Home | 8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten
Hoe werkt een weckpot met een beugelsluiting?

8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten.

Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel groot dat jouw fermentatie een succes wordt.

Tip 1: Gebruik schone materialen voor de beste gefermenteerde producten

Dit is erg belangrijk voor een succesvolle fermentatie. Als je niet hygiƫnisch werkt, dan is de kans groot dat je fermentatie project op een mislukking uitloopt.

Steriliseer daarom je materialen die je gebruikt voor je fermentatie. Dat kun je doen door ze te koken in water met soda. Maar je kunt je materialen ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser.

Tip 2: Was je handen goed

Bij fermenteren is het belangrijk dat er geen verkeerde bacteriƫn bij je product komen. Dit kan het proces van fermentatie namelijk verstoren. Was daarom goed je handen en maak ook je aanrechtblad goed schoon.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Tips om zelf te fermenteren

Tip 3: Spoel je groente goed af en snij of rasp ze fijn

Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand of bacteriƫn tussen je groente zit die het fermentatieproces kunnen verstoren.

Was je groente daarom altijd goed af onder stromend water. Daarna is het goed om de groente die je wilt fermenteren te snijden tot gelijke reepjes of te raspen.

Tip 4: Voeg voldoende zout toe om het fermentatieproces op gang te helpen

Zonder zout komt je fermentatieproces niet op gang. Voeg daarom minstens 2,5 procent zout toe ten opzichte van het gewicht van de groente en het water. Je kunt de groenten met het zout inmasseren.

Door deze massage laat de groente vocht los, waardoor het zout al een beetje verteerd wordt. Vul daarna als dat nodig is de pot aan met water. Ook dit water moet 2,5 procent zout bevatten.

Tip 5: Voeg eventueel een eetlepel melkzuurbacteriƫn toe

Je kunt zelf de fermentatie op gang helpen door een eetlepel melkzuurbacteriƫn toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld melkwei zijn, of het uitlekvocht van yoghurt. Maar zuurkoolsap of sojasaus werkt ook.

Melkzuurbacterie toevoegen aan je fermentatie versnelt het proces

Tip 6: Druk de groente goed aan

Als je de groente in de pot doet, druk het dan goed aan. Het is belangrijk dat er weinig ruimte voor lucht is in de pot.

Want als er teveel lucht in de pot zit, dan is de kans groot dat er ook verkeerde bacteriƫn in de pot kunnen komen.

Tip 7: Zorg dat alle groente onder water staat

Groente dat boven water staat, gaat schimmelen. En dat is wat anders dan fermenteren. Zorg er daarom voor dat al je groente onder water staat. Komt er toch iets bovendrijven? Gebruik dan een fermentatiesteen om dit onder water te duwen.

Voorkom schimmel en zorg dat alle groente onder water staat

Tip 8: Draai het deksel goed dicht en laat de pot minimaal 1 week rusten

Dit moet bij kamertemperatuur, dus tussen de 15 en de 18 graden. Als de temperatuur hoger is dan versneld dat het proces, maar dat komt de smaak niet ten goede.

Ook kan je groente daardoor eerder bederven. Het beste is als je echt heel veel geduld hebt en de pot drie weken of zelfs langer met rust kunt laten.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.