Inhoudsopgave
Wil je ook wel eens proberen om voedsel te fermenteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van wat voor voedsel je wilt fermenteren, voor welke methode je kiest.
We hebben een overzichtje voor je gemaakt met diverse manieren van fermenteren zodat je snel kunt zien wat er mogelijk is op dit gebied.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Fermenteren met behulp van melkzuurbacteriën
Zelf voedsel fermenteren kan met behulp van verschillende soorten bacteriën. Het meest gebruikt zijn de melkzuurbacteriën. Deze worden gebruikt voor het maken van tal van gefermenteerde producten zoals kaas, yoghurt, zuurkool, desembrood, bier en om groente te fermenteren.
Deze bacteriën zijn er in verschillende soorten die allemaal net even wat anders doen zodat er verschillende producten ontstaan.
De bacteriën scheiden stoffen uit die voor de fermentatie van voedsel zorgen. Melkzuurbacteriën zetten suikers om in melkzuur waardoor schadelijke schimmels geen kans meer krijgen en je het ontstane product lange tijd kunt bewaren.
Fermenteren met behulp van gist
Een andere manier om te fermenteren is door het gebruik van gist. Dit wordt voornamelijk ingezet bij wijn, bier en brood. Gist zorgt ervoor dat suikers in producten worden omgezet in alcohol.
Hierdoor wordt bijvoorbeeld van druiven wijn gemaakt die lang houdbaar is en kun je met gist ook brood maken van meel en andere granen. Er zijn tal van soorten gist te koop.
Je vindt het in de winkel maar kunt er ook zelf voor de natuur in gaan om gist te zoeken die je voor fermentatie gebruikt.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Fermenteren met behulp van schimmels
Het klinkt je misschien niet zo gezond in de oren maar zelfs schimmels kunnen nut hebben bij het maken en bewaren van diverse soorten voedsel.
Denk maar eens aan schimmelkazen maar ook andere producten komen voor. Met name in Aziatische landen worden zo veel producten gemaakt zoals sojasaus, tempeh en nog meer.
Schimmels eten eiwitten, koolhydraten en vetten op waardoor een ander product ontstaat. Zelf experimenteren met schimmels om te fermenteren is mogelijk maar alleen aan te raden voor gevorderden op dit gebied.
Fermenteren met behulp van azijnbacteriën
Tenslotte noemen we azijnbacteriën. Hiermee kun je zelf azijn maken. Dit is een proces dat uit twee stappen bestaat. Eerst wordt suiker omgezet naar alcohol. Vervolgens is er zuurstof nodig om de alcohol om te kunnen zetten in azijnzuur.
Op deze manier kun je zelf azijn of kombucha maken. Laat je op een warme dag een fles wijn per ongeluk een tijdje open staan? Dan krijg je hetzelfde effect en wordt deze dus ook zuur.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Hoe fermenteer je op de juiste manier?
Als je ervoor kiest zelf te gaan fermenteren, is de makkelijkste en meest veilige manier om dit te doen met behulp van melkzuurbacteriën. Het resultaat is nagenoeg altijd goed en zal niet bederven zodat je het altijd kunt nuttigen zonder ziek te worden.
Daarnaast werkt deze manier snel en levert het je goed voedsel (zowel eten als drinken) op. Om te kunnen fermenteren heb je natuurlijk het voedsel nodig waarmee je dit kunt doen.
Heb je het nog nooit eerder gedaan? Begin dan met groente fermenteren. Dit kan nauwelijks mislukken en zo leer je meteen hoe het werkt en kun je ontdekken wat jij lekker vindt.
Kies voor het gebruik van goede potten die je luchtdicht kunt afsluiten of voor zakken die je met een speciaal apparaat vacuüm kunt trekken. Werk netjes en zorg voor een goede hygiëne tijdens het fermenteren.
Een goede fermentatie heeft tijd nodig
Als je gaat fermenteren, houd er dan rekening mee dat het voedsel dat je in de potten doet enige tijd nodig heeft om goed op smaak te raken.
Dit kan met een paar dagen al een eind op weg zijn maar meestal zijn er een paar weken nodig. Dit hangt natuurlijk ook af van de smaak en zuurgraad die jij wilt bereiken. Bewaar je gefermenteerde voedsel tussen de 16 en 28 graden (maar bij voorkeur tussen de 18 en de 22 graden), zodat het proces het beste gaat.
Kouder bewaren kan ook maar daardoor wordt de fermentatie wel vertraagd. Sneller fermenteren (in uren tot een paar dagen) kan met behulp van een zogenaamde Pickle pers gedaan worden.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!