Home | Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat

Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je groente, fruit, vlees of vis wilt inmaken, dan is het allerbelangrijkste dat je je weckpot goed hebt gesteriliseerd. Hier heb je verschillende manieren voor. Je kunt je pot koken in water, je kunt hem steriliseren in de magnetron, in je vaatwasser en in de oven. Hoe je nu precies je oven kunt gebruiken voor het steriliseren van je weckpot, dan lees je in dit artikel.

Waarom moet je je weckpot steriliseren?

Een goede sterilisatie van je weckpot is erg belangrijk. Doe je dit niet, dan heb je een grote kans dat de producten die je inmaakt bederven. Er zitten dan namelijk nog bacteriën in de pot en die beïnvloeden de producten die je in de weckpot wilt conserveren. Een goede sterilisatie is daarom essentieel als je groente, fruit, vis of vlees wilt wecken.

Hoe steriliseer je een weckpot in de oven

Het steriliseren van je weckpot in de oven is heel erg eenvoudig. De oven moet minimaal 100 graden zijn. Bij het openmaken van je ovendeur, zal er wat warmte weggaan, dus het is daarom verstandig om je oven voor te verwarmen op 120 graden. Zodra je oven voorverwarmd is, maak je eerst je weckpot schoon. Dit kun je doen door hem af te wassen met heet water.

Dan zet je de weckpot met de opening naar boven in de oven. Je kunt dan de temperatuur van de oven van 120 graden naar 100 graden draaien. Je laat de weckpot ongeveer twintig minuten in de oven staan. Dan leg je een schone en droge theedoek op je keukenblad. Haal je weckpot met een tang uit de oven. De pot is heet, dus doe dit niet met je handen. En plaats de pot met de opening naar beneden op de theedoek. Laat de weckpot aan de lucht drogen op de theedoek.

Nu is je weckpot gesteriliseerd en kun je hem gebruiken. Doe dit wel binnen een uur. Als je langer wacht, zul je de pot weer opnieuw moeten steriliseren.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Waarom een weckpot in de oven steriliseren

Het is natuurlijk superhandig om je weckpot in de oven te steriliseren. Het grote voordeel is dat de oven het werk doet. Je kunt ook meerdere potten tegelijk in de oven steriliseren.

Pas wel op met deksels met rubberen randen. Die kunnen vaak niet zo goed tegen de hitte van de oven. De deksels, rubbers en klemmen kun je daarom beter steriliseren door er kokend heet water overheen te gieten. Ook die moet je dan op een droge en schone theedoek aan de lucht laten drogen.

Pas op met de temperatuur van de oven

Een glazen fles of weckpot kan vaak niet tegen extreem hoge temperaturen. Let er daarom op dat je de oven zeker niet hoger zet dan 130 graden, omdat de glazen flessen dan kunnen breken. De temperatuur om je weckpot te steriliseren moet minimaal 100 graden zijn. Als je dus 120 graden voor de voorverwarming aanhoudt, dan kun je de oven daarna naar 100 graden zetten. Dan weet je zeker dat je potten en flessen heel blijven.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.