Inhoudsopgave
Als je zelf gaat fermenteren is het altijd slim om dit proces eerst met groente uit te proberen. Dit is namelijk het makkelijkste en de kans op mislukken is bij groente het kleinste.
Als je dan later wat meer gevorderd bent, kun je natuurlijk ook uitproberen om andere soorten voedsel te fermenteren zoals bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel of fruit. Kies je voor fermenteren, dan heb je daar zout voor nodig.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Laat de goede bacteriën hun werk doen
Bij fermenteren wordt zout gebruikt om de simpele reden dat dit ervoor zorgt dat het product langer houdbaar blijft.
Daarnaast zorgt een luchtdichte afsluiting van het product samen met het zout ervoor dat de goede bacteriën aan de slag gaan en bepaalde stoffen zoals suikers, eiwitten, koolhydraten en vetten omzetten in andere stoffen die veel lichter verteerbaar zijn.
Het resultaat is een zuur, maar fris product dat makkelijk te verteren is maar ook nog eens voedzaam voor je is en een gunstig effect heeft om de darmflora.
Pekelwater: Wat is de juiste verhouding zout bij fermenteren
Als je nog niet eerder iets gefermenteerd hebt is het handig er een goed recept bij te zoeken. In onze videocursus vind je allerlei recepten en instructiefilmpjes om zelf aan de slag te gaan met de lekkerste recepten. Daar leggen we je het stap voor stap uit.
In ons handboek vind je ook veel recepten en lees je alle praktische informatie. Zo weet je ook meteen hoeveel zout eraan toegevoegd dient te worden. In elk recept staat precies hoeveel je van ieder ingrediënt nodig hebt.
Kies je bijvoorbeeld voor wortels, dan vermeldt ons recept hoeveel je er gebruikt en hoeveel zout er aan toegevoegd dient te worden.
Heb je geen recept gevonden? Ga dan uit van 1,5% tot 3% zout dat je toevoegt aan het totale gewicht van de wortels. Heb je bijvoorbeeld een kilo wortels die je wilt fermenteren? Dan dien je er 15 gram tot 30 gram zout aan toe te voegen.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Gebruik de juiste hoeveelheid zout in jouw pekelwater
Houd er goed rekening mee dat je de juiste hoeveelheid zout gebruikt. Het komt natuurlijk niet direct op een grammetje meer of minder aan maar 1,5% tot 3 % is een goede richtlijn.
Als je teveel zout toevoegt, kan het fermenteren mislukken. Er gebeurt dan of helemaal niks en het product wordt niet gefermenteerd of de smaak wordt veel te sterk.
Als je er te weinig zout bij doet, bestaat de kans dat het fermentatieproces veel langer duurt dan normaal het geval zou zijn of dat het product eerder bederft.
Zout zorgt voor een goede conservering en zet de goede bacteriën aan het werk. Daarnaast schakelt het zout de slechte bacteriën uit zodat deze geen kans krijgen om het resultaat op een negatieve manier te beïnvloeden.
Minder kans op mislukken dus als je voldoende zout toevoegt.
Zorg voor voldoende vocht en geen zuurstof in jouw fermentaties
Bij het toevoegen van zout is het belangrijk dat je dit eerst mengt met het product zoals bijvoorbeeld de reeds genoemde worteltjes. Snijd de worteltjes in stukken van gelijke grootte en doe het zout er doorheen.
Door het zout wordt vocht aan de wortels onttrokken. Dit laat je erop staan want als je het mengsel in potten of zakken doet om het te laten fermenteren, is het belangrijk dat het goed onder water komt te staan.
Zo kan er namelijk zo min mogelijk zuurstof bij en kan het product niet uitdrogen of verkleuren. De anaerobe bacteriën die voor fermentatie zorgen gedijen niet in een zuurstofrijke omgeving dus zorg ervoor dat alles goed onder het vocht komt te staan.
Houd er rekening mee dat je het gewicht van het water dat je toevoegt ook meetelt als je fermenteert bij het bepalen van de juiste hoeveelheid zout.
Heb je bijvoorbeeld 750 gram worteltjes en 250 milliliter water erbij gedaan? Dan is dat samen natuurlijk ook een kilo. Bij het mengen van water en zout is het handig om lauwwarm water te gebruiken, dan lost het zout namelijk makkelijker op in het water.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Water toevoegen is mogelijk: hoe werkt dat?
Is er niet voldoende vocht uit de groente gekomen? Dan kun je dit aanvullen met gewoon water. Dan dien je er wel wat meer zout aan toe te voegen.
Door zout te mengen met de groente en eventueel water, maak je zelf een soort pekelwater. Als je het handiger vindt het zout eerst een beetje aan te lengen, doe je dat met kraanwater.
Doe het daarna door de groente en je mengsel van wortels met pekelwater is klaar. Zout lost heel snel op in water dus het pekelwater kun je vrijwel direct gebruiken. Tip: gebruik (lauw)warm water als je zout wilt oplossen.
Dat gaat stukken makkelijker.
Gebruik geen zout met jodium in jouw fermentatie
Zout is er in allerlei soorten. Welke soort je gebruikt maakt bij fermenteren niet zoveel uit maar het is slim om voor zout te kiezen waaraan geen jodium is toegevoegd.
Zout met jodium werkt minder goed bij fermenteren maar het is vooral ook slechter voor jou als mens. Bij nagenoeg elke supermarkt of speciaalzaak kun je terecht voor zout zonder jodium.
Kijk altijd even of je de goede soort te pakken hebt. Op de verpakking staat aangegeven wat erin zit en of er jodium aan toegevoegd is. Keltisch zeezout of Himalayazout zijn aanraders!
Welk zout gebruik je voor fermenteren?
Als je gaat fermenteren kun je daar allerlei soorten zout voor gebruiken. Normaal keukenzout is prima maar heb je toevallig een ander soort zout zoals zeezout of ander grover zout in huis, dan werkt dat ook prima.
Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde soort zout en dit al vaker in de keuken gebruikt, heb je dat immers al gewoon in huis en kun je dat gebruiken. Kies altijd voor zout zonder toegevoegde jodium.
In natuurlijke producten zit dat zeker niet. Bij bepaalde producten is het belangrijk dat je er nog andere dingen aan toevoegt die voor een goede smaak kunnen zorgen.
In recepten staat er altijd bij waarmee je een bepaalde groente, vlees of vis kunt combineren dus overweeg zeker extra smaakmakers toe te voegen voor een goed resultaat.
Is je gefermenteerde product op een bepaald moment goed op smaak? Zet het dan gekoeld weg om verder fermenteren te beperken.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!