Home | Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat bederven. Schimmels, bacteriƫn of gisten zorgen er bij dit proces voor dat de geur, zuurgraad, smaak of het uiterlijk van het product verandert.

Je kunt de gefermenteerde producten nog gewoon eten.

Ze bederven dus niet echt, maar veranderen bijvoorbeeld van smaak. Soms heb je verzwaringsstenen nodig om een product goed te kunnen fermenteren.

Door dit soort stenen te gebruiken, zorg je ervoor dat je product dat je wilt fermenteren, helemaal onder het vocht blijven staan.

Waarom moeten producten bij fermenteren onder vocht staan?

Bij het proces van fermenteren of vergisten van producten is het van belang dat er geen lucht bij het product kan komen.

Daarom moet je bij dit proces een goede weckpot gebruiken, die je luchtdicht kan afsluiten. In die weckpot doe je vocht en je moet ervoor zorgen dat de producten tijdens het hele fermentatieproces onder het vocht blijven staan.

Als je product namelijk boven het waterpeil uitkomt, loopt je product de kans om te verdrogen, te beschimmelen, of niet goed te fermenteren.

Gebruik verzwaringsstenen om je product onder het waterpeil te houden

Je kunt verzwaringsstenen gebruiken om je product tijdens het fermentatieproces onder het waterpeil te houden. Je hebt stenen die van plastic zijn, maar ook porseleinen fermentatie stenen. Ze zijn te koop in verschillende maten.

Je legt de steen bovenop de inhoud van de pot. Op die manier weet je zeker dat je product tijdens het hele proces onder water blijft staan. Afhankelijk van de grootte van de pot, kun je een grotere of kleinere steen gebruiken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Gefermenteerde groente

Hoe ziet een verzwaringssteen eruit?

Een officiƫle fermentatie steen heeft een gaatje in het midden. Hierdoor kun je de steen makkelijk in de pot plaatsen en er ook weer makkelijk uithalen. De steen lijkt hierdoor op een grote knoop.

Je kunt in het gat in het midden een pincet steken om de steen makkelijk weer uit de pot te halen.

Kun je ook iets anders gebruiken dan een verzwaringssteen?

Als je nu geen verzwaringssteen hebt, dan kun je ook met een andere methode je product onder het waterpeil houden.

Heb je je weckpot gevuld met je product en met water? Dan kun je heel eenvoudig een plastic zakje vullen met water. Dat gevulde zakje met water leg je dan bovenop de fermentatie leggen.

Zodra je ziet dat al je producten helemaal onder water staan, kun je de weckpot sluiten.

Jouw fermentatie verzwaren? Gebruik een plastic zakje met water

Het voordeel van een verzwaringsgewicht

Het voordeel van een officieel verzwaringsgewicht is natuurlijk dat je die steen vaker kunt gebruiken. Ze zijn bestand tegen zout water, maar ook tegen de verzuurde inhoud als het proces is gevorderd.

Je kunt de gewichten makkelijk schoonmaken en weer hergebruiken voor een volgend fermentatie project.

Gebruik een plastic zakje met water nooit vaker dan Ć©Ć©n keer. Het plastic kan aangetast raken door het proces van vergisting.

Het is daarom niet verstandig om hetzelfde zakje te gebruiken voor een nieuw fermentatie project. Vul daarom bij ieder project een nieuw plastic zakje met water.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.