Home | De 3 nadelen van fermenteren
Kombucha SCOBY splitsen

De 3 nadelen van fermenteren

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren.

Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en gisten om een voedingsmiddel te maken. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn: yoghurt, brood en koffie.

Fermenteren heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. De 3 nadelen van fermenteren lees je in dit artikel.

Nadeel 1: Gefermenteerde producten geven volgens sommigen een verhoogde kans op maagproblemen

Er zijn studies gedaan over het effect van gefermenteerde soja en het risico op maagkanker. De resultaten laten zien dat als je teveel gefermenteerde soja eet, dat je dan een verhoogde kans op bepaalde kankers loopt, onder andere maagkanker.

Gefermenteerd eten kan zwaar op de maag liggen

Nadeel 2: Door het eten van gefermenteerde producten loop je een groter risico op voedselvergiftiging

Als je extreem veel zure gefermenteerde producten eet, dan loopt je het risico op het ontstaan van botulisme. Dat is een soort voedselvergiftiging. Dit komt vooral voor bij producten die heel zuur kunnen worden.

Hierdoor is er een kans dat er slechte bacteriĆ«n gevormd worden. Bijvoorbeeld bij worst en olijven. Daarom is het ook niet verstandig om dit soort producten zelf thuis te fermenteren, omdat dan de kans op ziekmakende bacteriĆ«n nĆ³g groter is.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Wat zijn de mogelijke nadelen van gefermenteerde producten?

Nadeel 3: Gefermenteerde producten hebben een hoog zoutgehalte

Gefermenteerde voeding is vaak erg zout. Vooral bij de producten die in de supermarkt te koop zijn, wordt er vaak nog extra zout toegevoegd.

Zelfs voedingsmiddelen die normaal gesproken een lage zoutconcentratie hebben, bevatten ineens erg veel natrium. Dit zorgt in je lichaam ervoor dat je extra vocht vasthoudt en dat veroorzaakt gewichtstoename. Toch eet je het in kleine porties, waardoor je niet al te veel zout binnenkrijgt.

Dit zijn de drie grootste nadelen van gefermenteerde producten. Als je de nadelen opweegt tegen de voordelen, dan kun je concluderen dat de voordelen zwaarder wegen.

Gefermenteerde producten hebben een hele goede invloed op je gezondheid en je darmflora. Je zou kunnen zeggen dat ze meer goed, dan kwaad doen.

Toch is het verstandig om ook de nadelen van gefermenteerde producten te weten.

Waarom zijn gefermenteerde producten gezond?

Gefermenteerde producten bevatten heel veel goede bacteriƫn die onze darmflora positief stimuleren. Deze producten zijn vaak voedzamer dan het oorspronkelijke product, doordat de voedingsstoffen makkelijker te verteren zijn en dus beter opneembaar zijn in ons lichaam.

Eet gefermenteerde producten frequent en met mate

Het eten van gefermenteerde producten kan ook nadelige effecten op je gezondheid hebben. Daarom is het wijs om dit soort producten met mate te eten. Stort je niet volledig op het eten van gefermenteerde producten.

Het nadeel van gefermenteerde producten ligt vooral in het productieproces en het toevoegen van zout aan deze producten.

Als er iets mis gaat in het fermentatieproces, dan is de kans groot dat er verkeerde bacteriƫn groeien in het product. Die kunnen ziekte en problemen veroorzaken.

Ook het feit dat er vaak te veel zout wordt toegevoegd aan de producten is een nadeel. Het is daarom verstandig om altijd het etiket te lezen als je een gefermenteerd product in de winkel koopt. Dan weet je precies hoeveel zout er aan toegevoegd is.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.