Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...
Alles over Theorie
Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...
Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?
Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...
Is gefermenteerd eten slecht voor je?
Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...
Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?
Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...
Is fermenteren hetzelfde als gisten?
Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...
Waarom is fermenteren belangrijk?
Verrot voedsel dat gezond is? Dat klinkt een beetje gek. Een rottende banaan in je fruitschaal is nou niet echt heel aantrekkelijk om te eten. Verrot voedsel kan echter ontzettend gezond zijn, namelijk als je het laat fermenteren. Fermenteren is het op...
Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?
Is fermenteren vegan? Een vraag die vaak gesteld wordt. Het fermenteren van voedsel is een eeuwenoude traditie dat door onze voorouders vooral werd gebruikt als noodzakelijkheid. Voedsel laten fermenteren zorgt er namelijk voor dat je het langer kunt bewaren...
Hoe lang moet je fermenteren?
Fermenteren is een eeuwenoude manier om voedsel langer houdbaar te maken zonder dat vitamines en mineralen verloren gegaan. Heel veel producten die je in de supermarkt koopt zijn al gefermenteerd maar wist je dat je het fermenteren van voedingsmiddelen ook...
Korte fermentaties: makkelijk en snel
Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...
Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?
Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...
De reden dat fermenteren zo lang duurt
Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...
Fermenteren en een histamine intolerantie
Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...
Een eerlijk verhaal: afvallen van kombucha
Kombucha is een enorm gezond drankje dat vol zit met antioxidanten en goede voedingsstoffen. Het is een gefermenteerde drank met weinig suikers. Je maakt het van groene of zwarte thee, suiker en de kombucha zwam. De zwam verteert de suiker en geeft de drank...
Kombucha maken… zonder suiker
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren. Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet...
Feit of fabel: Is zuurdesembrood gezond?
Je hoort vaak dat zuurdesembrood gezonder is dan soortgelijk brood waar gist aan is toegevoegd. Maar is het ook écht gezonder, of is dat een fabel? En waarom wordt zuurdesembrood altijd als veel gezonder betiteld? Op deze vragen geven we een antwoord. Is...
Wat is een kombucha zwam eigenlijk?
Een kombucha zwam is een organisme. Het bestaat uit verschillende bacteriën en gisten. Samen vormen die bacteriën en gisten een heel fijn weefsel. Dat is de zwam. Deze zwam produceert stoffen, maar heeft ook zelf voeding nodig. De kombucha zwam voedt zich met...
Fermenteren en zout: welke heb je nodig?
Ben je ook zo’n fan van het zelf fermenteren van je producten? Dan weet je als geen ander dat het heel belangrijk is om hierbij het juiste zout te gebruiken. Uiteraard kun je iedere soort zout gebruiken, maar het ene zout is nét iets lekkerder dan het andere...
Bijhouden hoe ver je fermentatie al is
Fermenteren is niets anders dan het laten verrotten van voedsel, maar dan op een manier die verantwoord is. Bij dit rottingsproces ontstaan bacteriën die goed voor onze gezondheid zijn. Er zit in gefermenteerde voeding veel vitamine K2 en dat is weer goed...
Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?
Om eten langer houdbaar te maken en er op een later tijdstip alsnog van te kunnen genieten kun je verschillende methodes gebruiken. Denk hierbij aan inmaken (wecken), inleggen of fermenteren. Dit zijn allemaal methodes om voedsel langer houdbaar te maken....
Basisuitleg over zuurdesembrood
Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriën die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol,...
Inmaken, fermenteren en inleggen: Wat zijn de verschillen?
Stel, je hebt je eigen tuin met groente en fruit. Dat is natuurlijk ideaal want op die manier ben je daarin aardig zelfvoorzienend en kun je biologisch en gezond je eigen eten kweken. Het 'nadeel' van een eigen tuin is dat er vaak veel producten ineens rijp...
Schoon werken bij fermenteren
Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen. Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiënisch werken is zeker aan...
Welke ingrediënten moet je voor fermenteren in huis hebben?
