Home | Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Een kombucha zwam is een organisme. Het bestaat uit verschillende bacteriƫn en gisten. Samen vormen die bacteriƫn en gisten een heel fijn weefsel. Dat is de zwam.

Deze zwam produceert stoffen, maar heeft ook zelf voeding nodig. De kombucha zwam voedt zich met suiker. Tijdens het fermentatieproces eet de kombucha zwam de suiker op.

De kombuchazwam of scoby: Wat is het?

Je kunt een kombucha zwam kopen. Het lijkt op een champignon of een paddenstoel. Maar eigenlijk is het een symbiose cultuur van bacteriƫn en gisten.

Je kunt de kombucha zwam in sterk gezoete thee plaatsen. De zwam gaat de suiker in de thee verteren en geeft heel veel voedingsstoffen af aan de thee. Voedingsstoffen die de zwam produceert zijn: enzymen, mineralen, vitamine C, vitamine BĀ  en actieve bacteriĆ«n.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat is gemaakt op basis van thee. Het is heel goed voor je gezondheid en voor je darmflora. Je kunt zelf kombucha maken.

Het is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Met een kombucha zwam kun je thee en suiker fermenteren tot een gezond drankje dat kombucha genoemd wordt. Dat is een zure drank die erg goed is voor je gezondheid en darmflora.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Hoe kom je aan een kombucha zwam?

Hoe kom je aan een kombucha zwam?

Een kombucha zwam kun je kopen. Maar je kunt ook een zwam krijgen van iemand die al zelf kombucha maakt. Als je eenmaal een zwam hebt, dan kun je zelf steeds weer opnieuw een nieuwe zwam kweken. Je kunt een kombucha zwam lang bewaren.

Als je de zwam onder water plaatst dan kun je hem wel 2 tot 3 maanden in de koelkast bewaren. Ook kun je de zwam invriezen. Als je de zwam langzaam ontdooit, komt hij weer tot leven.

Scoby is een andere naam voor een kombuchazwam

De kombucha zwam staat ook bekend onder de naam Scoby. Dat staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast. Als je dat naar het Nederlands vertaald is het een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriƫn en gist.

En dat is ook precies wat het is. Het is een slijmerige zwam.

Als je kombucha voor het eerst ziet, dan ziet het er een beetje vies uit. Maar het is echt een super gezonde symbiotische cultuur. Het zit vol vitamine B, antioxidanten en micro-organismen die goed zijn voor je darmen.

Het drankje heeft een hogere zuurtegraad en daarom is het verstandig om er niet te veel van te drinken. Aanbevolen wordt om dagelijks maximaal 1 glas kombucha te drinken. Dat komt neer op 150 ml per dag.

Als je snel last hebt van maagklachten, dan kun je beter minder drinken, of een ander drankje nemen dan kombucha.

Kombucha zwam of scoby?

Zelf kombucha maken: hoe doe je dat?

Zodra je een eigen kombucha zwam of scoby hebt, kun je ook je eigen kombucha maken. Je hebt naast de zwam nog een aantal dingen nodig, namelijk: zwarte thee, suiker en geduld. Het fermenteren van de kombucha duurt een aantal dagen.

Voor een kombucha met een ander smaakje kun je ook nog andere producten toevoegen aan je drankje. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappelsap, rozenwater, appelsap, cranberry, oranjebloesem, vlierbloesemsiroop of rozemarijn.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden waarmee je kunt experimenteren. Je kunt ook de zwarte thee vervangen door groene, of witte thee.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.