Het komt uit het vulkanische gebied van Hawaii. Het rode zout heeft deze kleur doordat er gebakken rode klei aan het gedroogde zout wordt toegevoegd, de klei geeft het zout extra mineralen en een nootachtige smaak. Het zwarte zout dankt zijn kleur aan de toevoeging van actieve kool van de vulkaan.
  • Koosjer zout: Koosjer zout heeft een grove structuur en dankt zijn naam aan het feit dat het gebruikt werd om vlees koosjer te maken, wat te maken heeft met het Joodse dieet. Het zout was oorspronkelijk bedoeld om bloed uit vlees te trekken.

Wat is de juiste hoeveelheid zout voor het fermenteren van voedingsmiddelen?

De hoeveelheid zout die je gebruikt voor het fermenteren van voedingsmiddelen hangt af van de hoeveelheid producten die je fermenteert. Het zout heb je nodig om de groei van ongewenste bacteriën en andere microben te voorkomen.

Doorgaans geldt dat het zout minimaal 1,5 procent moet zijn van het basisgewicht van het voedingsmiddel dat je wilt laten fermenteren. Voor een kilo bonen zou je dus minimaal 15 gram zout toe moeten voegen. Maar je rekent ook de hoeveelheid water die je toegevoegd aan het product mee bij de berekening van de hoeveelheid zout.

Als je dus 500 gram groenten hebt in een pot en hier 500 gram water aan toevoegt, is de hoeveelheid zout die je moet gebruiken 15 gram.

Groenten fermenteren sneller als je minder zout toevoegt. Laat dit gegeven je echter niet verleiden tot het fermenteren van groenten zonder zout. Het zout remt de verkeerde bacteriën en zorgt voor een bevordering van de groei van goede bacteriën. Een fermentatieproces op de juiste wijze kan dus niet plaatsvinden zonder zout.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Ongeraffineerd zout geeft de lekkerste smaak

Je hebt eerder in dit artikel gelezen over de soorten zouten, waarbij we geraffineerd en ongeraffineerd zout hebben genoemd. Elke zoutsoort kan gebruikt worden voor het fermenteren van voedingsmiddelen maar het blijkt dat ongeraffineerd zout toch vaak het lekkerste resultaat geeft.

Ongeraffineerde zouten zijn het Keltisch zout (Fleur de Sel) en het Himalayazout. Naast dat deze zoutsoorten voor een fijnere smaak zorgen, bieden ze ook nog eens veel verschillende mineralen. Het keukenzout wordt vaak juist afgeraden voor het fermenteren van voedingsmiddelen omdat hier Jodium aan is toegevoegd.

Echter is de hoeveelheid Jodium in het keukenzout zo laag dat het geen negatief invloed op het fermentatieproces zal hebben. Als je het leuk vindt om dingen uit te proberen en nieuwe smaken te ontdekken, kun je zelf aan de slag met alle verschillende zoutsoorten om erachter te komen welk soort zout het lekkerste smaakt voor jou.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.