Home | 6 handige tips: Hoe venkel te snijden

6 handige tips: Hoe venkel te snijden

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit artikel.

Hoe snij je venkel?

Venkels snijden is niet ingewikkeld. Je moet alleen weten hoe je venkel moet snijden. Over het algemeen bereid je venkel door de volgende stappen aan te houden. Je wast de venkel eerst onder koud stromend water. Dan snij je het loof af. Dat zijn de groene stengels aan de venkel. Je snijdt de venkel doormidden en je verwijderd de voet van de venkel. Dat is de onderkant. Dan leg je de twee helften met de platte kant op de snijplank en kun je de venkel in reepjes of in blokjes snijden.

Tips om venkel te snijden

Je weet nu hoe je een venkel in reepjes of blokjes kunt snijden. Maar met deze 6 tips haal je nog meer uit je venkel

Tip 1: Gebruik het loof als garnering of in je salade

Het loof, de groene stelen, van de venkel worden vaak weggegooid. Maar wist je dat je dit ook kunt snijden en kunt gebruiken als garnering? Of je gebruikt het als mix in je salade. Heerlijk!

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Tip 2: Snij de venkel altijd langs de lange zijde

Door de venkel langs de lange zijde te snijden, staat de venkel stabieler op de snijplank. Je kunt dan veel makkelijker reepjes of blokjes van de venkel snijden.

Tip 3: Verwijder de kern uit je venkel

De kern uit de venkel verwijderen is met deze tip supereenvoudig. Je snijdt een kleine driehoek aan de onderkant van de venkel. Je kunt dan de harde kern met je handen uit de venkel halen. Dit kun je voor beide helften doen.

Tip 4: Snij de venkel in verticale repen voor lange dunne repen

Wil je lange dunne repen venkel? Snij de venkel dan in verticale richting. Dan krijg je die mooie, lange, dunne repen.

Tip 5: Snij de venkel langs de korte kant voor korte repen

Nu je weet hoe je lange dunne repen uit de venkel kunt snijden, is het niet moeilijk om te bedenken hoe je korte repen kunt snijden. Je snijdt de venkel dan langs de korte kant.

Tip 6: Je kunt venkel ook van tevoren snijden

Je kunt venkel ook heel goed van tevoren snijden. Hij verkleurt dan wel een beetje, maar tijdens het garen van de venkel verdwijnt de verkleuring weer. Als je de venkel van tevoren snijd, dan kun je de stukjes goed bewaren in een doos die je goed kunt afsluiten. Leg er een nat velletje keukenpapier bovenop. Dan droogt de venkel niet uit.

Maak heerlijke thee van je venkel

Je kunt van je venkel ook heerlijke thee maken. Je hebt voor een kopje verse venkelthee 250 ml water nodig en een eetlepel venkelzaden. Die zaden plet je met een vijzel en een stamper. Je ruikt direct de heerlijke geur die dan vrijkomt. Stop de geplette venkel in een thee-ei en giet er kokend heet water over.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.