Inhoudsopgave
Als je producten gaat fermenteren, betekent dit dat je ze langer houdbaar maakt.
Dit gebeurt doordat bepaalde goede bacteriën, schimmels of gisten ervoor zorgen dat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen worden omgezet in zuren, zodat het langer bewaard kan worden en het eten een wat zurige, doch frisse smaak krijgt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Gefermenteerde producten in de winkel kopen of zelf fermenteren?
Er zijn veel producten in de winkel te koop die reeds gefermenteerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedsel zoals kaas, yoghurt, zuurkool, wijn en er is nog wel meer te noemen. Het is daarnaast mogelijk om zelf levensmiddelen te fermenteren.
Dit is niet echt heel ingewikkeld maar als je dat nog nooit gedaan hebt, is het slim met het fermenteren van groente te beginnen.
Dit kan namelijk nauwelijks misgaan en is bovendien ook nog eens niet te moeilijk om te leren.
Fermenteren is rotten op een goede manier
Nu vraag je je wellicht het volgende af: fermenteren staat bekend als voeding gecontroleerd laten ‘rotten’ dus kan dat eigenlijk wel gezond zijn?
Het antwoord op die vraag is zonder meer ja, ook al klinkt dat misschien niet zo geloofwaardig als je aan rotten denkt. Het is in eerste instantie belangrijk om dat rotten niet al te letterlijk te nemen.
Bij fermentatie zijn micro-organismen druk aan het werk om de structuur, de smaak en de houdbaarheid van producten te veranderen. Het wordt rotten genoemd om dat er bacteriën of schimmels worden ingezet om dit effect te bereiken.
Je dient echter bij dit rotten niet te denken aan beschimmelde voeding (met pluizig haar erop) of echt stinkende, rottende producten maar het gaat juist om producten die zuur en toch ook fris van smaak worden door het fermenteren.
Het bederft dus niet maar wordt juist veel langer houdbaar gemaakt met deze methode.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Door fermentatie wordt eten makkelijker verteerbaar
Fermenteren op zich wordt al eeuwen toegepast want men kende al lang geleden de conserverende werking van zout dat wordt toegevoegd aan levensmiddelen.
Door bepaalde producten zoals bijvoorbeeld groente te fermenteren wordt de verteerbaarheid ervan ook beter. Veel producten bevatten uit zichzelf zogenaamde anti nutriënten.
Deze zorgen ervoor dat bepaalde soorten voedsel moeilijker te verteren zijn en dat andere voedingsstoffen minder opgenomen worden.
Als je deze producten fermenteert, betekent dit dat de stoffen die normaal voor een wat moeilijke verteerbaarheid zorgen verdwijnen dus wordt het makkelijker voor je lichaam deze op te nemen en goed te verwerken. Een goed voorbeeld van een gefermenteerd product is zuurdesembrood.
Dit kun je ook prima zelf maken. Daar waar sommige soorten brood nog wel eens zwaar willen vallen of moeilijk verteerbaar zijn is dat bij zuurdesembrood niet het geval. Er zitten bovendien meestal minder gluten in dus is het ook zeer geschikt voor mensen die daar gevoelig voor zijn.
Fermentatie heeft een positief effect op de spijsvertering
In veel voedsngsmiddelen zitten van nature suikers, eiwitten, koolhydraten en vetten. Ook daar kan je lichaam wel eens de nodige moeite mee hebben om deze op de juiste manier af te breken.
Door de voeding te fermenteren worden deze bestanddelen door de aanwezigheid van zogenaamde melkzuurbacteriën omgezet in stofjes die de darmflora stimuleren en er een goede invloed op hebben.
Daarnaast wordt het andere gedeelte van de voedingsstoffen al voorbewerkt, waardoor je lichaam ze beter kan opnemen. Zo is fermenteren daar dus ook gezond voor. De voedingswaarde van gefermenteerde producten neemt tevens toe dus dat is gezond.
Ze wisten dit vroeger al op de schepen waar gefermenteerd voedsel genuttigd werd want daardoor kregen de scheepslui veel minder snel last van scheurbuik.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Verandering van uiterlijk, structuur en smaak tijdens fermentatie
Het uiterlijk, de structuur en de smaak van bepaalde producten kunnen ook veranderen door fermentatie. Dit kan er ook voor zorgen dat het makkelijker te eten is en dat je een andere smaak krijgt die je goed bevalt.
Ga er vanuit dat de producten zuurder van smaak worden, zeker als je ze een heel tijdje laat staan om het fermentatieproces de kans te geven. Welke smaak bij jou past, is natuurlijk heel persoonlijk.
Zeker als je iets nieuws uitprobeert om te fermenteren, is het belangrijk dat je tijdens het fermenteren een keertje wat opent om te proeven. Zo weet je namelijk ook meteen of de smaak en structuur goed zijn of dat het nog wat meer tijd nodig heeft.
Gefermenteerd voedsel is gezond
Kortom, gefermenteerd eten is zeker gezond te noemen omdat het makkelijker verteerbaar is en diverse producten (zoals zuurdesembrood) ook voor mensen met een lichte voedselintolerantie geschikt zijn.
De enige kanttekening die er nog wel eens wordt gemaakt is dat er vrij veel zout aan de producten wordt toegevoegd, gemiddeld zo’n 1,5% tot 3% van het totale gewicht van het product dat je fermenteert.
Veel zout is niet goed voor de mens maar het is wel nodig om de zurige, frisse smaak te krijgen en vooral om het product langer te kunnen bewaren.
Zelfs in kleine porties profiteer je al van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding en zorg je er dus ook voor dat je niet ineens heel veel zout eet. Eet je al behoorlijk zout? Dan kan je er ook voor kiezen om gefermenteerde groenten af te spoelen onder de kraan.
Op die manier verliest het product een gedeelte van het aanwezige zout. De voordelen zoals een betere verteerbaarheid en minder suikers zijn wel belangrijk dus dat maakt fermenteren wel gezond.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!