Inhoudsopgave
Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Niets is leuker dan je eigen gefermenteerde producten maken. En niets is lekkerder dan ze uiteindelijk zelf op te eten.
Om succesvol te fermenteren geven we hier 9 tips. Als je deze tips volgt, dan is de kans heel groot dat jouw fermentatie een succes wordt.
Tip 1: Gebruik schone materialen voor de beste gefermenteerde producten
Dit is erg belangrijk voor een succesvolle fermentatie. Als je niet hygiënisch werkt, dan is de kans groot dat je fermentatie project op een mislukking uitloopt.
Steriliseer daarom je materialen die je gebruikt voor je fermentatie. Dat kun je doen door ze te koken in water met soda. Maar je kunt je materialen ook steriliseren in de oven, magnetron of vaatwasser.
Tip 2: Was je handen goed
Bij fermenteren is het belangrijk dat er geen verkeerde bacteriën bij je product komen. Dit kan het proces van fermentatie namelijk verstoren. Was daarom goed je handen en maak ook je aanrechtblad goed schoon.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Tip 3: Spoel je groente goed af en snij of rasp ze fijn
Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand of bacteriën tussen je groente zit die het fermentatieproces kunnen verstoren.
Was je groente daarom altijd goed af onder stromend water. Daarna is het goed om de groente die je wilt fermenteren te snijden tot gelijke reepjes of te raspen.
Tip 4: Voeg voldoende zout toe om het fermentatieproces op gang te helpen
Zonder zout komt je fermentatieproces niet op gang. Voeg daarom minstens 2,5 procent zout toe ten opzichte van het gewicht van de groente en het water. Je kunt de groenten met het zout inmasseren.
Door deze massage laat de groente vocht los, waardoor het zout al een beetje verteerd wordt. Vul daarna als dat nodig is de pot aan met water. Ook dit water moet 2,5 procent zout bevatten.
Tip 5: Voeg eventueel een eetlepel melkzuurbacteriën toe
Je kunt zelf de fermentatie op gang helpen door een eetlepel melkzuurbacteriën toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld melkwei zijn, of het uitlekvocht van yoghurt. Maar zuurkoolsap of sojasaus werkt ook.
Tip 6: Druk de groente goed aan
Als je de groente in de pot doet, druk het dan goed aan. Het is belangrijk dat er weinig ruimte voor lucht is in de pot.
Want als er teveel lucht in de pot zit, dan is de kans groot dat er ook verkeerde bacteriën in de pot kunnen komen.
Tip 7: Zorg dat alle groente onder water staat
Groente dat boven water staat, gaat schimmelen. En dat is wat anders dan fermenteren. Zorg er daarom voor dat al je groente onder water staat. Komt er toch iets bovendrijven? Gebruik dan een fermentatiesteen om dit onder water te duwen.
Tip 8: Draai het deksel goed dicht en laat de pot minimaal 1 week rusten
Dit moet bij kamertemperatuur, dus tussen de 15 en de 18 graden. Als de temperatuur hoger is dan versneld dat het proces, maar dat komt de smaak niet ten goede.
Ook kan je groente daardoor eerder bederven. Het beste is als je echt heel veel geduld hebt en de pot drie weken of zelfs langer met rust kunt laten.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!