Home | 6 handige tips: Hoe venkel te snijden

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit artikel.

Hoe snij je venkel?

Venkels snijden is niet ingewikkeld. Je moet alleen weten hoe je venkel moet snijden. Over het algemeen bereid je venkel door de volgende stappen aan te houden.

Je wast de venkel eerst onder koud stromend water. Dan snij je het loof af. Dat zijn de groene stengels aan de venkel. Je snijdt de venkel doormidden en je verwijderd de voet van de venkel. Dat is de onderkant.

Dan leg je de twee helften met de platte kant op de snijplank en kun je de venkel in reepjes of in blokjes snijden.

Tips om venkel te snijden

Je weet nu hoe je een venkel in reepjes of blokjes kunt snijden. Maar met deze 6 tips haal je nog meer uit je venkel

Tip 1: Gebruik het loof van de venkel als garnering of in je salade

Het loof, de groene stelen, van de venkel worden vaak weggegooid. Maar wist je dat je dit ook kunt snijden en kunt gebruiken als garnering? Of je gebruikt het als mix in je salade. Heerlijk!

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe kan je het beste een venkel snijden?

Tip 2: Snij de venkel altijd langs de lange zijde

Door de venkel langs de lange zijde te snijden, staat de venkel stabieler op de snijplank. Je kunt dan veel makkelijker reepjes of blokjes van de venkel snijden.

Tip 3: Verwijder de kern uit je venkel

De kern uit de venkel verwijderen is met deze tip supereenvoudig. Je snijdt een kleine driehoek aan de onderkant van de venkel. Je kunt dan de harde kern met je handen uit de venkel halen. Dit kun je voor beide helften doen.

Tip 4: Snij de venkel in verticale repen voor lange dunne repen

Wil je lange dunne repen venkel? Snij de venkel dan in verticale richting. Dan krijg je die mooie, lange, dunne repen.

Tip 5: Snij de venkel langs de korte kant voor korte repen

Nu je weet hoe je lange dunne repen uit de venkel kunt snijden, is het niet moeilijk om te bedenken hoe je korte repen kunt snijden. Je snijdt de venkel dan langs de korte kant.

Tip 6: Je kunt venkel ook van tevoren snijden

Je kunt venkel ook heel goed van tevoren snijden. Hij verkleurt dan wel een beetje, maar tijdens het garen van de venkel verdwijnt de verkleuring weer.

Als je de venkel van tevoren snijd, dan kun je de stukjes goed bewaren in een doos die je goed kunt afsluiten. Leg er een nat velletje keukenpapier bovenop. Dan droogt de venkel niet uit.

Maak heerlijke thee van je venkel

Je kunt van je venkel ook heerlijke thee maken. Je hebt voor een kopje verse venkelthee 250 ml water nodig en een eetlepel venkelzaden. Die zaden plet je met een vijzel en een stamper. Je ruikt direct de heerlijke geur die dan vrijkomt.

Stop de geplette venkel in een thee-ei en giet er kokend heet water over.

Venkel gebruiken om thee te maken

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.