Home | Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Kombucha mislukt? Dit kan je daar aan doen

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Maak je vaak zelf kombucha? Dan weet je dat het eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Toch kan het soms ook mislukken en in veel gevallen valt de kombucha dan niet meer te redden. Je zult het drankje weg moeten gooien.

Gelukkig kun je de kombucha zwam vaak nog wel gebruiken. In sommige gevallen is zelfs dat niet meer mogelijk.

Redenen waarom je kombucha mislukt

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je kombucha is mislukt. In de meeste gevallen is er iets misgegaan in het proces. Hieronder de meest voorkomende redenen:

  1. Je hebt een plastic fles gebruikt in plaats van een glazen fles. Kombucha heeft ontgiftende eigenschappen en die eigenschappen werken ook in op plastic. Door de kombucha in een plastic fles te doen, kan er wat van dat plastic in je drankje terecht komen. En dat is niet gezond voor jou.
  2. De kombucha zwam is in contact gekomen met metaal. Dit is schadelijk voor de micro-organismen en ze kunnen hierdoor zelfs dood gaan. Ook als je drankje in aanraking komt met metaal kan dat het geval zijn.
  3. Je hebt geen echte thee en echte suiker gebruikt. De kombucha zwam heeft echte thee en echte suiker nodig om te kunnen leven en om het drankje te kunnen produceren. Misschien heb je honing, zoetstoffen of een kruidenthee gebruikt voor het maken van je kombucha. Dan weet je eigenlijk al zeker dat je drankje gaat mislukken.
  4. Je weckpot waarin je de kombucha hebt gemaakt was niet goed gesteriliseerd. Hierdoor zijn er schadelijke bacteriën in je kombucha gekomen. Het fermentatieproces is daardoor niet goed op gang gekomen. Je kunt je kombucha ook niet meer gebruiken.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Redenen dat kombucha mislukt

Wat kun je doen als je kombucha mislukt?

Soms is je kombucha zwam of je scoby uitgedroogd. Je kunt hem dan vaak nog redden. Wat je moet doen is het volgende. Leg de scoby in een heel klein laagje kombucha drank. Na een tijdje zul je zien dat je scoby zich herstelt.

Wat je dan kunt doen is er een beetje zoete thee bij gieten. Als het goed is gaat je scoby dan weer de suiker in die thee verteren en krijg je een heerlijke kombucha. En je scoby? Die kun je weer voor een volgende kombucha gebruiken.

Hoe voorkom je dat jouw kombucha mislukt?

Fermentatie mislukt als de kombucha vreemd smaakt?

Heb je kombucha gemaakt, maar zit er een vreemde smaak aan? Dan kan het zijn dat het proces van fermentatie niet goed is gegaan. Er zijn misschien schimmels bijgekomen, of bacteriën die niet goed zijn voor de kombucha.

Je kunt hier vaak niets meer aan doen. Het beste kun je deze kombucha niet opdrinken. Kijk ook even goed naar je scoby. Ziet die er nog gezond uit? Als er rare plekken op je scoby zitten, dan kun je die ook beter niet meer gebruiken.

Een scoby kun je sowieso niet eindeloos bewaren. Na drie maanden moet je de scoby vervangen. Vaak is de scoby dan al zo gegroeid dat je hem al hebt kunnen splitsen. Je kunt dan met de nieuwe scoby kombucha fermenteren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.