Home | Omstandigheden voor succesvol fermenteren
Omstandigheden succesvol fermenteren

Omstandigheden voor succesvol fermenteren

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Wanneer je besluit om zelf voedingsmiddelen te fermenteren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het is geen bijzonder ingewikkeld proces, zeker niet als je met groente begint, maar het wel zaak dat je het op de juiste manier en onder de best mogelijke omstandigheden doet. Welke dit zijn lees je hier.

šŸ‘‹ Voordat je verder leestā€¦

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Kies verse ingrediƫnten en was deze goed

Om succesvol te fermenteren is kiezen voor biologische ingrediƫnten het beste. Deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en er zijn geen kunstmatige toevoegingen aan gedaan en leveren zo het beste en lekkerste resultaat op. Zorg ervoor dat je ingrediƫnten goed gewassen worden voordat je ze in de potten of zakken doet, ook wanneer ze biologisch zijn. Groente droog je het beste af zodat er niet teveel vocht aan blijft zitten. Kies voor zoveel mogelijk verse ingrediƫnten (bij voorkeur net van het land of uit de winkel) zodat het resultaat knapperig en lekker is. Zorg voor een goede hygiƫne en was je handen tijdens het proces goed.

Kies goed afsluitbare potten of zakken

Kies voor goede zakken die je vacuĆ¼m kunt trekken of potten die goed afsluitbaar zijn met een rubberen ring of schroefdeksel. Zorg ervoor dat deze goed schoon zijn (spoelen met heet water of soda is aan te raden) en zet ze daarna op de kop op een theedoek om uit te lekken en deels op te drogen. Als je gaat vullen, zorg dan dat er geen restjes van het voedsel of het zout achterblijven tussen de randen. Hierdoor sluit het mogelijk niet goed en loop je kans dat de potten opengaan.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Goed snijden, in potten doen en zout toevoegen

Snijd het voedsel (indien nodig) in gelijke stukken zodat het fermenteren gelijkmatig geschiedt. Hoe kleiner je het product maakt, hoe sneller het fermenteren zal gaan. Zorg voor een goede snijplank en een dito mes zodat het resultaat er goed uit komt te zien. Doe het voedsel in de potten en voeg voldoende zout toe. Dit dient minimaal 1,5% van het gewicht van het voedsel te zijn. Water erbij en eventuele kruiden of smaakmakers en de potten mogen, netjes schoon aan de randjes, dicht. Zorg voor zo min mogelijk zuurstof bij het product want die kan voor ongewenste schimmels zorgen. Teveel zout toevoegen is niet goed want daardoor kan het fermenteren tegengegaan worden. Bij groente is het verstandig deze eerst te mengen met het zout en ervoor te zorgen dat er vocht uit de groente komt.

Bewaar het voedsel op kamertemperatuur en vermijd zonlicht

Het product om te fermenteren kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren omdat het proces dan het beste gaat. Denk hierbij dus aan een temperatuur rond de 20 graden. Zorg er daarnaast voor dat het product niet in direct zonlicht staat, maar bij voorkeur op een donkere plek. Zet je je brouwsel in de koelkast, dan zal het proces van fermenteren vertraagd worden. Maak de potten elke dag even snel open, zodat de opgebouwde druk kan ontsnappen. Je product moet (meestal) minimaal zeven dagen fermenteren. Is het resultaat zuur en fris? Dan is het geslaagd. Langer dichtlaten kan uiteraard ook want het blijft heel lang goed. Na openen dien je het gefermenteerde voedsel wel in de koeling te bewaren. Fermenteer niet als het heel erg warm is. Dit komt het voedsel sowieso niet ten goede.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.