Home | Risico’s fermenteren: Waar moet je op letten bij fermentatie?
Risico's fermenteren

Risico’s fermenteren: Waar moet je op letten bij fermentatie?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Wil je ook wel eens proberen zelf voedsel te fermenteren? Weet dan dat dit niet eens zo ingewikkeld is maar dat de kans dat het een keertje mislukt zeker ook bestaat. Er zijn diverse redenen waarom fermenteren kan mislukken en het eindresultaat niet is zoals jij gewenst had.

Waar moet je vooral op letten om ervoor te zorgen dat de fermentatie niet mislukt? Je leest het hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Wat als de fermentatie mislukt is

Bij fermenteren zorg je er op een gecontroleerde manier voor dat voedsel ‘rot’ wordt om dit langer te kunnen bewaren.

Echt rot zoals bijvoorbeeld een stuk fruit met schimmel erop of dat langzaamaan donkere plekken vertoont, wordt het gefermenteerde voedsel natuurlijk niet, zolang je het op de juiste manier aanpakt.

Voor het fermenteren van levensmiddelen worden goede bacteriën, schimmels en gisten gebruikt die van nature in bepaalde producten aanwezig zijn en door de toevoeging van zout naar boven komen.

Fermenteren kun je met tal van soorten voedsel doen zoals groente, fruit en vlees. Het is slim met groente fermenteren te beginnen.

Zeker als je het nog nooit gedaan hebt, is de keuze voor groente de beste omdat het fermenteren daarvan makkelijk is en de kans dat het mislukt niet zo groot is. Dat is natuurlijk wel zo leuk want een goed eindresultaat is immers het fijnst.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Wat zijn de risico's bij fermentaties?

Een fermentatie kan mislukken doordat er teveel zout is gebruikt

Desondanks kan fermenteren van groente ook mislukken. Ben je druk doende geweest en is de fermentatie mislukt? Dan kan een dergelijke mislukking zich op diverse manieren uiten.

Om te beginnen kan het voorkomen dat het product helemaal niet gefermenteerd is. Dit betekent dat het zout dat je hebt toegevoegd zijn werk niet gedaan heeft en er geen zurig, fruitig resultaat is ontstaan. De belangrijkste redenen waarom het niet gelukt is, zijn de volgende twee.

Om te beginnen kan het fermenteren simpelweg mislukken als je er teveel zout bij gedaan hebt. Dan gebeurt er niks namelijk. Is dat het geval, dan mislukt het fermenteren.

Wil je de kans op mislukking minimaliseren? Kijk dan eens in ons handboek. Daarin vind je goede recepten als je voedsel gaat fermenteren zodat je weet wat je nodig hebt en houd als regel aan dat je 1,5% tot 3% van het totale gewicht van het voedsel aan zout toevoegt.

Ook kan het zijn dat je te weinig zout hebt toegevoegd, dan zal je zien dat de groente op den duur gaat schimmelen.

Zuurstof bij het voedsel kan leiden tot een mislukte fermentatie

De tweede reden waarom de fermentatie mislukt is, is dat er teveel zuurstof bij gekomen is. Daardoor slaagt de fermentatie niet want het is juist erg belangrijk dat je het voedsel met zo weinig mogelijk lucht in een pot of zak stopt.

Het is zaak dat het voedsel zoals een bepaalde soort groente volledig onder het vocht komt te staan. Daar kan dan al geen extra zuurstof meer bij komen. Het vocht kan water zijn maar het is het handigste als je het zout dat je toevoegt door de groente mengt.

Hierdoor onttrek je vocht aan de groente dat je kunt gebruiken om deze onder water te zetten. Bij het sluiten van de potten zorg je ervoor dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan om mislukken van het proces te voorkomen.

Vul de potten daarom zo ver mogelijk af en draai de deksel goed strak dicht. Gebruik je zakken om de groente in te doen? Trek deze dan vacuüm zodat er geen zuurstof bij komt.

Schimmel op de fermentatie: de fermentatie is mislukt

Juist doordat er zuurstof bij het voedsel dat je wilt fermenteren komt, bestaat de kans dat er schimmel op het product komt.

In dat geval hebben we het over ongewenste schimmel waaraan je goed kunt zien dat het resultaat niet goed en bedorven is. Goede schimmels en de juiste bacteriën (zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriën) zorgen ervoor dat het product gaat fermenteren en zuur wordt.

Maar dan wel zuur zoals in lekker eetbaar en goed te verteren. Zie je schimmel op de groente die er niet goed uitziet? Dan is de fermentatie mislukt. Gebruik altijd goed je neus en ogen als je een potje opendraait. Is het niet goed, dan ruik en zie je dat vrijwel direct en eet je het dus niet meer op.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Schoon werken kan ongewenste schimmel voorkomen op jouw fermentatie

Netjes werken bij fermentaties kan ongewenste schimmel voorkomen

De kans dat er schimmel op staat is niet eens zo groot als je netjes werkt en ervoor zorgt dat je de juiste hoeveelheid zout gebruikt en geen zuurstof bij het voedsel laat komen.

Indien het fermenteren helemaal niet lukt door een teveel aan zout, bederft het product na enige tijd natuurlijk ook want het wordt niet koel bewaard.

Fermenteren doe je namelijk niet in de koeling maar op kamertemperatuur. Hierdoor gaat het proces namelijk sneller. Fermenteren in een koelere ruimte kan wel maar daardoor duurt het veel langer.

Hygiënisch werken is belangrijk voor succesvolle fermenatie

Als je met voedsel werkt is het niet meer dan logisch dat je dit op een nette manier doet. Zorg ervoor dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn en dat de omgeving waarin je staat te werken ook gereinigd is.

Dit betekent dus een schone snijplank, een schoon mes en uitgespoelde potten. Steriliseren mag ook maar vaak is reinigen met sodawater ook voldoende. Wel even goed naspoelen met heet water natuurlijk.

Zorg voor een schoonaanrecht en spoelbak, zeker als je de groente daarin wast. Was ook zelf je handen goed voor en tijdens het werken zodat je geen viezigheid achterlaat op de potten of op het voedsel.

Doordat iets niet goed schoon is, kan het fermenteren ook mislukken en het product gaan schimmelen.

Jouw fermentatie is te vroeg geopend

Feitelijk is de fermentatie niet echt mislukt als je een pot of zak te vroeg open maakt maar het kan zijn dat de smaak dan nog niet helemaal goed is of niet zoals jij graag hebt.

Doordat het product geopend is dien je het daarna wel in de koeling te bewaren en blijft het natuurlijk maar beperkt goed. Zeker als je voor de eerste keer voedsel fermenteert is het moeilijk te bepalen wanneer je dit het beste kunt gebruiken.

De een heeft nu eenmaal een andere smaak dan de ander dus het zal ook een kwestie van uitproberen zijn. Houd je erg van een friszure smaak? Laat de potten dan wat langer dichtzitten zodat het fermenteren nog doorgaat en er een goede smaak wordt gegeven aan de inhoud.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.