Home | Inmaken, fermenteren en inleggen: Wat zijn de verschillen?
inmaken fermenteren inleggen

Inmaken, fermenteren en inleggen: Wat zijn de verschillen?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Stel, je hebt je eigen tuin met groente en fruit. Dat is natuurlijk ideaal want op die manier ben je daarin aardig zelfvoorzienend en kun je biologisch en gezond je eigen eten kweken.

Het ‘nadeel’ van een eigen tuin is dat er vaak veel producten ineens rijp zijn en je dan echt heel veel krijgt dat je natuurlijk niet in één keer allemaal kunt opeten.

Weggeven is een goede optie (de buren zullen er beslist blij mee zijn) maar je kunt er tevens voor kiezen de producten langer houdbaar te maken door deze in te maken, te fermenteren of in te leggen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Groente, vlees en fruit wecken of inmaken

Inmaken is de term die veelvuldig wordt gebruikt door mensen voor het behandelen van voedsel op een manier zodat dit langer houdbaar blijft en je het op een later tijdstip alsnog gebruiken kunt.

Vers zou het zolang namelijk niet goed blijven. Inmaken wordt vaak gedaan met allerlei soorten fruit en groente maar is ook goed mogelijk met vlees. Je kunt ervoor kiezen dit te wecken maar bijvoorbeeld jam of chutney maken zijn ook voorbeelden van inmaken.

Fruit maak je langer houdbaar door er suiker (en eventueel een smaakmaker zoals bijvoorbeeld kaneel) aan toe te voegen. Je doet het fruit in potten die je goed en luchtdicht afsluit waardoor er geen zuurstof bij kan komen.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Inleggen, fermenteren en inmaken

Hoe verleng je de houdbaarheid? Langer houdbaar door verhitten

Het weckproces zorgt ervoor dat de potten zich volledig vacuüm trekken en dat de inhoud lang goed blijft door het te verwarmen.

Wil je vlees inmaken of groente? Dan wordt daar eerder zout bij gebruikt want suiker of een andere zoete toevoeging is daarbij wel wat raar. Net als suiker is zout ook een prima conserveringsmiddel.

Er hoeft niet altijd iets worden toegevoegd aan de inhoud van de pot voordat je deze gaat wecken want het verhitten op zich kan ook reeds voldoende zijn voor een langere houdbaarheid.

Fermenteren doe je met zout en vocht

Zout is ook het middel dat wordt gebruikt bij het fermenteren van voedingsmiddelen.

Het proces werkt grotendeels hetzelfde als bij wecken maar je hoeft de inhoud van de potten of zakken die je voor het fermenteren gebruikt niet voor een bepaalde tijd te verhitten. Bij fermenteren (vooral veel gedaan bij groente) wordt gekozen voor het toevoegen van zout aan het product.

Hierdoor worden de melkzuurbacteriën actief die voor een zure en frisse smaak van het product zorgen. Bij fermenteren doe je net als bij wecken de producten in schone potten en voeg je er vocht aan toe, zodat de inhoud net onder water komt te staan.

Door zout met de groente te mengen, onttrek je er vocht aan dat prima functioneert als vocht waarin de groente kan worden bewaard.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Inmaken, fermenteren of inleggen?

Inmaken en fermenteren hebben tijd nodig

Als je kiest voor fermenteren om voedsel langer houdbaar en beter verteerbaar te maken dan kost het snijden, alles in potten doen en er zout aan toevoegen vaak net zoveel tijd als bij wecken maar verhitten hoeft natuurlijk niet meer.

Bij fermenteren moet je ook geduld hebben voordat je het product kunt gebruiken. Denk al snel aan een paar dagen tot weken voordat het voedsel de smaak gekregen heeft die jij lekker vindt.

Bij voedsel dat geweckt is, of voor jam en chutney geldt dat je dit ook zeker een paar weken moet laten staan voordat je de potten opent.

Zo krijgt de suiker namelijk de kans goed in het product te trekken waardoor de smaak alleen maar beter wordt. Voor beide manieren van conserveren geldt dat de verkregen producten lang houdbaar zijn en je er dus heel het jaar van kunt genieten.

Hoe werkt inleggen? Inleggen op verschillende manieren mogelijk

Bij inleggen wordt gekozen voor het conserveren van voedsel door dit in conserveringsmiddelen te leggen.

Hoewel de meeste mensen bij inleggen waarschijnlijk aan in het zuur inleggen (picklen) denken, zijn er ook andere manieren mogelijk om zo levensmiddelen langer houdbaar te maken. Inleggen kan namelijk, naast in zuur, ook in zout, suiker, siroop en alcohol.

Mede afhankelijk van wat je wilt inleggen kies je er een daarbij passend product voor. Fermenteren is feitelijk een vorm van inleggen, waarvoor zout wordt gebruikt. Bij inleggen in zuur kun je bijvoorbeeld denken aan augurkjes en zilveruitjes of ander tafelzuur.

Inleggen in suiker kan met snoep en heet ook wel konfijten. Kies je voor bijvoorbeeld kersen dan kun je deze inleggen in siroop en met alcohol maak je bijvoorbeeld boerenjongens of boerenmeisjes (krenten en rozijnen in een alcoholische oplossing).

Wil je meer weten over inleggen? In onze videocursus vind je veel informatie over het inleggen van groente.

Welke manier van conserveren je kiest is natuurlijk aan jou. Misschien ook wel leuk om alles eens te proberen om te kijken wat je het beste bevalt.

Wij zijn, logischerwijs, zelf het meest enthousiast over fermenteren! Dat is namelijk zowel lekker als gezond.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.