Inhoudsopgave
Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren.
Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en gisten om een voedingsmiddel te maken. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn: yoghurt, brood en koffie.
Fermenteren heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. De 3 nadelen van fermenteren lees je in dit artikel.
Nadeel 1: Gefermenteerde producten geven volgens sommigen een verhoogde kans op maagproblemen
Er zijn studies gedaan over het effect van gefermenteerde soja en het risico op maagkanker. Sommige resultaten laten zien dat als je teveel gefermenteerde soja eet, dat je dan een verhoogde kans op bepaalde kankers loopt, onder andere maagkanker. Bij normaal gebruik hoef je je hier trouwens totaal geen zorgen over te maken.
Nadeel 2: Door het eten van gefermenteerde producten loop je een groter risico op voedselvergiftiging
Het kan wel eens gebeuren dat een fermentatie mislukt. Één van de risico’s is dat botulisme ontstaat. Dat is een soort voedselvergiftiging. Als je voornamelijk zure gefermenteerde producten eet loop je dit risico niet, omdat deze bacterie niet goed tegen een zure omgeving kan.
Bij niet zure-producten (zoals worst en olijven) is dit risico groter. Daarom raden wij het aan om dit zelf niet te fermenteren, omdat dan de kans op ziekmakende bacteriën nóg groter is.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Nadeel 3: Gefermenteerde producten hebben een hoog zoutgehalte
Gefermenteerde voeding is vaak erg zout. Vooral bij de producten die in de supermarkt te koop zijn, wordt er vaak nog extra zout toegevoegd.
Zelfs voedingsmiddelen die normaal gesproken een lage zoutconcentratie hebben, bevatten ineens erg veel natrium. Dit zorgt in je lichaam ervoor dat je extra vocht vasthoudt en dat veroorzaakt gewichtstoename. Toch eet je het in kleine porties, waardoor je niet al te veel zout binnenkrijgt.
Dit zijn de drie grootste nadelen van gefermenteerde producten. Als je de nadelen opweegt tegen de voordelen, dan kun je concluderen dat de voordelen zwaarder wegen.
Gefermenteerde producten hebben een hele goede invloed op je gezondheid en je darmflora. Je zou kunnen zeggen dat ze meer goed, dan kwaad doen.
Toch is het verstandig om ook de nadelen van gefermenteerde producten te weten.
Waarom zijn gefermenteerde producten gezond?
Gefermenteerde producten bevatten heel veel goede bacteriën die onze darmflora positief stimuleren. Deze producten zijn vaak voedzamer dan het oorspronkelijke product, doordat de voedingsstoffen makkelijker te verteren zijn en dus beter opneembaar zijn in ons lichaam.
Eet gefermenteerde producten frequent en met mate
Het eten van gefermenteerde producten kan ook nadelige effecten op je gezondheid hebben. Daarom is het wijs om dit soort producten met mate te eten. Stort je niet volledig op het eten van gefermenteerde producten.
Het nadeel van gefermenteerde producten ligt vooral in het productieproces en het toevoegen van zout aan deze producten.
Als er iets mis gaat in het fermentatieproces, dan is de kans groot dat er verkeerde bacteriën groeien in het product. Die kunnen ziekte en problemen veroorzaken.
Ook het feit dat er vaak te veel zout wordt toegevoegd aan de producten is een nadeel. Het is daarom verstandig om altijd het etiket te lezen als je een gefermenteerd product in de winkel koopt. Dan weet je precies hoeveel zout er aan toegevoegd is.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!