Home | 8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten
Hoe werkt een weckpot met een beugelsluiting?

8 tips om de kans op een succesvolle fermentatie te vergroten

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten.

Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel groot dat jouw fermentatie een succes wordt.

Tip 1: Gebruik schone materialen voor de beste gefermenteerde producten

Dit is erg belangrijk voor een succesvolle fermentatie. Als je niet hygiënisch werkt, dan is de kans groot dat je fermentatie project op een mislukking uitloopt.

Steriliseer daarom je materialen die je gebruikt voor je fermentatie. Dat kun je doen door ze te koken in water met soda. Maar je kunt je materialen ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser.

Tip 2: Was je handen goed

Bij fermenteren is het belangrijk dat er geen verkeerde bacteriën bij je product komen. Dit kan het proces van fermentatie namelijk verstoren. Was daarom goed je handen en maak ook je aanrechtblad goed schoon.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Tips om zelf te fermenteren

Tip 3: Spoel je groente goed af en snij of rasp ze fijn

Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand of bacteriën tussen je groente zit die het fermentatieproces kunnen verstoren.

Was je groente daarom altijd goed af onder stromend water. Daarna is het goed om de groente die je wilt fermenteren te snijden tot gelijke reepjes of te raspen.

Tip 4: Voeg voldoende zout toe om het fermentatieproces op gang te helpen

Zonder zout komt je fermentatieproces niet op gang. Voeg daarom minstens 2,5 procent zout toe ten opzichte van het gewicht van de groente en het water. Je kunt de groenten met het zout inmasseren.

Door deze massage laat de groente vocht los, waardoor het zout al een beetje verteerd wordt. Vul daarna als dat nodig is de pot aan met water. Ook dit water moet 2,5 procent zout bevatten.

Tip 5: Voeg eventueel een eetlepel melkzuurbacteriën toe

Je kunt zelf de fermentatie op gang helpen door een eetlepel melkzuurbacteriën toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld melkwei zijn, of het uitlekvocht van yoghurt. Maar zuurkoolsap of sojasaus werkt ook.

Melkzuurbacterie toevoegen aan je fermentatie versnelt het proces

Tip 6: Druk de groente goed aan

Als je de groente in de pot doet, druk het dan goed aan. Het is belangrijk dat er weinig ruimte voor lucht is in de pot.

Want als er teveel lucht in de pot zit, dan is de kans groot dat er ook verkeerde bacteriën in de pot kunnen komen.

Tip 7: Zorg dat alle groente onder water staat

Groente dat boven water staat, gaat schimmelen. En dat is wat anders dan fermenteren. Zorg er daarom voor dat al je groente onder water staat. Komt er toch iets bovendrijven? Gebruik dan een fermentatiesteen om dit onder water te duwen.

Voorkom schimmel en zorg dat alle groente onder water staat

Tip 8: Draai het deksel goed dicht en laat de pot minimaal 1 week rusten

Dit moet bij kamertemperatuur, dus tussen de 15 en de 18 graden. Als de temperatuur hoger is dan versneld dat het proces, maar dat komt de smaak niet ten goede.

Ook kan je groente daardoor eerder bederven. Het beste is als je echt heel veel geduld hebt en de pot drie weken of zelfs langer met rust kunt laten.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.