Home | 9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten is erg gezond voor je. Ze zorgen voor celgroei en voor herstel van cellen.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn eigenlijk de plantjes die uit zaden groeien. Een kiem zit eigenlijk tussen een zaadje en een volwassen plant in. De bekendste kiemsoorten zijn taugé, tuinkers en alfalfa. Maar je hebt ook kiemen van kikkererwten, linzen, bonen, rode bieten, radijs, prei en broccoli.

En zo zijn er nog veel meer kiemsoorten. Je kunt kiemgroenten zelf kweken. Dat doe je door de zaadjes te weken totdat ze ontkiemen. Dan kun je ze eten.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wat zijn de voordelen van kiemen?

Benieuwd wat nu precies de voordelen zijn van het eten van kiemen? Wij geven je hier 9 inzichten waarom je kiemen moet gaan eten.

  1. Ze zijn supergezond. Kiemen bevatten erg veel voedingsstoffen. Veel meer dan de volwassen plantjes. Daarom is het zo gezond om juist kiemen te eten in plaats van de volwassen plant. In alfalfa zit vitamine C, vitamine K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur.
  2. Ze versterken het immuunsysteem en ondersteunen je algehele gezondheid. Kiemen bevatten veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Door kiemen te eten word je minder vaak verkouden en krijg je minder snel de griep. Daarnaast verhogen kiemen je weerstand en zijn ze goed voor je spijsvertering.
  3. De vitamines uit kiemen worden beter opgenomen door je lichaam. De vitamines uit de kiemen kunnen beter door je lichaam worden opgenomen dan de vitamines uit de volwassen plantjes.
  4. Kiemen kun je altijd eten. Kiemen passen bij ieder gerecht. Je kunt ze als garnering toevoegen, of gewoon als extra groente naast je andere groenten. Kiemen smaken lekker bij ieder gerecht.
  5. Kiemen smaken heerlijk. De smaak van kiemen is fantastisch. Ze kunnen je broodje, of je pizza net wat meer pit geven. Ze zijn ook altijd lekker fris van smaak.
  6. Kiemen helpen om je pH-waarde op peil te houden. Door het eten van kiemen blijft je zuurtegraad op peil. Dat is belangrijk om klachten als depressie, slaapstoornissen en darmklachten te voorkomen.
  7. Kiemen werken tegen allergische reacties. Door het eten van kiemen versterk je je immuunsysteem. Hierdoor verminder je ook direct de kans op allergische reacties. Kiemen geven sowieso veel minder vaak een allergische reactie.
  8. Kiemen houden de bloedsuikerspiegel in balans. Voor diabeten is het daarom aan te raden om kiemen te eten. Het voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
  9. Kiemen werken tegen een nare lichaamsgeur. In kiemen zit chlorofyl en dat heeft een reinigende werking op afval- en gifstoffen in je lichaam. Door kiemen te eten zul je minder snel last hebben van een onprettige lichaamsgeur en een slechte adem.

Ben je overtuigd? Ga dan snel naar de supermarkt en begin vandaag nog kiemen te eten. Het is ook leuk om je eigen kiemen te kweken. Dat kan in een kweekkasje, maar in de zomer kan het ook gewoon in je eigen tuin of in je keuken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.