Home | 8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten

8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten.

Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel groot dat jouw fermentatie een succes wordt.

Tip 1: Gebruik schone materialen

Dit is erg belangrijk voor een succesvolle fermentatie. Als je niet hygiƫnisch werkt, dan is de kans groot dat je fermentatie project op een mislukking uitloopt.

Steriliseer daarom je materialen die je gebruikt voor je fermentatie. Dat kun je doen door ze te koken in water met soda. Maar je kunt je materialen ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser.

Tip 2: Was je handen goed

Bij fermenteren is het belangrijk dat er geen verkeerde bacteriƫn bij je product komen. Dit kan het proces van fermentatie namelijk verstoren. Was daarom goed je handen en maak ook je aanrechtblad goed schoon.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Tip 3: Spoel je groente goed af en snij of rasp ze fijn

Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand of bacteriƫn tussen je groente zit die het fermentatieproces kunnen verstoren.

Was je groente daarom altijd goed af onder stromend water. Daarna is het goed om de groente die je wilt fermenteren te snijden tot gelijke reepjes of te raspen.

Tip 4: Voeg voldoende zout toe

Zonder zout komt je fermentatieproces niet op gang. Voeg daarom minstens 2,5 procent zout toe ten opzichte van het gewicht van de groente en het water. Je kunt de groenten met het zout inmasseren.

Door deze massage laat de groente vocht los, waardoor het zout al een beetje verteerd wordt. Vul daarna als dat nodig is de pot aan met water. Ook dit water moet 2,5 procent zout bevatten.

Tip 5: Voeg een eetlepel melkzuurbacteriƫn toe

Je kunt zelf de fermentatie op gang helpen door een eetlepel melkzuurbacteriƫn toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld melkwei zijn, of het uitlekvocht van yoghurt. Maar zuurkoolsap of sojasaus werkt ook.

Tip 6: Druk de groente goed aan

Als je de groente in de pot doet, druk het dan goed aan. Het is belangrijk dat er weinig ruimte voor lucht is in de pot.

Want als er teveel lucht in de pot zit, dan is de kans groot dat er ook verkeerde bacteriƫn in de pot kunnen komen.

Tip 7: Zorg dat alle groente onder water staat

Groente dat boven water staat, gaat schimmelen. En dat is wat anders dan fermenteren. Zorg er daarom voor dat al je groente onder water staat. Komt er toch iets bovendrijven? Gebruik dan een fermentatiesteen om dit onder water te duwen.

Tip 8: Draai het deksel goed dicht en laat de pot minimaal 1 week rusten

Dit moet bij kamertemperatuur, dus tussen de 15 en de 18 graden. Als de temperatuur hoger is dan versneld dat het proces, maar dat komt de smaak niet ten goede.

Ook kan je groente daardoor eerder bederven. Het beste is als je echt heel veel geduld hebt en de pot drie weken of zelfs langer met rust kunt laten.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.