Home | Schoon werken bij fermenteren
Schoon werken fermenteren

Schoon werken bij fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen. Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiënisch werken is zeker aan de orde zodat het resultaat goed is en dat ook lang blijft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Zorg voor gewassen ingrediënten en een schone werkplek

Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren zoals bijvoorbeeld groente, is het belangrijk dat je deze van tevoren goed wast. Kies zoveel mogelijk voor biologisch voedsel waarvoor geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn of ander voedsel dat zo natuurlijk mogelijk gekweekt of geproduceerd is. Dit komt de kwaliteit van het gefermenteerde product ook ten goede. Zeker als je zelf een tuin hebt met verse groente is dat natuurlijk ideaal. Was alles goed (indien dit kan bij het gekozen product) en snijd het daarna in stukjes zodat het beter in de potten past. Kies voor een schone snijplank en dito mes. Maak je aanrecht en gootsteen goed schoon voordat je aan het werk gaat. Gebruik daar uiteraard geen sponsjes of vaatdoek voor die er al een tijdje liggen maar neem een schoon exemplaar.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Schoon werken bij fermenteren

Zorg voor schone potten

De potten die je gebruikt voor het fermenteren dienen ook goed schoon te zijn. De ervaring leert dat bij veel mensen potten op zolder worden opgeslagen en daar het nodige stof vangen. Dit kun je er natuurlijk wel afvegen maar de potten omspoelen met heet water of met soda is vele malen beter en hygiënischer. Gebruik je soda? Spoel dat er daarna goed af zodat er niets achterblijft. Vergeet niet de deksels ook te spoelen en eventuele rubberen elastieken om de pot te sluiten horen daar ook bij.

Check op restjes voordat je de potten sluit

Zorg er niet alleen voor dat de ingrediënten schoon gewassen zijn en je materiaal schoon is maar was ook je handen regelmatig tijdens het fermenteren. Goed afdrogen en een schone handdoek gebruiken zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Als je de potten goed gespoeld hebt, kun je deze het beste een poosje op de kop laten drogen voordat je ze vult. Als je de groente met zout gemengd hebt, ontstaat er vanzelf vocht en kun je het mengsel in de potten doen. Zorg dat het altijd goed onder het vocht staat voordat je de potten sluit. Kijk goed of er geen restjes van het voedsel of het zout in de randen achtergebleven zijn. Is dat wel het geval, haal deze dan weg met een schone doek. Zo krijg jij een goed resultaat dat lang houdbaar is.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.