Home | Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?
melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan.

Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur.

Dit proces wordt fermentatie genoemd. Deze bacteriën zijn onmisbaar voor de voedselindustrie en vinden we terug in allerlei voedingsmiddelen. Ook in ons lichaam en voor een gezonde bodem kunnen we niet zonder deze bacterie.

In dit artikel leggen we je meer uit over de melkzuurbacterie en vertellen we je waar melkzuurbacteriën in zitten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Melkzuurbacteriën in ons lichaam

De melkzuurbacterie is aanwezig in ons lichaam. Je vindt deze bacteriën vooral in de darmen en de mond. De melkzuurbacterie bestaat uit verschillende soorten, de Lactobacillus casei soort is de bacterie die voornamelijk in ons lichaam zit.

Naast dat deze bacterie onze darmflora in balans houdt speelt het ook een rol in onder andere de luchtwegen, neus- en keelholtes en de vagina.

Melkzuurbacteriën zijn organismen die kunnen groeien zonder zuurstof, dit maakt ze anaerobe bacteriën en deze zijn belangrijk voor een gezonde darmsamenstelling.

Als ze in de meerderheid zijn hebben ze een gunstig effect en zorgen ze er tegelijkertijd voor dat slechte bacteriën gedood worden. In voeding zetten de organismen suiker om in melkzuur maar in ons lichaam hebben ze nog meer taken.

Zo beschermen ze onze darmen tegen ziekteverwekkers doordat de zuren een beschermende laag op de darmwand creëren waar de ziekteverwekkers lastig doorheen kunnen.

Ook worden vitamines en voedingsstoffen door de melkzuurbacterie geproduceerd die de darmwand verstevigen. Daarnaast werken de organismen bevorderlijk voor ons immuunsysteem omdat ze deze inschakelt op het moment dat afweer tegen ongewenste micro-organismen nodig is.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

melkzuurbacterien in voeding

Wat doet een melkzuurbacterie in voeding

Melkzuurbacteriën spelen niet alleen een belangrijke rol in ons lichaam maar ook bij de productie van voedingsmiddelen.

Zo worden ze onder andere gebruikt voor de productie van karnemelk, yoghurt, olijven en zuurkool. De micro-organismen zetten de suikers om in melkzuur, hierdoor verlaagt de pH-waarde van het voedsel en krijgt het eten een nieuwe unieke smaak.

Ook voor het maken van droge worsten, desembrood en natuurwijnen worden melkzuurbacteriën gebruikt.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten van deze bacterie die allemaal een eigen functie hebben. Producten die grote hoeveelheden aan melkzuurbacteriën bevatten, vallen onder de probiotica.

Deze probiotica ondersteunt de darmflora, heeft een gunstig effect op de weerstand en zijn nuttig voor mensen met darmklachten.

Welke voedingsmiddelen bevatten melkzuurbacteriën?

Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die melkzuurbacteriën bevatten en hier automatisch rijk aan zijn. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn:

  • Rauwe en ongepasteuriseerde appelazijn
  • Yoghurt en karnemelk
  • Kazen die gemaakt zijn van rauwe en ongepasteuriseerde melk als feta
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals augurken, kefir, miso, zuurkool en kimchi

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Gefermenteerde voedingsmiddelen met melkzuur

Voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn met melkzuurbacteriën zitten vol van deze goede bacterie en probiotica. Gefermenteerd voedsel ontstaat door het gecontroleerd te laten rotten. Hierdoor verandert de samenstelling van het product en worden de smaak, het uiterlijk en de houdbaarheid aangepast.

Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat goede bacteriën groeien, slechte bacteriën gedood worden en voor een uitstekend behoud van vitaminen en mineralen.

Gefermenteerd voedsel kun je in de supermarkt vinden maar je kunt bijvoorbeeld restjes groenten gewoon zelf fermenteren. Dit doe je door water en zout aan de groenten toe te voegen, alles in een luchtdichte weckpot te doen en afhankelijk van de groenten deze 4 dagen tot 2 weken te laten staan in een ruimte met kamertemperatuur.

Gefermenteerde groente rijk aan melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën in de grond

De melkzuurbacterie is echt overal aanwezig, ook in de grond vinden we deze micro-organismen. Hier zorgen ze voor de vruchtbaarheid en een goede kwaliteit van de bodem. Waar veel melkzuurbacteriën aanwezig zijn, is de grond gezond.

Er groeien weinig tot geen ziekteverwekkende kiemen en er vinden geen rottingsprocessen plaats. Daarnaast zorgen de bacteriën ervoor dat voedingsstoffen voor de bodem worden afgebroken en deze juist beschikbaar worden voor planten.

De melkzuurbacterie is overal aanwezig

De melkzuurbacterie is dus een belangrijke en goede bacterie die we nodig hebben voor ons lichaam, voor onze voeding en voor de aarde. De bacterie heeft een positief effect op onze gezondheid en versterkt ons afweersysteem.

Het laat voedingsmiddelen transformeren in een bron van probiotica waarbij slechte bacteriën worden gedood en in de bodem stelt dit organisme voedingsstoffen beschikbaar voor de planten zodat deze beter kunnen groeien. Het is wel duidelijk dat we nergens zouden zijn zonder de melkzuurbacterie.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.