Home | De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel.

Door voedsel te fermenteren kun je het langer bewaren. Tijdens dit proces verandert het voedsel met behulp van micro-organismen zoals bacteriƫn, schimmels of gisten. Ook zout, seizoenen, fermentatietijd en temperatuur heeft invloed op het fermentatieproces.

Fermenteren is een lang proces

Het fermenteren van voedsel is een lang proces. Heel langzaam doen de bacteriƫn, schimmels en gisten hun werk. Zij zorgen ervoor dat het voedsel op een dusdanige manier verandert, dat je het langer kunt bewaren.

Dat proces heeft tijd nodig. Waarom dat zo lang duurt, begrijp je vanzelf als je weet hoe het proces van fermenteren in zijn werk gaat.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fermenteren kost tijd

Het proces van fermenteren kost tijd

Tijdens het fermentatieproces worden eiwitten omgezet in kortere ketens van eiwitten. Hierdoor komen aminozuren vrij.

De koolhydraten in het voedsel worden omgezet in suikers. En de vetten geven vetzuren vrij. Deze processen verlopen langzaam en worden door de bacteriƫn, schimmels en gisten opgestart.

Het proces van fermenteren is niets anders dan het gecontroleerd laten verrotten van voedsel. Juist doordat dit gecontroleerd gaat, duurt dit proces langer.

Maar heeft het wel als resultaat dat je het voedsel nog wel kunt eten. Afhankelijk van welk voedsel je fermenteert, is de tijd van het proces langer of korter.

Hoe langer het fermentatieproces, hoe intenser de smaak

Fermenteren is ook een kwestie van smaak. Zo is de fermentatietijd van zuurkool na ongeveer 10 dagen afgerond.

Maar als je van een intensere smaak houdt, dan moet je het proces met een aantal dagen verlengen. Als je het fermentatieproces wil stoppen of af wil remmen, dan moet je je pot in de koelkast zetten. Door de kou rem je het proces af.

Als je je pot in een te hoge temperatuur bewaart, dan versnel je het proces. Maar dat komt niet altijd ten goede van de smaak.

Door de hogere temperatuur versnel je het aanzuren van het product, maar de smaak wordt vaak negatief beĆÆnvloed. Ook kan je product dan eerder bederven.

Fermenteer je voedsel altijd bij een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden. Warmer is zeker niet aan te raden. Koeler kan, maar dan vertraag je het proces wel enorm.

Laat je voedsel nooit bevriezen als je aan het fermenteren bent. Dan mislukt je fermentatie en kun je de inhoud van de pot weggooien.

Kimchi wordt smaakvoller door lange fermentatie

Fermenteren is geduld hebben

Kortom: fermenteren is geduld hebben. Het proces heeft tijd nodig en dat is ook goed. Als je hier van tevoren rekening mee houdt, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een goede fermentatie kan dagen, weken of zelfs maanden in beslag nemen.

Uiteindelijk heb je dan ook wel de lekkerste producten in je eigen kelder staan. En niet vergeten dat gefermenteerde producten enorm gezond zijn. Gefermenteerde producten kun je redelijk lang bewaren.

Als je het goed plant, heb je altijd gefermenteerde groente tot je beschikking.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.