Inhoudsopgave
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren, betekent dit dat je dit langer kunt bewaren en het op een later tijdstip kunt nuttigen. Fermenteren is prima zelf te doen en heeft verschillende voordelen.
Welke dit zijn, lees je hier want we hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.
š Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Fermenteren bevordert de smaak en verhoogt de vitamines
Bij het fermenteren van voedsel worden zowel de smaak, de textuur als de verteerbaarheid verbeterd. Daarnaast komen er meer en diverse vitamines en gezonde stoffen in het gefermenteerde voedsel te zitten.
Als je lactose intolerant bent, is fermenteren een goed idee. Door het fermenteren van zowel groente als andere voeding wordt lactose namelijk afgebroken zodat deze op den duur verdwijnt uit het eten.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Gefermenteerd voedsel wordt beter verteerbaar
Een bijzonder groot voordeel van fermenteren is dat het ervoor zorgt dat diverse soorten voedsel echt veel beter verteerbaar zijn. Bepaalde producten bevatten uit zichzelf, voordat ze gefermenteerd worden, zogenaamde anti nutriƫnten.
Deze maken dat voedsel zoals bijvoorbeeld noten, peulvruchten en granen niet zo makkelijk verteerd worden door het menselijk lichaam. Als je voedsel fermenteert, verdwijnen deze stoffen eruit en is het makkelijker te verteren.
Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat complexe eiwit- en koolhydraatketens al enigszins worden afgebroken tot kleinere delen, welke makkelijker opneembaar zijn voor je lichaam.
Gefermenteerde producten bevatten gezonde probiotische bacteriƫn
Door voedsel te fermenteren, creƫer je gezonde bacteriƫn. Dit klinkt misschien wat raar maar juiste deze goede bacteriƫn zorgen voor een prima werkende darmflora en houden het voedsel daarnaast ook nog eens langer goed.
Zo hoef je geen voedsel dat je overhoudt weg te doen maar kun je dit door fermentatie lang bewaren en op een later tijdstip nuttigen.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā
Fermenteren is duurzaam
Als je voedsel dat je over hebt of dat teveel is om op een bepaald moment op te maken, dan is fermenteren een goede oplossing. De methode is duurzaam en je kunt nagenoeg alles van het voedsel (ook dingen die je anders weggooit) gebruiken om te fermenteren zodat je amper nog afval hebt.
Zo is fermenteren dus ook meteen duurzaam.