Inhoudsopgave
Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak van rettich is pittig. Het smaakt iets scherper dan een radijs. Rettich is ook familie van de radijs. Meestal eet je rettich rauw.
Het is één van de oudste groenten. Rettich werd al 4.000 jaar voor Christus geteeld en gegeten door de Oude Egyptenaren.
Je kunt Rettich eten als lekkere snack. Je snijdt dan een paar plakjes af. Een heerlijk tussendoortje. Maar je kunt Rettich ook inmaken. Hoe je dat doet, dat lees je hier.
Rettich zoetzuur maken
Als je rettich in maakt, dan maak je de groente vaak zoetzuur. Je hebt hiervoor nodig: azijn, suiker, water, kruiden, rettich en een weckpot. Je begint met het maken van de zoetzure saus.
Doe de azijn, suiker, water en de kruiden in een pan en breng dit aan de kook. Je moet net zo lang blijven roeren totdat alle suiker is gesmolten.
Rettich raspen
Dan pak je de rettich. Je schilt de witte wortel en raspt hem dan. Gebruik hiervoor een fijne rasp. Voordat je de rettich in de weckpot doet, moet je deze eerst steriliseren.
Dat kun je doen door de pot een aantal minuten te koken in kokend water. Je kunt de pot ook in de magnetron, oven of vaatwasser steriliseren. Laat de pot aan de lucht drogen op een droge, schone theedoek.
Je kunt dan de geraspte rettich in de weckpot doen. Giet de lauwwarme azijnoplossing over de rettich, sluit de pot en laat dit afkoelen. Zet het in de koelkast. De rettich is na 24 uur helemaal klaar om gegeten te worden. Je kunt dit wel tot twee weken bewaren in de koelkast.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Andere recepten om rettich in te maken
Er zijn ook nog heel veel andere recepten om rettich in te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een Spaanse peper, kurkuma en laurierblaadjes toevoegen aan je rettich. Het krijgt dan een wat pittiger smaak.
Je kunt deze rettich op een broodje kaas eten, maar ook als bijgerecht bij Oosterse gerechten.
Wecken van rettich
Het wecken of inmaken van rettich is niet anders dan het wecken van andere groenten. Let er altijd wel op dat je ook ingemaakte groente niet ontzettend lang kunt bewaren.
Als je niet zeker weet of je groente nog goed is, dan kun je dit heel makkelijk controleren. Hoor je bij het openmaken van de pot een doffe plof? Dan is de groente nog goed en kun je het nog eten. Hoor je dit niet, of staat het deksel bol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan tijdens het fermentatieproces.
De groente is gaan gisten en er zijn allerlei gassen vrijgekomen wat de bolle deksel veroorzaakt. Deze groente kun je maar beter niet meer eten.
Andere benamingen voor rettich
Rettich heeft ook een aantal andere benamingen. Zo wordt deze groente ook daikon of witte rammenas genoemd. Het is allemaal hetzelfde en het betreft allemaal dezelfde witte wortel.
Het is een erg gezonde groente en zit boordevol vitamine C. Als je 100 gram rettich eet, heb je 34 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!