Home | 6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen.

Volg je eigen gevoel. Zeker weten dat jouw fermentatieproces dan een groot succes zal zijn. De 6 valkuilen lees je hier.

Valkuil 1: Wees niet ongeduldig

Dit is echt valkuil nummer 1. Wees niet ongeduldig. Het proces van fermenteren is gewoon een langdurig proces. Je moet er vanuit gaan dat het minimaal drie weken duurt voordat jouw fermentatieproces afgerond is.

En soms duurt het zelfs maanden. Verdiep je goed in het fermentatieproces van jouw product. Dan weet je zeker dat je niet ongeduldig zult zijn.

Valkuil 2: Gebruik schone materialen

Twijfel je of je weckpot wel gesteriliseerd is? Doe het dan nog een keer. Je kunt je materialen snel en eenvoudig steriliseren door ze een aantal minuten te koken.

Maar het kan ook in de oven, in de magnetron of in de vaatwasser. Als je materialen gebruikt die niet schoon zijn, dan is de kans groot dat je fermentatie gaat mislukken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Valkuil 3: Voeg voldoende zout toe

Als je groente gaat fermenteren dan moet je ook zout toevoegen. In principe kun je iedere soort zout hiervoor gebruiken. Aangeraden wordt dat je minimaal 2,5 procent zout moet toevoegen ten opzichte van het gewicht van je groente.

Maar houd er rekening mee dat je ook aan het water dat je toevoegt 2,5 procent zout moet toevoegen. Dat wordt vaak vergeten en daardoor mislukken veel fermentaties.

Valkuil 4: Maak je groente goed schoon

Een andere valkuil is dat de groente die je wilt fermenteren nog zand of bacteriën bevat. Was de groente daarom altijd grondig onder koud stromend water. En snij de groente in reepjes, of rasp ze fijn.

Valkuil 5: Zorg dat je groente helemaal onder water staat

Als groente boven het waterpeil uitkomt, dan krijg je al snel schimmel op je groente. En schimmelen is iets anders dan fermenteren. Dus zorg er altijd voor dat de groente in de pot helemaal onder water staat.

Lukt dit niet? Gebruik dan een fermentatie steen. Die kun je op  de groente plaatsen, zodat de groente omlaag gedrukt wordt. Je kunt in plaats van een fermentatiesteen ook een plastic zakje met water vullen. Dat zakje kun je dan bovenop je groente in de pot leggen.

Valkuil 6: Sluit de pot goed af

Bij de groente mag tijdens het proces van fermenteren geen zuurstof komen. Dat zorgt er namelijk voor dat je groente gaat bederven. Door de zuurstof kunnen er bacteriën groeien die niet goed zijn. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg er voor dat je niet trapt in één van deze 6 valkuilen. Doe je dat wel dan is de kans op mislukken van je fermentatieproces erg groot. Volg de tips in dit artikel op en je kunt binnen een paar weken genieten van je eigen gefermenteerde groente.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.