Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...
Alles over Tips & trics
Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?
Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...
Hoe lang moet je fermenteren?
Fermenteren is een eeuwenoude manier om voedsel langer houdbaar te maken zonder dat vitamines en mineralen verloren gegaan. Heel veel producten die je in de supermarkt koopt zijn al gefermenteerd maar wist je dat je het fermenteren van voedingsmiddelen ook...
Korte fermentaties: makkelijk en snel
Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...
Welk zout gebruiken om te fermenteren?
Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...
Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?
Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...
6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren
Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...
8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten
Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten. Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel...
De reden dat fermenteren zo lang duurt
Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...
De 3 nadelen van fermenteren
Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...
Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?
Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingrediënten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen. Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te...
Handig: Wecken met schroefdeksel
Ben je een traditionele weckpot gewend? Dan is een weckpot met een schroefdeksel wel even wennen. Het gaat niet iets anders dan met de traditionele weckpot. Sommige gebruikers vinden het superhandig, anderen zijn er minder enthousiast over. In dit artikel...
Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen
Maak je vaak zelf kombucha? Dan weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Toch kan het soms ook mislukken en in veel gevallen valt de kombucha dan niet meer te redden. Je zult het drankje weg moeten gooien. Gelukkig kun je de kombucha zwam vaak...
Goed om te weten: fermenteren met wei
Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang. Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende...
Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?
Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool. Je kunt zelf ook producten fermenteren....
Hoe eet je gefermenteerde rode kool?
Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer. Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel...
Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat
Als je groente, fruit, vlees of vis wilt inmaken, dan is het allerbelangrijkste dat je je weckpot goed hebt gesteriliseerd. Hier heb je verschillende manieren voor. Je kunt je pot koken in water, je kunt hem steriliseren in de magnetron, in je vaatwasser en...
Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?
Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee. Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een...
6 handige tips: Hoe venkel te snijden
Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit...
Kombucha maken… zonder suiker
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren. Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet...
Handig: zo werkt een waterslot en dit zijn de functies
Een waterslot is soms handig om te gebruiken bij het fermentatieproces. Denk hierbij aan het proces waarbij bier of wijn gemaakt wordt. Om de drank af te sluiten van de buitenlucht kun je een waterslot gebruiken. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de...
Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?
Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel? En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord. Is...
Fermenteren en zout: welke heb je nodig?
Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken. Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere...
5 manieren om je weckpot steriliseren
Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren. Een goede sterilisatie van je weckpotten is...
Bijhouden hoe ver je fermentatie al is
Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn. Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed...
Wat kun je allemaal met appelazijn doen?
Appelazijn is een heel veelzijdig keukenproduct. Je kunt hier van alles mee doen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kunt appelazijn gebruiken om mee te koken, maar je kunt het ook gebruiken om schoon te maken, te wassen of om je huid te verbeteren....
6 handige tips om je fermentatie extra lekker te maken
Groente fermenteren betekent dat je je groente gecontroleerd laat verrotten. De groente wordt onder invloed van bacteriën, gisten en schimmels zuurder. Je kunt de groente hierdoor langer bewaren. Het proces van fermenteren kost tijd. Je moet rekening houden...
Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?
Om eten langer houdbaar te maken en er op een later tijdstip alsnog van te kunnen genieten kun je verschillende methodes gebruiken. Denk hierbij aan inmaken (wecken), inleggen of fermenteren. Dit zijn allemaal methodes om voedsel langer houdbaar te maken....
Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?
Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het...
Schoon werken bij fermenteren
Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen. Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiënisch werken is zeker aan...
Wat zijn de voordelen van diverse soorten snijtechnieken?
Bij het fermenteren van groente en fruit zul je dit zelden in hele stukken in een pot of zak stoppen maar het in stukken snijden. Dit kan in allerlei vormen en groottes gebeuren en het is zeker afhankelijk van met wat voor product je werkt hoe je het snijdt...
Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best...
Welke ingrediënten moet je voor fermenteren in huis hebben?
Wil je zelf fermenteren gaan proberen? Dan heb je daar wel de nodige ingrediënten en andere spulletjes voor nodig om dit te kunnen doen. Wat je allemaal nodig hebt, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je niets kunt vergeten en volop aan de slag kunt...
Verschillende manieren om te fermenteren
Wil je ook wel eens proberen om voedsel te fermenteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van wat voor voedsel je wilt fermenteren, voor welke methode je kiest. We hebben een overzichtje voor je...
Pekelwater maken: Hoe doe je dat?
Als je zelf gaat fermenteren is het altijd slim om dit proces eerst met groente uit te proberen. Dit is namelijk het makkelijkste en de kans op mislukken is bij groente het kleinste. Als je dan later wat meer gevorderd bent, kun je natuurlijk ook uitproberen...
Fermenteren voor beginners: Hoe begin je met fermenteren?
Fermenteren is een methode die gebruikt wordt om voedsel langer te kunnen bewaren. De methode wordt veel gebruikt om groente te bewaren maar kan ook worden toegepast voor andere levensmiddelen. In de supermarkt zijn veel producten te koop die reeds...
Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar...
Fermenteren recepten: handige recepten en tips
Ben je aan het leren hoe fermenteren van voedsel in zijn werk gaat? Dan zul je al ontdekt hebben dat deze methode van levensmiddelen conserveren met allerlei verschillende producten te doen is. Als je wilt weten welke voedingsmiddelen je allemaal kunt...
Risico’s fermenteren: Waar moet je op letten bij fermentatie?
Wil je ook wel eens proberen zelf voedsel te fermenteren? Weet dan dat dit niet eens zo ingewikkeld is maar dat de kans dat het een keertje mislukt zeker ook bestaat. Er zijn diverse redenen waarom fermenteren kan mislukken en het eindresultaat niet is zoals...
Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?
Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin...
Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?
Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is. Om dan...
Zuurdesemstarter kopen: Waar moet je op letten?
Er zijn veel soorten brood te koop in de winkel, op de markt en bij de bakker maar niet iedereen vindt immers alles even lekker en voor sommige mensen geldt dat ze niet goed tegen gluten kunnen of een andere allergie hebben. Om dan toch voldoende...
Fermenteren benodigdheden: Wat heb je nodig om te fermenteren?
Om te fermenteren heb je het een en ander nodig en dan bedoelen we niet alleen het voedsel dat je wilt gebruiken. Je hebt er namelijk ook allerlei keukenbenodigdheden en materiaal voor nodig om het voedsel in te doen zodat het langer goed blijft. Wat je...
Fermentatie pot met waterslot
Als je ervoor kiest voedingsmiddelen te fermenteren dan heb je daar natuurlijk wel diverse materialen voor nodig. Het product moet immers wel ergens in gedaan worden om dit zo lang mogelijk goed te houden en het de kans te geven te fermenteren. Om het voedsel...

Hoge kwaliteit
Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug
Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang
Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer
We werken alleen met gediplomeerde trainers.
Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!
Marit Kalako
41 jaar, Schiedam
Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.
Arda van Dam
30 jaar, Utrecht
Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.
Frits van de Kelder
32 jaar, Amsterdam
In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!
Mees Veenstra
19 jaar, Amsterdam
Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.
Yvonne Schuijf
23 jaar, Austerlitz
Robin van 't Ruim
51 jaar, Leersum
Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.