Home | De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel.

Door voedsel te fermenteren kun je het langer bewaren. Tijdens dit proces verandert het voedsel met behulp van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of gisten. Ook zout, seizoenen, fermentatietijd en temperatuur heeft invloed op het fermentatieproces.

Fermenteren is een lang proces

Het fermenteren van voedsel is een lang proces. Heel langzaam doen de bacteriën, schimmels en gisten hun werk. Zij zorgen ervoor dat het voedsel op een dusdanige manier verandert, dat je het langer kunt bewaren.

Dat proces heeft tijd nodig. Waarom dat zo lang duurt, begrijp je vanzelf als je weet hoe het proces van fermenteren in zijn werk gaat.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Het proces van fermenteren

Tijdens het fermentatieproces worden eiwitten omgezet in kortere ketens van eiwitten. Hierdoor komen aminozuren vrij.

De koolhydraten in het voedsel worden omgezet in suikers. En de vetten geven vetzuren vrij. Deze processen verlopen langzaam en worden door de bacteriën, schimmels en gisten opgestart.

Het proces van fermenteren is niets anders dan het gecontroleerd laten verrotten van voedsel. Juist doordat dit gecontroleerd gaat, duurt dit proces langer.

Maar heeft het wel als resultaat dat je het voedsel nog wel kunt eten. Afhankelijk van welk voedsel je fermenteert, is de tijd van het proces langer of korter.

Hoe langer het fermentatieproces, hoe intenser de smaak

Fermenteren is ook een kwestie van smaak. Zo is de fermentatietijd van zuurkool na ongeveer 10 dagen afgerond.

Maar als je van een intensere smaak houdt, dan moet je het proces met een aantal dagen verlengen. Als je het fermentatieproces wil stoppen of af wil remmen, dan moet je je pot in de koelkast zetten. Door de kou rem je het proces af.

Als je je pot in een te hoge temperatuur bewaart, dan versnel je het proces. Maar dat komt niet altijd ten goede van de smaak.

Door de hogere temperatuur versnel je het aanzuren van het product, maar de smaak wordt vaak negatief beïnvloed. Ook kan je product dan eerder bederven.

Fermenteer je voedsel altijd bij een temperatuur tussen de 15 en de 18 graden. Warmer is zeker niet aan te raden. Koeler kan, maar dan vertraag je het proces wel enorm. Laat je voedsel nooit bevriezen als je aan het fermenteren bent. Dan mislukt je fermentatie en kun je de inhoud van de pot weggooien.

Fermenteren is geduld hebben

Kortom: fermenteren is geduld hebben. Het proces heeft tijd nodig en dat is ook goed. Als je hier van tevoren rekening mee houdt, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een goede fermentatie kan dagen, weken of zelfs maanden in beslag nemen.

Uiteindelijk heb je dan ook wel de lekkerste producten in je eigen kelder staan. En niet vergeten dat gefermenteerde producten enorm gezond zijn. Gefermenteerde producten kun je redelijk lang bewaren. Als je het goed plant, heb je altijd gefermenteerde groente tot je beschikking.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.