Home | Voordelen van fermentatie: Wat zijn de belangrijkste voordelen?
Voordelen fermentatie

Voordelen van fermentatie: Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Tags: | ā± Leestijd: 2 minuten

Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren, betekent dit dat je dit langer kunt bewaren en het op een later tijdstip kunt nuttigen. Fermenteren is prima zelf te doen en heeft verschillende voordelen. Welke dit zijn, lees je hier want we hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Fermenteren bevordert de smaak en verhoogt de vitamines

Bij het fermenteren van voedsel worden zowel de smaak, de textuur als de verteerbaarheid verbeterd. Daarnaast komen er meer en diverse vitamines en gezonde stoffen in het gefermenteerde voedsel te zitten. Als je lactose intolerant bent, is fermenteren een goed idee. Door het fermenteren van zowel groente als andere voeding wordt lactose namelijk afgebroken zodat deze op den duur verdwijnt uit het eten.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gefermenteerde groente

Voedsel wordt beter verteerbaar

Een bijzonder groot voordeel van fermenteren is dat het ervoor zorgt dat diverse soorten voedsel echt veel beter verteerbaar zijn. Bepaalde producten bevatten uit zichzelf, voordat ze gefermenteerd worden, zogenaamde anti nutriƫnten. Deze maken dat voedsel zoals bijvoorbeeld noten, peulvruchten en granen niet zo makkelijk verteerd worden door het menselijk lichaam. Als je voedsel fermenteert, verdwijnen deze stoffen eruit en is het makkelijker te verteren. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat complexe eiwit- en koolhydraatketens al enigszins worden afgebroken tot kleinere delen, welke makkelijker opneembaar zijn voor je lichaam.

Gefermenteerde producten bevatten gezonde probiotische bacteriƫn

Door voedsel te fermenteren, creƫer je gezonde bacteriƫn. Dit klinkt misschien wat raar maar juiste deze goede bacteriƫn zorgen voor een prima werkende darmflora en houden het voedsel daarnaast ook nog eens langer goed. Zo hoef je geen voedsel dat je overhoudt weg te doen maar kun je dit door fermentatie lang bewaren en op een later tijdstip nuttigen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Fermenteren is duurzaam

Als je voedsel dat je over hebt of dat teveel is om op een bepaald moment op te maken, dan is fermenteren een goede oplossing. De methode is duurzaam en je kunt nagenoeg alles van het voedsel (ook dingen die je anders weggooit) gebruiken om te fermenteren zodat je amper nog afval hebt. Zo is fermenteren dus ook meteen duurzaam.

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.