Wil je zelf fermenteren gaan proberen? Dan heb je daar wel de nodige ingrediënten en andere spulletjes voor nodig om dit te kunnen doen. Wat je allemaal nodig hebt, hebben we voor je op een rijtje gezet zodat je niets kunt vergeten en volop aan de slag kunt...
Voordelen van fermentatie: Wat zijn de belangrijkste voordelen?
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren, betekent dit dat je dit langer kunt bewaren en het op een later tijdstip kunt nuttigen. Fermenteren is prima zelf te doen en heeft verschillende voordelen. Welke dit zijn, lees je hier want we hebben de...
Verschillende manieren om te fermenteren
Wil je ook wel eens proberen om voedsel te fermenteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van wat voor voedsel je wilt fermenteren, voor welke methode je kiest. We hebben een overzichtje voor je...
Historie van fermenteren: Grote stap in conservering van voeding
Fermenteren is tegenwoordig erg populair om te doen maar de methode van conserveren van levensmiddelen met behulp van zout is bepaald niet nieuw en bestaat al vele eeuwen. Mensen ontdekten eeuwen geleden al dat zout een conserverende werking kent en...
Effecten van fermenteren op de spijsvertering
Als je kiest voor het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen, dan betekent dit dat de structuur, het uiterlijk en de smaak ervan kunnen veranderen. Dit zijn interessante en welkome veranderingen, maar het allerbelangrijkste is toch wel wat voor invloed...
Is gefermenteerde voeding gezond?
Als je producten gaat fermenteren, betekent dit dat je ze langer houdbaar maakt. Dit gebeurt doordat bepaalde goede bacteriën, schimmels of gisten ervoor zorgen dat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen worden omgezet in zuren, zodat het langer bewaard kan...
Fermenteren voor beginners: Hoe begin je met fermenteren?
Fermenteren is een methode die gebruikt wordt om voedsel langer te kunnen bewaren. De methode wordt veel gebruikt om groente te bewaren maar kan ook worden toegepast voor andere levensmiddelen. In de supermarkt zijn veel producten te koop die reeds...
Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar...
Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?
Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin...
Wat is fermenteren en wanneer spreek je van gefermenteerd?
Als je bepaalde soorten voedsel eet, dan heb je natuurlijk het liefste zo veel mogelijk verse producten. Wil je voedsel bewaren? Dan kun je dat op diverse manieren doen zoals invriezen of wecken. Fermenteren is tevens een goede manier om voedsel langer te...
Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?
Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is. Om dan...
Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?
Fermenteren is een eeuwenoude methode die door veel volkeren werd toegepast om eten langer te kunnen bewaren. De werking van zout als conserveringsmiddel is al lang bekend en misschien stond voedsel fermenteren toentertijd nog niet onder die naam bekend zoals...
Fermenteren van groente: Hoe doe je dat?
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren dan betekent dit dat je het langer houdbaar kunt maken maar dat ook het uiterlijk en de smaak ervan veranderen. Fermenteren is een methode die al heel lang wordt toegepast en waarbij er voor gekozen wordt bepaalde...
Fermentatiegewichten: Wat zijn het en waarom gebruik je ze?
Bij fermenteren doe je de groente, fruit of andere voedingsmiddelen die je langer wilt bewaren in potten die luchtdicht worden afgesloten. Het is bij het fermentatieproces ook van het grootste belang dat er geen zuurstof bij de inhoud komt want hierdoor kan...
Kombucha maken: hoe pak je dat aan?
Kombucha is een heerlijke frisse drank en is ook erg gezond. Bij het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze een totaal andere smaak krijgen. Je kunt niet enkel eten fermenteren maar dit is tevens mogelijk bij verschillende dranken. Thee is...

Hoge kwaliteit
Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug
Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang
Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer
We werken alleen met gediplomeerde trainers.
Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!
Marit Kalako
41 jaar, Schiedam
Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.
Arda van Dam
30 jaar, Utrecht
Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.
Frits van de Kelder
32 jaar, Amsterdam
In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!
Mees Veenstra
19 jaar, Amsterdam
Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.
Yvonne Schuijf
23 jaar, Austerlitz
Robin van 't Ruim
51 jaar, Leersum
Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.