Home | Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Omstandigheden succesvol fermenteren

Omstandigheden voor succesvol fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best mogelijke omstandigheden doet. Welke dit zijn lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Ga je fermenteren? Kies verse ingrediënten en was deze goed

Om succesvol te fermenteren is kiezen voor biologische ingrediënten het beste. Deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en er zijn geen kunstmatige toevoegingen aan gedaan en leveren zo het beste en lekkerste resultaat op.

Zorg ervoor dat je ingrediënten goed gewassen worden voordat je ze in de potten of zakken doet, ook wanneer ze biologisch zijn.

Groente droog je het beste af zodat er niet teveel vocht aan blijft zitten. Kies voor zoveel mogelijk verse ingrediënten (bij voorkeur net van het land of uit de winkel) zodat het resultaat knapperig en lekker is.

Zorg voor een goede hygiëne en was je handen tijdens het proces goed.

Kies goed afsluitbare potten of zakken voor jouw fermentatie

Kies voor goede zakken die je vacuüm kunt trekken of potten die goed afsluitbaar zijn met een rubberen ring of schroefdeksel.

Zorg ervoor dat deze goed schoon zijn (spoelen met heet water of soda is aan te raden) en zet ze daarna op de kop op een theedoek om uit te lekken en deels op te drogen.

Als je gaat vullen, zorg dan dat er geen restjes van het voedsel of het zout achterblijven tussen de randen. Hierdoor sluit het mogelijk niet goed en loop je kans dat de potten opengaan.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Succesvol fermenteren? Vergeet je weckpotten niet goed af te sluiten

De basis van fermenteren: Goed snijden, in potten doen en zout toevoegen

Snijd het voedsel (indien nodig) in gelijke stukken zodat het fermenteren gelijkmatig geschiedt. Hoe kleiner je het product maakt, hoe sneller het fermenteren zal gaan.

Zorg voor een goede snijplank en een dito mes zodat het resultaat er goed uit komt te zien. Doe het voedsel in de potten en voeg voldoende zout toe. Dit dient minimaal 1,5% van het gewicht van het voedsel te zijn.

Water erbij en eventuele kruiden of smaakmakers en de potten mogen, netjes schoon aan de randjes, dicht. Zorg voor zo min mogelijk zuurstof bij het product want die kan voor ongewenste schimmels zorgen.

Teveel zout toevoegen is niet goed want daardoor kan het fermenteren tegengegaan worden. Bij groente is het verstandig deze eerst te mengen met het zout en ervoor te zorgen dat er vocht uit de groente komt.

Fermenteren op welke temperatuur?

Bewaar het gefermenteerde voedsel op kamertemperatuur en vermijd zonlicht

Het product om te fermenteren kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren omdat het proces dan het beste gaat. Denk hierbij dus aan een temperatuur rond de 20 graden.

Zorg er daarnaast voor dat het product niet in direct zonlicht staat, maar bij voorkeur op een donkere plek. Zet je je brouwsel in de koelkast, dan zal het proces van fermenteren vertraagd worden.

Maak de potten elke dag even snel open, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen. Je product moet (meestal) minimaal zeven dagen fermenteren.

Is het resultaat zuur en fris? Dan is het geslaagd. Langer dichtlaten kan uiteraard ook want het blijft heel lang goed. Na openen dien je het gefermenteerde voedsel wel in de koeling te bewaren. Fermenteer niet als het heel erg warm is. Dit komt het voedsel sowieso niet ten goede.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.