Home | Korte fermentaties: makkelijk en snel
recept fermentatie makkelijk snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten.

Maar wat als je weinig tijd hebt voor het fermenteren? Dan zijn de Japanse tsukémono-pickles een uitstekende optie voor jou. In dit artikel lees je meer over deze pickles en korte fermentaties.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Wat is het fermenteren van voedingsmiddelen?

Bij het fermenteren van voedingsmiddelen vindt er transformatie plaats van het voedsel met behulp van micro-organismen.

Deze organismen zijn schimmels, bacteriën en gisten. Fermenteren werd in het verleden gebruikt als conserveringsmethode. Toen er nog geen koelkasten bestonden moest er namelijk een andere manier gevonden worden om voedsel langer houdbaar te laten zijn. Fermenteren was hier de juiste manier voor.

Nadat koelkasten werden geïntroduceerd in huishoudens is de cultuur van het fermenteren verloren gegaan doordat het niet meer noodzakelijk was. Dit is jammer omdat het fermenteren van voedingsmiddelen juist heel lekker, gezond en ook nog eens leuk is. De micro-organismen die ontstaan tijdens het fermentatieproces zij bevorderlijk voor de darmflora.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Snelle fermentaties voor als je weinig tijd hebt

Als je weinig tijd hebt om bijvoorbeeld groenten te fermenteren zijn de snelle fermentaties als de tsukémono pickles een uitkomst. Tsukémono betekent gefermenteerde groenten in het Japans, voor ons staat dit beter bekend als pickles.

Waar de traditionele fermentatiemethode van groenten veel tijd kost, heeft de Japanse pickle juist een hele snelle fermentatie. Dit kan uitlopen van een paar uur tot een paar dagen. Voor deze korte fermentatie heb je een pickle pers  nodig. De groenten die je snel wilt laten fermenteren kneed je met een beetje zout.

Het mengsel dat hieruit ontstaat doe je in de pickle pers  en zet je vervolgens een aantal uur onder hele hoge druk. Het zout en de hoge druk zorgen ervoor dat het fermenteren versneld wordt. Het is de ideale manier om bijvoorbeeld kleine restjes groenten, die je niet wilt weggooien, mee te verwerken.

Snel fermenteren geschikt voor elke groentesoort

Het fijne van de Japanse fermentatie methode is dat je deze voor eigenlijk elke groentesoort kunt gebruiken. Wortels, bonen, paprika’s, alles kan gefermenteerd worden door middel van de snelle fermentaties.

Enkel hele slappe bladgroenten als sla of spinazie zijn minder geschikt. Als je bijvoorbeeld groente over hebt na het bereiden van een maaltijd of harde stelen van groenten hebt die je niet weg wilt gooien, kun je die eenvoudig kort fermenteren.

Daarnaast is fermenteren ook nog eens een manier om te verduurzamen, je gooit minder groente weg en voor het fermentatieproces is geen stroom nodig.

Korte fermentaties zijn de ideale manier om te experimenteren met smaken

Het korte fermenteren leent zich ook uitstekend voor het experimenteren met kruiden en specerijen. Door de kruiden te gebruiken die jij in je keukenkastje hebt staan voor het fermenteren, kom je tot de lekkerste combinaties.

In Japan worden op het moment van het serveren van de gefermenteerde voedsel of tijdens het proces smaken toegevoegd door rijstazijn, gember of sojasaus te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook gerust andere smaakmakers proberen of een Hollands tintje aan de groenten toevoegen door rozemarijn of appelazijn te gebruiken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

De voordelen van zelf gefermenteerd voedsel

Geen tijd hebben is door de korte fermentaties dus geen excuus meer om het fermenteren van groenten uit te proberen. Naast dat het je niet veel tijd hoeft te kosten zijn er heel veel andere voordelen aan het fermenteren van voedingsmiddelen.

Zo stimuleert het de darmflora doordat het product veel goede bacteriën bevat na het fermentatieproces. De producten zijn ook voedzamer doordat de voedingsstoffen die erin zitten gemakkelijker te verteren zijn en dus beter in het lichaam worden opgenomen.

Gefermenteerde producten bevatten meer vitaminen en ondersteunen de gezonde werking van de darmen. Zo word je beter beschermd tegen infecties en ziektes omdat de darmwand wordt verstevigd en dit heeft een positief effect op het immuunsysteem. Het zelf fermenteren van producten is nog altijd beter van het kopen van producten die gefermenteerd zijn.

De producten die je in de supermarkt kunt kopen zijn doorgaan gepasteuriseerd, wat inhoudt dat het product op een andere manier langer houdbaar is gemaakt en hierbij veel gezonde bacteriën verloren gaan. De zelfgemaakte variant heeft bevat veel meer gevarieerde gezonde bacteriën.

Laat je darmen wennen aan het gefermenteerde voedsel

Let er wel op dat je bij het nuttigen van gefermenteerd voedsel niet te veel eet. Bij velen van ons is de darmconditie niet helemaal optimaal, dit komt doordat er veel geraffineerd voedsel gegeten wordt. Je darmen kunnen daardoor gaan reageren op het eten van gefermenteerd voedsel.

Het is daarom belangrijk om gefermenteerd voedsel in kleine porties te eten en dit langzaam op te bouwen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Waarom is fermenteren belangrijk?

Waarom is fermenteren belangrijk?

Verrot voedsel dat gezond is? Dat klinkt een beetje gek. Een rottende banaan in je fruitschaal is nou niet echt heel aantrekkelijk om te eten. Verrot voedsel kan echter ontzettend gezond zijn, namelijk als je het laat fermenteren. Fermenteren is het op...

Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?

Vegan en fermenteren: Is fermenteren vegan?

Is fermenteren vegan? Een vraag die vaak gesteld wordt. Het fermenteren van voedsel is een eeuwenoude traditie dat door onze voorouders vooral werd gebruikt als noodzakelijkheid. Voedsel laten fermenteren zorgt er namelijk voor dat je het langer kunt bewaren...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.