Home | Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Wat is een kombucha zwam eigenlijk?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Een kombucha zwam is een organisme. Het bestaat uit verschillende bacteriën en gisten. Samen vormen die bacteriën en gisten een heel fijn weefsel. Dat is de zwam.

Deze zwam produceert stoffen, maar heeft ook zelf voeding nodig. De kombucha zwam voedt zich met suiker. Tijdens het fermentatieproces eet de kombucha zwam de suiker op.

De kombuchazwam of scoby: Wat is het?

Je kunt een kombucha zwam kopen. Het lijkt op een champignon of een paddenstoel. Maar eigenlijk is het een symbiose cultuur van bacteriën en gisten.

Je kunt de kombucha zwam in sterk gezoete thee plaatsen. De zwam gaat de suiker in de thee verteren en geeft heel veel voedingsstoffen af aan de thee. Voedingsstoffen die de zwam produceert zijn: enzymen, mineralen, vitamine C, vitamine B  en actieve bacteriën.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat is gemaakt op basis van thee. Het is heel goed voor je gezondheid en voor je darmflora. Je kunt zelf kombucha maken.

Het is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Met een kombucha zwam kun je thee en suiker fermenteren tot een gezond drankje dat kombucha genoemd wordt. Dat is een zure drank die erg goed is voor je gezondheid en darmflora.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe kom je aan een kombucha zwam?

Hoe kom je aan een kombucha zwam?

Een kombucha zwam kun je kopen. Maar je kunt ook een zwam krijgen van iemand die al zelf kombucha maakt. Als je eenmaal een zwam hebt, dan kun je zelf steeds weer opnieuw een nieuwe zwam kweken. Je kunt een kombucha zwam lang bewaren.

Als je de zwam onder water plaatst dan kun je hem wel 2 tot 3 maanden in de koelkast bewaren. Ook kun je de zwam invriezen. Als je de zwam langzaam ontdooit, komt hij weer tot leven.

Scoby is een andere naam voor een kombuchazwam

De kombucha zwam staat ook bekend onder de naam Scoby. Dat staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast. Als je dat naar het Nederlands vertaald is het een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist.

En dat is ook precies wat het is. Het is een slijmerige zwam.

Als je kombucha voor het eerst ziet, dan ziet het er een beetje vies uit. Maar het is echt een super gezonde symbiotische cultuur. Het zit vol vitamine B, antioxidanten en micro-organismen die goed zijn voor je darmen.

Het drankje heeft een hogere zuurtegraad en daarom is het verstandig om er niet te veel van te drinken. Aanbevolen wordt om dagelijks maximaal 1 glas kombucha te drinken. Dat komt neer op 150 ml per dag.

Als je snel last hebt van maagklachten, dan kun je beter minder drinken, of een ander drankje nemen dan kombucha.

Kombucha zwam of scoby?

Zelf kombucha maken: hoe doe je dat?

Zodra je een eigen kombucha zwam of scoby hebt, kun je ook je eigen kombucha maken. Je hebt naast de zwam nog een aantal dingen nodig, namelijk: zwarte thee, suiker en geduld. Het fermenteren van de kombucha duurt een aantal dagen.

Voor een kombucha met een ander smaakje kun je ook nog andere producten toevoegen aan je drankje. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappelsap, rozenwater, appelsap, cranberry, oranjebloesem, vlierbloesemsiroop of rozemarijn.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden waarmee je kunt experimenteren. Je kunt ook de zwarte thee vervangen door groene, of witte thee.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.