Home | Recepten

Alles over Recepten

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Hoe eet je gefermenteerde rode kool?

Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer. Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel...

Rettich inmaken of inleggen: zo doe je dat

Rettich inmaken of inleggen: zo doe je dat

Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak van rettich is pittig. Het smaakt iets scherper dan een radijs. Rettich is ook familie van de radijs. Meestal eet je rettich rauw. Het is één van de oudste groenten. Rettich werd al 4.000 jaar voor Christus...

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee. Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een...

Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Groene kool kun je op een heerlijke manier fermenteren. Door dit te doen, kun je de groene kool veel langer bewaren. Daarnaast smaakt het ook nog een heel erg lekker als je er wat kruiden aan toevoegt tijdens het fermentatieproces. Het fermenteren van groene...

Look fermenteren in 6 stappen

Look fermenteren in 6 stappen

Je kunt zelf allerlei gewassen fermenteren. Eén daarvan is look. Het fermenteren van een bol look is een proces dat enkele weken tot wel drie maanden in beslag kan nemen. Hoe je look precies fermenteert, lees je in dit artikel. Je krijgt hier de 6 stappen...

Witte kool inmaken: zo doe je dat

Witte kool inmaken: zo doe je dat

Wecken is een techniek die al heel lang bestaat. Door bijvoorbeeld groenten in weckpotten te doen, kun je ze langer bewaren. Je kunt ook witte kool inmaken. Dat is een andere benaming voor wecken. Als je dit doet met witte kool, dan kun je ook zuurkool maken...

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Zwarte knoflook maken: hoe doe je dat?

Je kunt zwarte knoflook in de winkel kopen. Maar nóg leuker is het om zelf zwarte knoflook te maken. Hiervoor is het goed om eerst te weten hoe zwarte knoflook ontstaat. Dat gebeurt door een fermentatieproces. Dat is een proces waarbij schimmels en gisten...

Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?

Zuurdesembrood maken: Hoe doe je dat?

Zuurdesembrood is erg populair en kun je gewoon kopen. Niet iedere supermarkt zal het in het assortiment hebben maar je kunt er wel op meer plaatsen voor terecht. Verkoopt jouw supermarkt geen zuurdesembrood? Kijk dan of de bakker het wel heeft of probeer het...

Basisuitleg over zuurdesembrood

Basisuitleg over zuurdesembrood

Zuurdesembrood is een speciale broodsoort waarbij het rijzen niet gebeurt door middel van gist die is toegevoegd, maar geschiedt door de van nature aanwezige wilde gist en melkzuurbacteriën die in het brood zitten. Hiervoor ontstaat een brood dat smaakvol,...

Kombucha maken: hoe pak je dat aan?

Kombucha maken: hoe pak je dat aan?

Kombucha is een heerlijke frisse drank en is ook erg gezond. Bij het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze een totaal andere smaak krijgen. Je kunt niet enkel eten fermenteren maar dit is tevens mogelijk bij verschillende dranken. Thee is...

Fermenteren venkel: hoe doe je dat?

Fermenteren venkel: hoe doe je dat?

Venkel is een groente die tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt en dat is maar goed ook. Venkel is namelijk zeer smaakvol. De knol is een prima toevoeging aan veel gerechten en kan ook rauw gegeten worden. De groente heeft een sterke anijssmaak die je het...

Fermenteren pepers: Hoe gaat dat in zijn werk?

Fermenteren pepers: Hoe gaat dat in zijn werk?

Pepers zijn prima smaakmakers in allerlei gerechten. Zo kun je ze goed gebruiken in allerlei Aziatische gerechten maar smaken ze ook goed in een salade als je ze fijn snijdt en gebruik je deze voor soepen en sauzen om ze net even wat meer pit te geven. Pepers...

Fermenteren tomaten: hoe werkt dat?

Fermenteren tomaten: hoe werkt dat?

Tomaten zijn populair en worden voor veel gerechten gebruikt. Je kunt ze rauw eten, ze bakken met een eitje, er soep of saus van maken en zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken voor deze populaire groente. Heb je een eigen tuintje of kas waarin je...

Fermenteren rode biet: hoe fermenteer je bieten?

Fermenteren rode biet: hoe fermenteer je bieten?

Veel soorten groente zijn geschikt om te fermenteren. Dit geldt ook voor rode bietjes. Wil je zelf eens bietjes fermenteren? Gebruik daar dan een goed recept voor zodat je de meeste kans van slagen hebt. In ons handboek voor fermenteren vind je beslist een...

Fermenteren komkommer: hoe doe je dat?

Fermenteren komkommer: hoe doe je dat?

Als je groente fermenteert, dan is dat doorgaans niet erg ingewikkeld en de kans dat het mislukt, is niet groot. Reden genoeg om het dus zelf ook eens uit te proberen. Begin als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt altijd met groente. Welke groente dat...

Fermenteren kimchi: Hoe maak je het?

Fermenteren kimchi: Hoe maak je het?

Fermenteren betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen op een dusdanige manier behandelt dat ze langer goed blijven. Hiervoor voeg je een conserveringsmiddel zoals zout, gist, suiker of alcohol toe waardoor het product langzaamaan op gecontroleerde wijze...

