Home | Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Waarvoor zijn verzwaringsstenen bij het fermenteren?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat bederven. Schimmels, bacteriën of gisten zorgen er bij dit proces voor dat de geur, zuurgraad, smaak of het uiterlijk van het product verandert.

Je kunt de gefermenteerde producten nog gewoon eten.

Ze bederven dus niet echt, maar veranderen bijvoorbeeld van smaak. Soms heb je verzwaringsstenen nodig om een product goed te kunnen fermenteren.

Door dit soort stenen te gebruiken, zorg je ervoor dat je product dat je wilt fermenteren, helemaal onder het vocht blijven staan.

Waarom moeten producten bij fermenteren onder vocht staan?

Bij het proces van fermenteren of vergisten van producten is het van belang dat er geen lucht bij het product kan komen.

Daarom moet je bij dit proces een goede weckpot gebruiken, die je luchtdicht kan afsluiten. In die weckpot doe je vocht en je moet ervoor zorgen dat de producten tijdens het hele fermentatieproces onder het vocht blijven staan.

Als je product namelijk boven het waterpeil uitkomt, loopt je product de kans om te verdrogen, te beschimmelen, of niet goed te fermenteren.

Gebruik verzwaringsstenen om je product onder het waterpeil te houden

Je kunt verzwaringsstenen gebruiken om je product tijdens het fermentatieproces onder het waterpeil te houden. Je hebt stenen die van plastic zijn, maar ook porseleinen fermentatie stenen. Ze zijn te koop in verschillende maten.

Je legt de steen bovenop de inhoud van de pot. Op die manier weet je zeker dat je product tijdens het hele proces onder water blijft staan. Afhankelijk van de grootte van de pot, kun je een grotere of kleinere steen gebruiken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Gefermenteerde groente

Hoe ziet een verzwaringssteen eruit?

Een officiële fermentatie steen heeft een gaatje in het midden. Hierdoor kun je de steen makkelijk in de pot plaatsen en er ook weer makkelijk uithalen. De steen lijkt hierdoor op een grote knoop.

Je kunt in het gat in het midden een pincet steken om de steen makkelijk weer uit de pot te halen.

Kun je ook iets anders gebruiken dan een verzwaringssteen?

Als je nu geen verzwaringssteen hebt, dan kun je ook met een andere methode je product onder het waterpeil houden.

Heb je je weckpot gevuld met je product en met water? Dan kun je heel eenvoudig een plastic zakje vullen met water. Dat gevulde zakje met water leg je dan bovenop de fermentatie leggen.

Zodra je ziet dat al je producten helemaal onder water staan, kun je de weckpot sluiten.

Jouw fermentatie verzwaren? Gebruik een plastic zakje met water

Het voordeel van een verzwaringsgewicht

Het voordeel van een officieel verzwaringsgewicht is natuurlijk dat je die steen vaker kunt gebruiken. Ze zijn bestand tegen zout water, maar ook tegen de verzuurde inhoud als het proces is gevorderd.

Je kunt de gewichten makkelijk schoonmaken en weer hergebruiken voor een volgend fermentatie project.

Gebruik een plastic zakje met water nooit vaker dan één keer. Het plastic kan aangetast raken door het proces van vergisting.

Het is daarom niet verstandig om hetzelfde zakje te gebruiken voor een nieuw fermentatie project. Vul daarom bij ieder project een nieuw plastic zakje met water.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.