Home | Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?
Pickle pers

Pickle pers: Hoe gebruik je een pickle pers?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je een eigen tuintje hebt met veel groenten erin, is er natuurlijk niets zo lekker als deze zoveel mogelijk vers te kunnen eten. Vaak is het echter zo dat je veel groente van een bepaalde soort ineens krijgt omdat het tegelijk rijp of volgroeid is.

Om dan toch zoveel mogelijk van de groente zelf te kunnen eten en gebruiken voor allerlei verschillende gerechten, kun je deze op diverse manieren bewaren.

Denk hierbij aan wecken, inmaken of invriezen en ook fermenteren is een goede manier om groente te bewaren en op een later tijdstip te nuttigen. Fermenteren kost best wat tijd, maar door een pickle pers te gebruiken versnel je dit proces.

In dit artikel lees je er alles over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Snelle fermentatie: gebruik een pickle pers

Het proces van fermenteren houdt in dat op gecontroleerde wijze voedsel mag rotten waardoor dit juist houdbaar wordt. Dat klinkt je misschien wat raar in de oren maar fermenteren, mits op de juiste wijze gedaan, kan prima werken.

Het proces van fermenteren zorgt ervoor dat met behulp van bacteriën, schimmels of gisteren producten langer houdbaar blijven, van uiterlijk en smaak veranderen.

Door de aanwezigheid van deze micro-organismen wordt een bepaald product in iets anders veranderd of geef je er een andere smaak aan. Bij bepaalde producten vindt fermentatie vanzelf plaats maar het kan ook door jou zelf gedaan worden.

 

Snelle fermentatie met behulp van een pickle pers

Als je zelf voedingsmiddelen wilt fermenteren, dan is het slim om met groente te beginnen. Dit is namelijk het voedsel dat het meest veilig is om te fermenteren en dat lang goed blijft.

Zeker als je nog nooit eerder iets gefermenteerd hebt doe je dat het beste met groente omdat dit nauwelijks kan bederven en gezond blijft om te eten. Voor het fermenteren van groente gebruik je zout.

Het gehele proces kost aardig wat tijd maar er zijn ook hulpmiddelen op de markt waardoor groente fermenteren een heel stuk vlugger gedaan kan worden. Een voorbeeld van een dergelijk hulpmiddel is de zogenaamde Pickle pers.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Pickle pers gebruiken

Hoe fermenteer je groente?

Bij het fermenteren van groente is het belangrijk dat er zout aan wordt toegevoegd. Zorg ervoor dat je minimaal 2% van de totale hoeveelheid van de groente aan zout toevoegt en sluit de pot met groente goed luchtdicht af.

Groente in een zak vacuüm trekken werkt ook goed bij fermenteren. Er komt ook water bij de groente die je in de pot doet.

Zorg voor een luchtdichte afsluiting. De zouten zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en de goede worden omgezet in melkzuurbacteriën waardoor je de groente pekelt, oftewel inlegt. Dit betekent dat je pickle groente als resultaat krijgt.

Op deze manier je groente fermenteren kost je wel aardig wat tijd want het zuur worden duurt nu eenmaal even. Wil je er niet teveel tijd aan besteden en een restje groente in het zuur bewaren? Dan gebruik je daarvoor het beste de Pickle pers.

Hoe gebruik je de Pickle pers?

Met de Pickle pers kun je vele malen sneller groente picklen. Het apparaat is tevens geschikt voor het langer houdbaar maken van fruit. Hoe het werkt? Snijd de groente of fruit in stukjes of een andere vorm die jij graag wilt.

Doe de groente of fruit in de pers en doe er voldoende zout bij. Daarna zet je het deksel van de pers op het deel waar de groente in zit. Het deksel is voorzien van een veer die ervoor zorgt dat er druk op de ingrediënten die in het vat van de pers zitten ontstaat.

Het resultaat is mooie fijngesneden groente of fruit in het zuur of met een hartige smaak. Er zijn verschillende soorten van deze persen te koop waarbij de meeste van kunststof of glas gemaakt zijn.

De inhoud van de pers kan uiteenlopen van een halve tot wel vijf liter dus het kan ook voor grote hoeveelheden groente tegelijk gebruikt worden. De Pickle pers is gewoon te koop in de winkel en tevens online verkrijgbaar.

Een kunststof pers is voordeliger dan een glazen variant maar eentje van glas heeft wel de beste eigenschappen om voedsel in te bewerken en te bewaren.

De tijd van jouw fermentatie in de pickle pers bepaal je zelf

Hoe langer je het voedsel in de pers laat zitten, hoe zuurder dit wordt. De tijd dat je dit doet is echter veel korter dan wanneer je voor een traditionele manier van fermenteren kiest, dus je versnelt het proces er aanzienlijk mee.

Het is ideaal als je een klein beetje groente over hebt en dat graag in het zuur wilt maken. De duur van het fermenteren met behulp van de Pickle pers kan variëren van een paar uur tot enkele dagen.

Hoe langer je de ingrediënten erin laat zitten, hoe zuurder deze van smaak zullen worden. Dus als je erg van zure groente of fruit houdt, is het zeker aan te raden het voedsel er wat langere tijd in te laten zitten.

Dit is zelfs nog veel korter dan wanneer je op traditionele wijze fermenteert dus de pers levert de nodige tijdwinst op. Heel veel groenten zijn geschikt om in de Pickle pers te gebruiken. Afhankelijk van de soort groente, de textuur die je wilt hebben en de knapperigheid, kan de bewerkingstijd verschillen.

Als je de groente in kleinere stukken snijdt of in gelijke, dunne stukjes (raspen kan dan ook) dan zal het proces veel sneller gaan dan wanneer je voor dikker gesneden groente gaat.

Pickle pers recepten: snelle fermentaties

Heb je wel interesse in het picklen van groente maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan eerst het nodige over fermenteren door.

Er is veel informatie over te vinden in ons handboek. Daarin lees je veel over deze manier van voedsel bewerken en bewaren. Ook vind je er veel recepten die je zelf kunt toepassen.

Heb je een Pickle pers aangeschaft?  Neem dan zeker een kijkje in ons handboek. Vrijwel alle fermentaties kan je namelijk ook in de Pickle Pers bereiden. Daarnaast krijg je vaak al wat recepten bij de aanschaf van de Pickle Pers.

Bekijk zeker ook ons boek over fermenteren goed zodat je weet wat deze techniek precies inhoudt. Je vindt er tal van recepten in over het goed fermenteren van diverse soorten groenten en fruit.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.