Fermenteren fruit: Hoe gaat dat in zijn werk?

Fermenteren fruit: Hoe gaat dat in zijn werk?

Fermenteren is een prima manier om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken zodat je ze op een later tijdstip nog goed kunt gebruiken. Zeker met fruit is dit handig want dat is nu eenmaal in een bepaald seizoen volop verkrijgbaar maar op andere tijden in het...

Fermenteren augurken: Hoe maak je augurken?

Fermenteren augurken: Hoe maak je augurken?

Augurken zijn lekker om te eten bij allerlei verschillende gerechten. Augurken kun je in de winkel kopen, in verschillende uitvoeringen en groottes maar ook in diverse smaken. Augurken heb je variërend van heel klein (cocktailaugurken) tot wat groter en de...

Fermenteren bonen: hoe werkt dat?

Fermenteren bonen: hoe werkt dat?

Als je niet eerder iets gefermenteerd hebt maar dit wel graag wilt proberen, is het altijd slim om met groente te beginnen. Dit heeft namelijk de meeste kans van slagen en is bovendien vrij eenvoudig om te doen. Nagenoeg elke soort groente kan worden...

Fermenteren kool: hoe ga je te werk?

Fermenteren kool: hoe ga je te werk?

Iedereen kent wel zuurkool. Dit is een gefermenteerd product dat in de meeste gevallen van witte kool gemaakt wordt. Witte kool is echter niet de enige soort kool die je prima kunt fermenteren. Koolsoorten zoals rode kool, spitskool, groene kool en ook...

Fermenteren druivenbladeren: Hoe doe je dat?

Fermenteren druivenbladeren: Hoe doe je dat?

Druiven en druivenbladeren zijn populaire producten om te fermenteren. Je staat er misschien niet direct bij stil maar door de toevoeging van alcohol gaan druiven gisten en krijgen ze, gemengd met water een wat zurige smaak waardoor dus wijn ontstaat. Denk je...

Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?

Fermenteren citroen: hoe pak je dat het beste aan?

Je kunt tal van soorten groente en fruit fermenteren. Dit is prima zelf te doen dus als je een bepaalde soort vrucht graag hebt of er veel van in huis hebt, is fermenteren een prima manier om deze langer houdbaar te maken zodat je er op een later tijdstip ook...

Fermenteren thee: Hoe gaat dat in zijn werk?

Fermenteren thee: Hoe gaat dat in zijn werk?

Ontdek de fascinerende wereld van gefermenteerde thee, ook wel bekend als gefermenteerde thee. Leer alles over de definitie van gefermenteerde thee, het fermentatieproces van theebladeren en de verschillende soorten gefermenteerde thee die er zijn. Wat is...

Fermenteren appel: hoe doe je dat?

Fermenteren appel: hoe doe je dat?

Fermenteren is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt om voedsel te conserveren en de smaak te verrijken. Bij fermentatie worden natuurlijke micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels, gebruikt om voedsel te veranderen. Het proces omvat het...

Fermenteren knoflook: hoe fermenteer je knoflook?

Fermenteren knoflook: hoe fermenteer je knoflook?

Gefermenteerde knoflook, een krachtige en veelzijdige superfood die je gezondheid een boost kan geven en je gerechten naar een hoger niveau kan tillen. Laten we eens dieper ingaan op wat gefermenteerde knoflook precies is en waarom het de moeite waard is om...

Fermenteren zuurkool: Hoe maak je verse zuurkool?

Fermenteren zuurkool: Hoe maak je verse zuurkool?

Zuurkool, een heerlijk pittig bijgerecht dat je maaltijden kan transformeren en je gezondheid een boost kan geven. Maar wat maakt zuurkool zo speciaal en waarom zou je het eigenlijk zelf maken? Wat is Zuurkool en Waarom Zou Je Het Zelf Maken? Zuurkool is al...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.

Al meer dan 500 tevreden foodies gingen je voor.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8,5. Daar zijn we trots op!

Marit Kalako

41 jaar, Schiedam

Via de online cursus heb ik zo ontzettend veel geleerd over fermenteren! Ik had er maanden over gedaan om al die kennis en recepten zelf te zoeken.

Arda van Dam

30 jaar, Utrecht

Ik wilde al jaren gezonder eten. Toen fermentatie op mijn pad kwam was ik direct enthousiast. Ik eet nu beter, voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel.

Frits van de Kelder

32 jaar, Amsterdam

In november volgde ik een workshop in Utrecht. De trainer was enthousiast en kon zijn kennis goed overdragen. Ik heb een leuke, leerzame dag gehad!

Mees Veenstra

19 jaar, Amsterdam

Fermenteren is supernice! Ik fermenteer nu bijna wekelijks een nieuw recept. De video's en het boek van Leren Fermenteren zijn daar superhandig bij.

 Yvonne Schuijf

23 jaar, Austerlitz

Ik heb een bedrijf in food trucks. We willen uitbreiden met gefermenteerde producten en hebben veel inzichten van deze website gehaald. Thanks!

Robin van 't Ruim

51 jaar, Leersum

Gezond eten is een must voor mij. Ik voel me veel fitter als ik goed bezig ben met voeding. De cursus van Paul heeft me daar echt ontzettend bij geholpen.