Home | Schoon werken bij fermenteren
Schoon werken fermenteren

Schoon werken bij fermenteren

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Het is wellicht een beetje overbodig om te zeggen maar als je werkt met voedsel dan dien je dit altijd zo schoon mogelijk te doen.

Je werkt immers wel met eten dat je lang wilt gaan bewaren door het te fermenteren dus netjes en hygiƫnisch werken is zeker aan de orde zodat het resultaat goed is en dat ook lang blijft.

šŸ‘‹ Voordat je verder leestā€¦

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Wil je fermenteren? Werk schoon, zorg voor gewassen ingrediƫnten en een schone werkplek

Als je ervoor kiest voedsel te fermenteren zoals bijvoorbeeld groente, is het belangrijk dat je deze van tevoren goed wast.

Kies zoveel mogelijk voor biologisch voedsel waarvoor geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn of ander voedsel dat zo natuurlijk mogelijk gekweekt of geproduceerd is. Dit komt de kwaliteit van het gefermenteerde product ook ten goede.

Zeker als je zelf een tuin hebt met verse groente is dat natuurlijk ideaal. Was alles goed (indien dit kan bij het gekozen product) en snijd het daarna in stukjes zodat het beter in de potten past. Kies voor een schone snijplank en dito mes.

Maak je aanrecht en gootsteen goed schoon voordat je aan het werk gaat. Gebruik daar uiteraard geen sponsjes of vaatdoek voor die er al een tijdje liggen maar neem een schoon exemplaar.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Schoon werken bij fermenteren

Zorg voor schone fermentatiepotten

De potten die je gebruikt voor het fermenteren dienen ook goed schoon te zijn. De ervaring leert dat bij veel mensen potten op zolder worden opgeslagen en daar het nodige stof vangen.

Dit kun je er natuurlijk wel afvegen maar de potten omspoelen met heet water of met soda is vele malen beter en hygiƫnischer. Gebruik je soda? Spoel dat er daarna goed af zodat er niets achterblijft.

Vergeet niet de deksels ook te spoelen en eventuele rubberen elastieken om de pot te sluiten horen daar ook bij.

Schone weckpotten belangrijk voor goede fermentatie

Check op restjes voordat je de weckpotten sluit

Zorg er niet alleen voor dat de ingrediƫnten schoon gewassen zijn en je materiaal schoon is maar was ook je handen regelmatig tijdens het fermenteren.

Goed afdrogen en een schone handdoek gebruiken zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Als je de potten goed gespoeld hebt, kun je deze het beste een poosje op de kop laten drogen voordat je ze vult.

Als je de groente met zout gemengd hebt, ontstaat er vanzelf vocht en kun je het mengsel in de potten doen. Zorg dat het altijd goed onder het vocht staat voordat je de potten sluit. Kijk goed of er geen restjes van het voedsel of het zout in de randen achtergebleven zijn.

Is dat wel het geval, haal deze dan weg met een schone doek. Zo krijg jij een goed resultaat dat lang houdbaar is.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriƫn die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriƫn, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.