Home | Kombucha maken… zonder suiker

Kombucha maken… zonder suiker

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt door de kombucha zwam in een thee met suiker te plaatsen. De kombucha zwam voedt zich door de suiker in de thee te verteren.

Tijdens dat proces geeft de zwam veel voedingsstoffen af aan de thee. Je moet hierbij denken aan: enzymen, mineralen, vitamine C, vitamine B en actieve bacteriën. Maar kun je nu ook kombucha maken zonder suiker?

De kombucha zwam voedt zich met suiker

De kombucha zwam is een symbiose cultuur van bacteriën en gisten. Het is een heel fijn weefsel en deze zwam ziet er een beetje vies uit. Maar het is supergezond om kombucha te drinken.

De zwam zelf voedt zich met suiker. Hierdoor gaat de zwam groeien. Het verteert suiker en daarbij geeft het heel veel andere gezonde voedingsstoffen af. Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee.

Kun je kombucha maken zonder suiker?

Het is niet mogelijk om kombucha te maken zonder suiker. Want om het proces van fermentatie op te starten heeft de kombucha zwam suiker nodig. Daarmee voedt de zwam zich. In het fermentatieproces wordt niet altijd alle suiker door de zwam verteerd. Daarom zit er vaak in het drankje kombucha nog wat suiker.

Nu is het wel mogelijk om kombucha te maken waar helemaal geen suiker meer in zit. Je moet er dan voor zorgen dat de kombucha zwam alle suiker die in de thee zit kan verteren. Dat betekent dat je goed moet afwegen hoeveel suiker je aan de thee moet toevoegen. Hiervoor moet je dus weten hoeveel suiker jouw kombucha zwam maximaal kan verteren. Want je wil dat alle suiker verteerd wordt.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha zonder suiker kopen

Er zijn fabrikanten die kombucha verkopen. En je kunt zelfs kombucha zonder suiker kopen. Deze fabrikant heeft het proces zo goed op orde, dat er geen restsuiker meer overblijft in de kombucha. Houd er rekening mee, dat de kombucha in de meeste gevallen nog wel suiker bevat. Als dat niet zo is, dan wordt dat expliciet vermeld op de verpakking.

Zelf kombucha maken zonder suiker

Je kunt ook zelf kombucha maken. Je hebt daarvoor nodig: een kombucha zwam, thee en suiker. Je legt de kombucha zwam in de thee met suiker en dan is het wachten tot het fermentatieproces afgerond is. Het is lastig om zelf kombucha te maken waar helemaal geen suiker meer in zit. Je zult dan de ingrediënten op de juiste manier moeten afwegen. En je moet ook weten hoeveel suiker jouw kombucha zwam kan verteren.

Is kombucha gezond?

In de meeste kombucha die je koopt, zit nog een beetje suiker. Toch is dat vaak maar een hele kleine hoeveelheid. Er zitten vooral veel hele goede voedingsstoffen in kombucha. Het zit vol vitamine B, antioxidanten en micro-organismen die enorm goed zijn voor je darmen.

Als je één glas per dag drinkt, dan zul je zeker de positieve effecten van kombucha ontdekken. Heb je snel last van maagklachten? Dan kun je dit drankje beter niet drinken. Door de hoge zuurtegraad kun je snel last van je maag krijgen.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Korte fermentaties: makkelijk en snel

Het fermenteren van voedingsmiddelen neemt doorgaans veel tijd in. Omdat je lange tijd moet wachten totdat het fermentatieproces is voltooid en het voedingsmiddel daadwerkelijk kunt eten of gebruiken voor andere gerechten. Maar wat als je weinig tijd hebt...

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Welk zout gebruiken om te fermenteren?

Fermenteren is een uitstekende manier om duurzamer om te gaan met je voedsel en het is ook nog eens een leuke bezigheid. Als je al eens eerder voedingsmiddelen zelf hebt laten fermenteren weet je dat het erg belangrijk is om het juiste zout hierbij te...

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Sperziebonen fermenteren: heerlijk en gezond

Wist je dat je groenten langer kunt bewaren door ze te fermenteren? Elke dag eten we wel een voedingsmiddel dat is gefermenteerd. Brood, yoghurt en kaas zijn hier voorbeelden van maar je kunt dit dus ook met groenten doen. Zo kun je bijvoorbeeld sperziebonen...

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.