Home | Tips & trics

Alles over Tips & trics

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Hoe lang moet je fermenteren?

Hoe lang moet je fermenteren?

Fermenteren is een eeuwenoude manier om voedsel langer houdbaar te maken zonder dat vitamines en mineralen verloren gegaan. Heel veel producten die je in de supermarkt koopt zijn al gefermenteerd maar wist je dat je het fermenteren van voedingsmiddelen ook...

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingrediënten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen. Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te...

Handig: Wecken met schroefdeksel

Handig: Wecken met schroefdeksel

Ben je een traditionele weckpot gewend? Dan is een weckpot met een schroefdeksel wel even wennen. Het gaat niet iets anders dan met de traditionele weckpot. Sommige gebruikers vinden het superhandig, anderen zijn er minder enthousiast over. In dit artikel...

Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Maak je vaak zelf kombucha? Dan weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Toch kan het soms ook mislukken en in veel gevallen valt de kombucha dan niet meer te redden. Je zult het drankje weg moeten gooien. Gelukkig kun je de kombucha zwam vaak...

Goed om te weten: fermenteren met wei

Goed om te weten: fermenteren met wei

Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang. Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende...

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer. Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel...

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee. Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een...

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit...

Kombucha maken… zonder suiker

Kombucha maken… zonder suiker

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren. Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet...

Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?

Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel? En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord. Is...

Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Fermenteren en zout: welke heb je nodig?

Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken. Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere...

5 manieren om je weckpot steriliseren

5 manieren om je weckpot steriliseren

Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren. Een goede sterilisatie van je weckpotten is...

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Bijhouden hoe ver je fermentatie al is

Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn. Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed...

Wat kun je allemaal met appelazijn doen?

Wat kun je allemaal met appelazijn doen?

Appelazijn is een heel veelzijdig keukenproduct. Je kunt hier van alles mee doen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kunt appelazijn gebruiken om mee te koken, maar je kunt het ook gebruiken om schoon te maken, te wassen of om je huid te verbeteren....

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken

Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteriën, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren. Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden...

Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?

Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?

Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het...

Schoon werken bij fermenteren

Schoon werken bij fermenteren

Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen. Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiënisch werken is zeker aan...

Omstandigheden voor succesvol fermenteren

Omstandigheden voor succesvol fermenteren

Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best...

Verschillende manieren om te fermenteren

Verschillende manieren om te fermenteren

Wil je ook wel eens proberen om voedsel te fermenteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van wat voor voedsel je wilt fermenteren, voor welke methode je kiest. We hebben een overzichtje voor je...

Pekelwater maken: Hoe doe je dat?

Pekelwater maken: Hoe doe je dat?

Als je zelf gaat fermenteren is het altijd slim om dit proces eerst met groente uit te proberen. Dit is namelijk het makkelijkste en de kans op mislukken is bij groente het kleinste. Als je dan later wat meer gevorderd bent, kun je natuurlijk ook uitproberen...

Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?

Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?

Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar...

Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?

Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?

Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is. Om dan...

Fermentatie pot met waterslot

Fermentatie pot met waterslot

Als je ervoor kiest voedingsmiddelen te fermenteren dan heb je daar natuurlijk wel diverse materialen voor nodig. Het product moet immers wel ergens in gedaan worden om dit zo lang mogelijk goed te houden en het de kans te geven te fermenteren. Om het voedsel...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.

Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!

Marit Kalako

41 jaar, Schiedam

Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.

Arda van Dam

30 jaar, Utrecht

Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.

Frits van de Kelder

32 jaar, Amsterdam

In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!

Mees Veenstra

19 jaar, Amsterdam

Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.

 Yvonne Schuijf

23 jaar, Austerlitz

Ik heb een bedrijf in food trucks. We willen uitbreiden met gefermenteerde producten en hebben veel inzichten van deze website gehaald. Thanks!

Robin van 't Ruim

51 jaar, Leersum

Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.