Home | Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?
Pickle pers

Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is. Om dan toch zoveel mogelijk van de groente zelf te kunnen eten en gebruiken voor allerlei verschillende gerechten, kun je deze op diverse manieren bewaren. Denk hierbij aan wecken, inmaken of invriezen en ook fermenteren is een goede manier om groente te bewaren en op een later tijdstip te nuttigen. Fermenteren kost best wat tijd, maar door een pickle pers te gebruiken versnel je dit proces. In dit artikel lees je er alles over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Snelle fermentatie

Het proces van fermenteren houdt in dat op gecontroleerde wijze voedsel mag rotten waardoor dit juist houdbaar wordt. Dat klinkt je misschien wat raar in de oren maar fermenteren, mits op de juiste wijze gedaan, kan prima werken. Het proces van fermenteren zorgt ervoor dat met behulp van bacteriën, schimmels of gisteren producten langer houdbaar blijven, van uiterlijk en smaak veranderen. Door de aanwezigheid van deze micro-organismen wordt een bepaald product in iets anders veranderd of geef je er een andere smaak aan. Bij bepaalde producten vindt fermentatie vanzelf plaats maar het kan ook door jou zelf gedaan worden.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Pickle pers gebruiken

Begin met het fermenteren van groente

Als je zelf voedingsmiddelen wilt fermenteren, dan is het slim om met groente te beginnen. Dit is namelijk het voedsel dat het meest veilig is om te fermenteren en dat lang goed blijft. Zeker als je nog nooit eerder iets gefermenteerd hebt doe je dat het beste met groente omdat dit nauwelijks kan bederven en gezond blijft om te eten. Voor het fermenteren van groente gebruik je zout. Het gehele proces kost aardig wat tijd maar er zijn ook hulpmiddelen op de markt waardoor groente fermenteren een heel stuk vlugger gedaan kan worden. Een voorbeeld van een dergelijk hulpmiddel is de zogenaamde Pickle pers.

Hoe fermenteer je groente?

Bij het fermenteren van groente is het belangrijk dat er zout aan wordt toegevoegd. Zorg ervoor dat je minimaal 2% van de totale hoeveelheid van de groente aan zout toevoegt en sluit de pot met groente goed luchtdicht af. Groente in een zak vacuüm trekken werkt ook goed bij fermenteren. Er komt ook water bij de groente die je in de pot doet. Zorg voor een luchtdichte afsluiting. De zouten zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en de goede worden omgezet in melkzuurbacteriën waardoor je de groente pekelt, oftewel inlegt. Dit betekent dat je pickle groente als resultaat krijgt. Op deze manier je groente fermenteren kost je wel aardig wat tijd want het zuur worden duurt nu eenmaal even. Wil je er niet teveel tijd aan besteden en een restje groente in het zuur bewaren? Dan gebruik je daarvoor het beste de Pickle pers.

Hoe gebruik je de Pickle pers?

Met de Pickle pers kun je vele malen sneller groente picklen. Het apparaat is tevens geschikt voor het langer houdbaar maken van fruit. Hoe het werkt? Snijd de groente of fruit in stukjes of een andere vorm die jij graag wilt. Doe de groente of fruit in de pers en doe er voldoende zout bij. Daarna zet je het deksel van de pers op het deel waar de groente in zit. Het deksel is voorzien van een veer die ervoor zorgt dat er druk op de ingrediënten die in het vat van de pers zitten ontstaat. Het resultaat is mooie fijngesneden groente of fruit in het zuur of met een hartige smaak. Er zijn verschillende soorten van deze persen te koop waarbij de meeste van kunststof of glas gemaakt zijn. De inhoud van de pers kan uiteenlopen van een halve tot wel vijf liter dus het kan ook voor grote hoeveelheden groente tegelijk gebruikt worden. De Pickle pers is gewoon te koop in de winkel en tevens online verkrijgbaar. Een kunststof pers is voordeliger dan een glazen variant maar eentje van glas heeft wel de beste eigenschappen om voedsel in te bewerken en te bewaren.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

De tijd bepaal je zelf

Hoe langer je het voedsel in de pers laat zitten, hoe zuurder dit wordt. De tijd dat je dit doet is echter veel korter dan wanneer je voor een traditionele manier van fermenteren kiest, dus je versnelt het proces er aanzienlijk mee. Het is ideaal als je een klein beetje groente over hebt en dat graag in het zuur wilt maken. De duur van het fermenteren met behulp van de Pickle pers kan variëren van een paar uur tot enkele dagen. Hoe langer je de ingrediënten erin laat zitten, hoe zuurder deze van smaak zullen worden. Dus als je erg van zure groente of fruit houdt, is het zeker aan te raden het voedsel er wat langere tijd in te laten zitten. Dit is zelfs nog veel korter dan wanneer je op traditionele wijze fermenteert dus de pers levert de nodige tijdwinst op. Heel veel groenten zijn geschikt om in de Pickle pers te gebruiken. Afhankelijk van de soort groente, de textuur die je wilt hebben en de knapperigheid, kan de bewerkingstijd verschillen. Als je de groente in kleinere stukken snijdt of in gelijke, dunne stukjes (raspen kan dan ook) dan zal het proces veel sneller gaan dan wanneer je voor dikker gesneden groente gaat.

Pickle pers recepten

Heb je wel interesse in het picklen van groente maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan eerst het nodige over fermenteren door. Er is veel informatie over te vinden op internet maar er zijn ook kookboeken te koop waarin veel over deze manier van voedsel bewerken en bewaren te vinden is. Er zijn veel recepten in deze boeken die je zelf kunt toepassen. Heb je een Pickle pers aangeschaft? Dan zullen er naar alle waarschijnlijkheid reeds recepten bij de pers zelf zitten. Zo niet, dan vind je online tal van recepten die je met de Pickle pers kunt maken. Er zijn tal van boeken te vinden met recepten voor de Pickle pers dus kijk even goed rond welk boek je aanstaat en waar jij wat mee kunt doen. Bekijk zeker ook ons boek over fermenteren goed zodat je weet wat deze techniek precies inhoudt. Je vindt er tal van recepten in over het goed fermenteren van diverse soorten groenten en fruit.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.