Home | De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren.

Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en gisten om een voedingsmiddel te maken. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn: yoghurt, brood en koffie. Fermenteren heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. De 3 nadelen van fermenteren lees je in dit artikel.

Nadeel 1: Gefermenteerde producten geven een verhoogde kans op maagproblemen

Er zijn studies gedaan over het effect van gefermenteerde soja en het risico op maagkanker. De resultaten laten zien dat als je teveel gefermenteerde soja eet, dat je dan een verhoogde kans op bepaalde kankers loopt, onder andere maagkanker.

Nadeel 2: Door het eten van gefermenteerde producten loop je een groter risico op voedselvergiftiging

Als je veel zure gefermenteerde producten eet, dan loopt je het risico op het ontstaan van botulisme. Dat is een soort voedselvergiftiging. Dit komt vooral voor bij producten die heel zuur kunnen worden.

Hierdoor is er een kans dat er slechte bacteriën gevormd worden. Bijvoorbeeld bij worst en olijven. Daarom is het ook niet verstandig om dit soort producten zelf thuis te fermenteren, omdat dan de kans op ziekmakende bacteriën nóg groter is.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Nadeel 3: Gefermenteerde producten hebben een hoog zoutgehalte

Gefermenteerde voeding is vaak erg zout. Vooral bij de producten die in de supermarkt te koop zijn, wordt er vaak nog extra zout toegevoegd. Zelfs voedingsmiddelen die normaal gesproken een lage zoutconcentratie hebben, bevatten ineens erg veel natrium. Dit zorgt in je lichaam ervoor dat je extra vocht vasthoudt en dat veroorzaakt gewichtstoename.

Dit zijn de drie grootste nadelen van gefermenteerde producten. Als je de nadelen opweegt tegen de voordelen, dan kun je concluderen dat de voordelen zwaarder wegen. Gefermenteerde producten hebben een hele goede invloed op je gezondheid en je darmflora. Je zou kunnen zeggen dat ze meer goed, dan kwaad doen. Toch is het verstandig om ook de nadelen van gefermenteerde producten te weten.

Waarom zijn gefermenteerde producten gezond?

Gefermenteerde producten bevatten heel veel goede bacteriën die onze darmflora positief stimuleren. Deze producten zijn vaak voedzamer dan het oorspronkelijke product, doordat de voedingsstoffen makkelijker te verteren zijn en dus beter opneembaar zijn in ons lichaam.

Eet gefermenteerde producten met mate

Het eten van gefermenteerde producten kan ook nadelige effecten op je gezondheid hebben. Daarom is het wijs om dit soort producten met mate te eten. Stort je niet volledig op het eten van gefermenteerde producten.

Het nadeel van gefermenteerde producten ligt vooral in het productieproces en het toevoegen van zout aan deze producten. Als er iets mis gaat in het fermentatieproces, dan is de kans groot dat er verkeerde bacteriën groeien in het product. Die kunnen ziekte en problemen veroorzaken.

Ook het feit dat er vaak te veel zout wordt toegevoegd aan de producten is een nadeel. Het is daarom verstandig om altijd het etiket te lezen als je een gefermenteerd product in de winkel koopt. Dan weet je precies hoeveel zout er aan toegevoegd is.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Fermenteren en een histamine intolerantie

Fermenteren en een histamine intolerantie

Steeds vaker fermenteren mensen hun eigen voedsel. En je kunt ook steeds vaker gefermenteerd voedsel kopen in de supermarkt. Maar hoe zit dan nu als je een histamine intolerantie hebt? Kun je dan wel gefermenteerde producten consumeren? Wat is fermenteren?...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.