Home | Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingrediënten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen.

Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te houden. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een verzwaringssteen te gebruiken.

Wat is een verzwaringssteen en waarom gebruik je het?

Een verzwaringssteen of een fermentatiegewicht is niets anders dan een gewicht dat je op je product kunt leggen zodat het onder water blijft staan.

Er zijn verzwaringsstenen in verschillende soorten en maten. Sommige zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook stenen die van porselein zijn gemaakt. Afhankelijk van de grootte van je pot heb je een grotere of kleinere verzwaringssteen nodig.

Hoe gebruik je een verzwaringssteen?

Zorg er allereerst voor dat je een verzwaringssteen neem die past bij jouw weckpot. Zet je groente onder water met zout. Dat is een soort pekelwater. Dat water is nodig om het fermentatieproces op gang te brengen.

Het zorgt er ook voor dat het voedsel niet bederft. Gebruik je geen water en zout, dan bederft het voedsel en komt er geen fermentatieproces op gang.

Je verzwaringsgewicht moet door de opening van de pot passen. Als dat het geval is, dan leg je het op je product. Door het gewicht van het verzwaringsgewicht blijft je product onder het pekeloppervlak en kan het niet bederven.

Na gebruik kun je het gewicht makkelijk schoonmaken en weer gebruiken voor een volgend fermentatieproces.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe houd je jouw fermentatie onder het pekelwater?

Hoe ziet een fermentatiesteen eruit?

Een fermentatiesteen is vaak rond en heeft één of meerdere gaatjes in het midden. Hierdoor kun je de steen makkelijk met een pincet of een tangetje uit je weckpot halen. Je hebt ook vierkante fermentatiestenen.

Soms bestaan de ronde stenen uit twee helften. Je kunt de steen dan makkelijker in je weckpot leggen en er ook weer makkelijker uithalen. Let er altijd op dat je een fermentatiesteen gebruikt die door de opening van je weckpot past.

Alternatief voor een verzwaringssteen

Heb je geen verzwaringssteen? Dan kun je ook voor een alternatief gaan. Je vult dan een plastic zakje met water. Leg een knoop in het zakje en dat leg je dan op de groente in de pot.

Het zakje met water zorgt er ook voor dat je product onder het pekeloppervlak blijft.

Bij hele grote potten is het soms lastig om een passend zakje te vinden dat precies op je groente blijft liggen.

Jouw fermentatie onder water houden is het voordeel van het gebruik van een verzwaringssteen

Een verzwaringssteen heeft als grote voordeel dat je hem kunt steriliseren door hem te koken in water, of in de oven te leggen. Dat kan bij een zakje natuurlijk niet.

Het grote nadeel van het gebruik van een zakje is dan ook dat er een kans bestaat dat je bacteriën bij je groente brengt, omdat het zakje niet gesteriliseerd is. Daarom is een fermentatiesteen beter.

Een ander voordeel van een verzwaringssteen is dat deze gewichten beter tegen zout en zuur kunnen. Hierdoor worden ze niet snel aangetast en kun je ze vaker gebruiken. Je kunt ze ook goed reinigen en goed steriliseren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriën dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriën die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.