Home | Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Omstandigheden succesvol fermenteren

Omstandigheden voor succesvol fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best mogelijke omstandigheden doet. Welke dit zijn lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Ga je fermenteren? Kies verse ingrediënten en was deze goed

Om succesvol te fermenteren is kiezen voor biologische ingrediënten het beste. Deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en er zijn geen kunstmatige toevoegingen aan gedaan en leveren zo het beste en lekkerste resultaat op.

Zorg ervoor dat je ingrediënten goed gewassen worden voordat je ze in de potten of zakken doet, ook wanneer ze biologisch zijn.

Groente droog je het beste af zodat er niet teveel vocht aan blijft zitten. Kies voor zoveel mogelijk verse ingrediënten (bij voorkeur net van het land of uit de winkel) zodat het resultaat knapperig en lekker is.

Zorg voor een goede hygiëne en was je handen tijdens het proces goed.

Kies goed afsluitbare potten of zakken voor jouw fermentatie

Kies voor goede zakken die je vacuüm kunt trekken of potten die goed afsluitbaar zijn met een rubberen ring of schroefdeksel.

Zorg ervoor dat deze goed schoon zijn (spoelen met heet water of soda is aan te raden) en zet ze daarna op de kop op een theedoek om uit te lekken en deels op te drogen.

Als je gaat vullen, zorg dan dat er geen restjes van het voedsel of het zout achterblijven tussen de randen. Hierdoor sluit het mogelijk niet goed en loop je kans dat de potten opengaan.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Succesvol fermenteren? Vergeet je weckpotten niet goed af te sluiten

De basis van fermenteren: Goed snijden, in potten doen en zout toevoegen

Snijd het voedsel (indien nodig) in gelijke stukken zodat het fermenteren gelijkmatig geschiedt. Hoe kleiner je het product maakt, hoe sneller het fermenteren zal gaan.

Zorg voor een goede snijplank en een dito mes zodat het resultaat er goed uit komt te zien. Doe het voedsel in de potten en voeg voldoende zout toe. Dit dient minimaal 1,5% van het gewicht van het voedsel te zijn.

Water erbij en eventuele kruiden of smaakmakers en de potten mogen, netjes schoon aan de randjes, dicht. Zorg voor zo min mogelijk zuurstof bij het product want die kan voor ongewenste schimmels zorgen.

Teveel zout toevoegen is niet goed want daardoor kan het fermenteren tegengegaan worden. Bij groente is het verstandig deze eerst te mengen met het zout en ervoor te zorgen dat er vocht uit de groente komt.

Fermenteren op welke temperatuur?

Bewaar het gefermenteerde voedsel op kamertemperatuur en vermijd zonlicht

Het product om te fermenteren kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren omdat het proces dan het beste gaat. Denk hierbij dus aan een temperatuur rond de 20 graden.

Zorg er daarnaast voor dat het product niet in direct zonlicht staat, maar bij voorkeur op een donkere plek. Zet je je brouwsel in de koelkast, dan zal het proces van fermenteren vertraagd worden.

Maak de potten elke dag even snel open, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen. Je product moet (meestal) minimaal zeven dagen fermenteren.

Is het resultaat zuur en fris? Dan is het geslaagd. Langer dichtlaten kan uiteraard ook want het blijft heel lang goed. Na openen dien je het gefermenteerde voedsel wel in de koeling te bewaren. Fermenteer niet als het heel erg warm is. Dit komt het voedsel sowieso niet ten goede.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.