Home | Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Kombucha maken zonder scoby… Kan dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende, zoete thee. Je maakt dit drankje door een kombucha zwam toe te voegen aan zwarte thee met suiker. De zwam verteert alle suiker in de thee.

Bij het proces produceert de zwam allerlei voedingsstoffen. Een supergezond drankje dat een beetje zuur smaakt.

Het is goed voor je gezondheid en je darmflora. Maar kun je ook kombucha maken zonder scoby? Daarvoor moet je eerst weten wat een scoby is.

Wat is een scoby?

Een scoby is een andere naam voor de kombucha zwam. De naam scoby komt van de engelse term voor kombucha zwam, namelijk: symbiotic culture of bacteria and yeast. In het Nederlands is dat een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist.

Een scoby of kombucha zwam ziet er een beetje vies en slijmerig uit. Maar het is een supergezonde symbiotische cultuur die vol vitamine B, antioxidanten en micro-organismen zit.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Kombucha zonder scoby?

Hoe maak je kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank. Om het te maken heb je een kombucha zwam of een scoby nodig, thee en suiker. De scoby of zwam leg je in de thee met suiker. De scoby verteert alle suiker en geeft daarbij voedingsstoffen af. Na een tijdje heb je dan je eigen kombucha drankje.

Kombucha maken zonder scoby is onmogelijk

Een scoby of kombucha zwam is essentieel om een kombucha te maken. Zonder scoby kun je geen kombucha maken. Je hebt deze zwam nodig voor het fermentatieproces.

Heb je geen scoby, dan kan de suiker niet verteerd worden en komen ook niet al die geweldige voedingsstoffen vrij.

Het is dus onmogelijk om kombucha te maken zonder een scoby. Heb je geen scoby meer? Dan kun je er één kopen bij bijvoorbeeld een natuurwinkel. Maar je kunt ook een scoby van iemand krijgen.

Door alle suikers die de scoby opneemt en verteert, groeit de scoby. Uiteindelijk is de scoby zo groot geworden dat je hem kunt splitsen.

Kombucha SCOBY splitsen

Kombuchazwam splitsen

Gelukkig kun je heel makkelijk zelf een scoby kweken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een ander scoby. Als je een scoby hebt, dan wordt die steeds dikker, doordat hij zich voedt met de suiker.

Als de scoby dik genoeg is, kun je hem splitsen. Dit is ook belangrijk, want daarmee houd je de scoby gezond en in balans. Als je de scoby splitst, dan heb je dus twee kombucha zwammen waarmee je kombucha kunt maken. Of je geeft één van je scoby’s aan iemand anders.

Door een scoby te splitsen, kun je ervoor zorgen dat je altijd een gezonde kombucha zwam hebt om kombucha van te maken. Je kweekt dus ook je eigen zwam als je zelf kombucha maakt.

Scoby bewaren

Je kunt een scoby heel lang bewaren. Als je de zwam onder water in de koelkast bewaard, dan blijft hij wel 2 tot 3 maanden goed. Je kunt de kombucha zwam ook invriezen in zijn eigen vocht.

Als je hem langzaam ontdooit, komt hij vanzelf weer tot leven en kun je er weer kombucha van maken.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.