Je kunt ook fermenteren met wei. Dat is een bijproduct als je yoghurt, kwark of kaas maakt. Wei bevat bacteriën en die bacteriën zetten de fermentatie in gang. Je kunt zelf wei maken van biologische rauwmelkse yoghurt. Of van bio-yoghurt met levende...
Alles over Techniek
Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?
Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool. Je kunt zelf ook producten fermenteren....
Je weckpot steriliseren in de oven… zo zit dat
Als je groente, fruit, vlees of vis wilt inmaken, dan is het allerbelangrijkste dat je je weckpot goed hebt gesteriliseerd. Hier heb je verschillende manieren voor. Je kunt je pot koken in water, je kunt hem steriliseren in de magnetron, in je vaatwasser en...
6 handige tips: Hoe venkel te snijden
Venkel is een Nederlandse groente. Het smaakt heerlijk in heel veel verschillende gerechten. Door de anijsachtige smaak herken je venkel altijd direct. Maar hoe snij je venkel? En wat gebruik je wel en wat gebruik je niet van de venkel? Je leest het in dit...
Witte kool inmaken: zo doe je dat
Wecken is een techniek die al heel lang bestaat. Door bijvoorbeeld groenten in weckpotten te doen, kun je ze langer bewaren. Je kunt ook witte kool inmaken. Dat is een andere benaming voor wecken. Als je dit doet met witte kool, dan kun je ook zuurkool maken...
5 manieren om je weckpot steriliseren
Heb jij ook weer zo’n zin om heerlijk fruit, compotes en jams te maken? Dan is het wel belangrijk dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Er zijn verschillende manieren om je weckpot te steriliseren. Een goede sterilisatie van je weckpotten is...
Wat zijn de voordelen van diverse soorten snijtechnieken?
Bij het fermenteren van groente en fruit zul je dit zelden in hele stukken in een pot of zak stoppen maar het in stukken snijden. Dit kan in allerlei vormen en groottes gebeuren en het is zeker afhankelijk van met wat voor product je werkt hoe je het snijdt...
Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best...
Pekelwater maken: Hoe doe je dat?
Als je zelf gaat fermenteren is het altijd slim om dit proces eerst met groente uit te proberen. Dit is namelijk het makkelijkste en de kans op mislukken is bij groente het kleinste. Als je dan later wat meer gevorderd bent, kun je natuurlijk ook uitproberen...
Zelf fermenteren: Hoe doe je dat?
Bepaalde producten die je in de winkel koopt, hebben al een fermentatieproces doorlopen. Hierbij gaat het om producten die je gewoon bij je dagelijkse boodschappen koopt zoals bijvoorbeeld yoghurt, kaas, wijn, chocolade en zuurkool. Dit zijn nog maar een paar...
Risico’s fermenteren: Waar moet je op letten bij fermentatie?
Wil je ook wel eens proberen zelf voedsel te fermenteren? Weet dan dat dit niet eens zo ingewikkeld is maar dat de kans dat het een keertje mislukt zeker ook bestaat. Er zijn diverse redenen waarom fermenteren kan mislukken en het eindresultaat niet is zoals...
Het fermentatieproces: Hoe werkt fermenteren?
Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin...
Fermenteren eten: Hoe fermenteer je voedsel?
Fermenteren is een eeuwenoude methode die door veel volkeren werd toegepast om eten langer te kunnen bewaren. De werking van zout als conserveringsmiddel is al lang bekend en misschien stond voedsel fermenteren toentertijd nog niet onder die naam bekend zoals...
Fermenteren van groente: Hoe doe je dat?
Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren dan betekent dit dat je het langer houdbaar kunt maken maar dat ook het uiterlijk en de smaak ervan veranderen. Fermenteren is een methode die al heel lang wordt toegepast en waarbij er voor gekozen wordt bepaalde...
Fermenteren benodigdheden: Wat heb je nodig om te fermenteren?
Om te fermenteren heb je het een en ander nodig en dan bedoelen we niet alleen het voedsel dat je wilt gebruiken. Je hebt er namelijk ook allerlei keukenbenodigdheden en materiaal voor nodig om het voedsel in te doen zodat het langer goed blijft. Wat je...
Fermentatiefles: Wanneer gebruik je fermentatieflessen?
Als je besluit te gaan fermenteren heb je daar, naast de ingrediënten, ook diverse materialen voor nodig. Denk hierbij aan een snijplank en scherp mes, om bijvoorbeeld groente of fruit dat je gaat fermenteren in stukjes te snijden maar zeker ook aan potten,...

Hoge kwaliteit
Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug
Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang
Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer
We werken alleen met gediplomeerde trainers.
Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!
Marit Kalako
41 jaar, Schiedam
Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.
Arda van Dam
30 jaar, Utrecht
Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.
Frits van de Kelder
32 jaar, Amsterdam
In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!
Mees Veenstra
19 jaar, Amsterdam
Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.
Yvonne Schuijf
23 jaar, Austerlitz
Robin van 't Ruim
51 jaar, Leersum
Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.