Home | Look fermenteren in 6 stappen
Zelf look fermenteren, hoe doe je dat

Look fermenteren in 6 stappen

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Je kunt zelf allerlei gewassen fermenteren. EĆ©n daarvan is look. Het fermenteren van een bol look is een proces dat enkele weken tot wel drie maanden in beslag kan nemen.

Hoe je look precies fermenteert, lees je in dit artikel. Je krijgt hier de 6 stappen voor het fermenteren van look.

Wat is look precies?

Look is eigenlijk een andere term voor knoflook. Knoflook kent iedereen als een witte bol, waarin teentjes knoflook zitten. Als je witte look gaat fermenteren, dan krijg je uiteindelijk zwarte look. Zwarte look is dus geen aparte soort knoflook.

Vooral in Aziƫ is wordt het vaak gebruikt. Tegenwoordig vind je deze look ook in de Westerse keuken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Knoflook kan je fermenteren

Hoe fermenteer je look?

Om knoflook te fermenteren moet je aantal dingen in huis halen. En je moet vooral erg veel geduld hebben. Het is niet ingewikkeld, als je de volgende 6 stappen volgt. Je hebt hiervoor nodig: witte knoflook, een rijstkoker, zout, water, een weckpot en veel geduld.

Stap 1: Pel de knoflook

Als eerste pel je de knoflook en maak je de teentjes los van elkaar. Je kunt de teentjes in zijn geheel in de weckpot doen, maar je kunt ze ook eerst fijnhakken en eventueel pletten.

Stap 2: Spoel de teentjes af en vermeng het met zout

De tweede stap in het fermentatieproces is om de teentjes knoflook goed af te spoelen en ze met zout te vermengen. Als je groente gaat fermenteren, dan heb je voor een kilo groente zoā€™n 20 tot 25 gram zout nodig.

Dat is inclusief het water wat je toevoegt aan de groente. Je kunt hiervoor alle soorten zout gebruiken. Het moet wel zout zonder jodium zijn.

Om het zout goed met de knoflook te kunnen vermengen is het verstandig om het zout eerst met water te vermengen. Je mengt dit mengsel van zout en water dan met de gepelde knoflooktenen.

Stap 3: Steriliseer je weckpot

Om je fermentatieproces goed te laten verlopen moet je de weckpot die je gaat gebruiken goed steriliseren. Dat kan in de oven, in een pan met kokend water, in de vaatwasser of in de magnetron.

Laat de pot goed op een schone en droge theedoek drogen, voordat je de pot vult met het knoflookmengsel.

Stap 4: Vul de pot tot de rand

De vierde stap is het vullen van de pot. Zorg ervoor dat je het tot een paar centimeter onder de rand vult. Het is belangrijk dat alle knoflook onder water zit. Is dat niet het geval? Vul de pot dan met water, totdat dat wel het geval is.

Je kunt eventueel een verzwaringsgewicht gebruiken om de knoflook onder water te houden. Vergeet niet om extra zout toe te voegen als je ook water toevoegt.

Zelf look fermenteren, hoe doe je dat

Stap 5: Sluit de weckpot

Sluit de pot. Maar kijk voordat je de pot sluit goed of er geen vuil in de rand zit waar het deksel komt. Als dat wel het geval is, maar het dan eerst goed schoon. Dan kun je de pot dichtmaken.

Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk zuurstof in de potten kan komen. Dus ze moeten goed sluiten.

Stap 6: Het fermentatieproces van de knoflook is begonnen

Het proces van het fermenteren van je look is begonnen. Nu is het een kwestie van geduld hebben. Ā Na een aantal weken tot maanden is je gefermenteerde look gereed om te gebruiken.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.