Home | Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete vloeistoffen, zoals water, suikerwater of kokoswater.

De korrels fermenteren de suikers in de vloeistof en produceren daarbij een heerlijke, verfrissende drank die boordevol zit met probiotica, vitamines en mineralen. Waterkefir wordt steeds populairder als een gezonde alternatieve drank voor frisdrank en andere suikerhoudende dranken, en kan gemakkelijk thuis worden gemaakt met een paar eenvoudige ingrediënten en wat tijd.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat waterkefir is, hoe het wordt gemaakt, en wat de voordelen zijn van het drinken van deze heerlijke, probiotische drank.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Wat is waterkefir precies

Waterkefir is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt door het fermenteren van zoete vloeistoffen met waterkefirkorrels. Deze korrels bestaan uit een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten en lijken op kleine doorzichtige kristallen. Waterkefirkorrels zijn een natuurlijke bron van probiotica, die van nature in ons spijsverteringsstelsel voorkomen en helpen om een gezonde darmflora te behouden.

Waterkefirkorrels voeden zich met de suikers in de zoete vloeistof en zetten deze om in melkzuur en koolzuurgas, waardoor de drank bruisend wordt. Het fermentatieproces duurt meestal 24 tot 48 uur, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt. Na het fermenteren kan de drank worden gefilterd en worden bewaard in de koelkast.

Waterkefir heeft een licht zoete, lichtzure smaak en kan worden op smaak gebracht met fruit, kruiden of specerijen, afhankelijk van de voorkeur van de maker. Het is een heerlijke en verfrissende drank die een gezond alternatief biedt voor suikerhoudende frisdranken en andere kunstmatige dranken.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Wat zijn de voordelen van waterkefir?

Waterkefir is een drankje dat wordt gemaakt door waterkefirkorrels te laten fermenteren in water met suiker en eventueel vruchten. Het is een bruisende, lichtzure drank die van nature koolzuurhoudend is en een laag alcoholpercentage heeft. Er zijn een aantal potentiële voordelen verbonden aan het drinken van waterkefir, waaronder:

 1. Verbetering van de spijsvertering: Waterkefir bevat levende bacteriën en gisten die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. De probiotica in waterkefir kunnen de bacteriële balans in de darmen verbeteren, waardoor de spijsvertering efficiënter kan verlopen en problemen zoals opgeblazen gevoel, winderigheid en constipatie kunnen worden verminderd.
 2. Versterking van het immuunsysteem: De probiotica in waterkefir kunnen ook bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Ze kunnen helpen om schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden, en de immuuncellen stimuleren om beter te werken.
 3. Vermindering van ontstekingen: Waterkefir bevat bepaalde stoffen, zoals melkzuur en acetobacter, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Door het drinken van waterkefir kan het lichaam mogelijk ontstekingen verminderen, waardoor het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten kan worden verlaagd.
 4. Verbetering van de huid: Waterkefir bevat vitamine B en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Door het drinken van waterkefir kan de huid worden gevoed en gehydrateerd, waardoor deze er stralender en gezonder uitziet.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van waterkefir nog niet volledig zijn onderzocht en dat meer onderzoek nodig is om de specifieke effecten ervan op de gezondheid te bevestigen. Bovendien kan het drinken van waterkefir voor sommige mensen, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom altijd het beste om een arts te raadplegen voordat je grote hoeveelheden waterkefir gaat drinken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe kan je waterkefir maken

Wil je een lekkere, verfrissende en gezonde drank maken? Dan is waterkefir misschien wel iets voor jou! Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf waterkefir kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Waterkefirkorrels: Dit zijn kleine, geleiachtige witte balletjes die je kunt kopen bij een gezondheidswinkel of online.
 • Suiker: Gebruik ongeraffineerde suiker, zoals biologische rietsuiker.
 • Water: Gebruik bij voorkeur gefilterd water om chloor en andere onzuiverheden te vermijden.
 • Glazen pot: Gebruik een pot van minimaal 1 liter inhoud en bij voorkeur met een wijde opening, zoals een weckpot.
 • Ademende doek: Gebruik een doek die ademt, zoals kaasdoek of katoenen gaas, om de pot af te dekken.

Hoe maak je waterkefir?

 1. Maak de suikeroplossing Los 60-80 gram suiker op in 1 liter gefilterd water. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost.
 2. Voeg de kefirkorrels toe Voeg de kefirkorrels toe aan de suikeroplossing en roer voorzichtig. Dek de pot af met de ademende doek en laat het geheel op een warme plek staan voor ongeveer 24-48 uur.
 3. Haal de kefirkorrels eruit Na 24-48 uur zijn de kefirkorrels uitgegroeid tot meer korrels en is de suikeroplossing gefermenteerd. Haal de kefirkorrels eruit met een plastic of houten lepel en bewaar ze in een apart bakje of glas met wat suikeroplossing.
 4. Bewaar en drink de waterkefir Giet de gefermenteerde suikeroplossing over in een schone fles en sluit deze af met een dop. Je kunt de waterkefir in de koelkast bewaren en drinken wanneer je maar wilt. Je kunt ook extra smaak toevoegen aan de waterkefir door bijvoorbeeld wat citroensap, gember of fruit toe te voegen voordat je het in de fles doet.
 5. Herhaal het proces Herhaal het proces door de kefirkorrels toe te voegen aan een nieuwe suikeroplossing en te fermenteren voor nog een batch heerlijke waterkefir.

Conclusie

Het maken van waterkefir is relatief eenvoudig en vereist niet veel ingrediënten. Met de juiste ingrediënten en een beetje geduld kun je een heerlijke en gezonde drank maken die je spijsvertering kan verbeteren. Probeer het eens uit en experimenteer met verschillende smaken en ingrediënten om je eigen unieke waterkefir-recept te creëren. Proost!

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Is fermenteren hetzelfde als rotten?

Is fermenteren hetzelfde als rotten?

Fermentatie en rotten zijn twee processen die vaak verward worden vanwege de vergelijkbare manier waarop micro-organismen betrokken zijn bij de afbraak van organisch materiaal. Hoewel de twee processen enige overeenkomsten vertonen, zijn er ook belangrijke...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.