Home | 6 stappen: Look fermenteren

6 stappen: Look fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Je kunt zelf allerlei gewassen fermenteren. Eén daarvan is look. Het fermenteren van een bol look is een proces dat enkele weken tot wel drie maanden in beslag kan nemen. Hoe je look precies fermenteert, lees je in dit artikel. Je krijgt hier de 6 stappen voor het fermenteren van look.

Wat is look precies?

Look is eigenlijk een andere term voor knoflook. Knoflook kent iedereen als een witte bol, waarin teentjes knoflook zitten. Als je witte look gaat fermenteren, dan krijg je uiteindelijk zwarte look. Zwarte look is dus geen aparte soort knoflook. Vooral in Azië is wordt het vaak gebruikt. Tegenwoordig vind je deze look ook in de Westerse keuken.

Hoe fermenteer je look?

Om knoflook te fermenteren moet je aantal dingen in huis halen. En je moet vooral erg veel geduld hebben. Het is niet ingewikkeld, als je de volgende 6 stappen volgt. Je hebt hiervoor nodig: witte knoflook, een rijstkoker, zout, water, een weckpot en veel geduld.

Stap 1: Pel de knoflook

Als eerste pel je de knoflook en maak je de teentjes los van elkaar. Je kunt de teentjes in zijn geheel in de weckpot doen, maar je kunt ze ook eerst fijnhakken en eventueel pletten.

Stap 2: Spoel de teentjes af en vermeng het met zout

De tweede stap in het fermentatieproces is om de teentjes knoflook goed af te spoelen en ze met zout te vermengen. Als je groente gaat fermenteren, dan heb je voor een kilo groente zo’n 20 tot 25 gram zout nodig. Dat is inclusief het water wat je toevoegt aan de groente. Je kunt hiervoor alle soorten zout gebruiken. Het moet wel zout zonder jodium zijn.

Om het zout goed met de knoflook te kunnen vermengen is het verstandig om het zout eerst met water te vermengen. Je mengt dit mengsel van zout en water dan met de gepelde knoflooktenen.

Stap 3: Steriliseer je weckpot

Om je fermentatieproces goed te laten verlopen moet je de weckpot die je gaat gebruiken goed steriliseren. Dat kan in de oven, in een pan met kokend water, in de vaatwasser of in de magnetron. Laat de pot goed op een schone en droge theedoek drogen, voordat je de pot vult met het knoflookmengsel.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Stap 4: Vul de pot tot de rand

De vierde stap is het vullen van de pot. Zorg ervoor dat je het tot een paar centimeter onder de rand vult. Het is belangrijk dat alle knoflook onder water zit. Is dat niet het geval? Vul de pot dan met water, totdat dat wel het geval is. Je kunt eventueel een verzwaringsgewicht gebruiken om de knoflook onder water te houden. Vergeet niet om extra zout toe te voegen als je ook water toevoegt.

Stap 5: Sluit de pot

Sluit de pot. Maar kijk voordat je de pot sluit goed of er geen vuil in de rand zit waar het deksel komt. Als dat wel het geval is, maar het dan eerst goed schoon. Dan kun je de pot dichtmaken. Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk zuurstof in de potten kan komen. Dus ze moeten goed sluiten.

Stap 6: Het fermentatieproces is begonnen

Het proces van het fermenteren van je look is begonnen. Nu is het een kwestie van geduld hebben.  Na een aantal weken tot maanden is je gefermenteerde look gereed om te gebruiken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.