Home | Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Hoe houd je ingrediënten onder het pekeloppervlak?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Een veel voorkomend probleem bij het fermenteren van ingrediënten is dat ze vaak boven het water komen drijven. Hierdoor kan het product beschimmelen.

Het fermentatieproces mislukt dan vaak. Het is dus belangrijk om de producten onder het pekeloppervlak te houden. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een verzwaringssteen te gebruiken.

Wat is een verzwaringssteen en waarom gebruik je het?

Een verzwaringssteen of een fermentatiegewicht is niets anders dan een gewicht dat je op je product kunt leggen zodat het onder water blijft staan.

Er zijn verzwaringsstenen in verschillende soorten en maten. Sommige zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook stenen die van porselein zijn gemaakt. Afhankelijk van de grootte van je pot heb je een grotere of kleinere verzwaringssteen nodig.

Hoe gebruik je een verzwaringssteen?

Zorg er allereerst voor dat je een verzwaringssteen neem die past bij jouw weckpot. Zet je groente onder water met zout. Dat is een soort pekelwater. Dat water is nodig om het fermentatieproces op gang te brengen.

Het zorgt er ook voor dat het voedsel niet bederft. Gebruik je geen water en zout, dan bederft het voedsel en komt er geen fermentatieproces op gang.

Je verzwaringsgewicht moet door de opening van de pot passen. Als dat het geval is, dan leg je het op je product. Door het gewicht van het verzwaringsgewicht blijft je product onder het pekeloppervlak en kan het niet bederven.

Na gebruik kun je het gewicht makkelijk schoonmaken en weer gebruiken voor een volgend fermentatieproces.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Hoe houd je jouw fermentatie onder het pekelwater?

Hoe ziet een fermentatiesteen eruit?

Een fermentatiesteen is vaak rond en heeft één of meerdere gaatjes in het midden. Hierdoor kun je de steen makkelijk met een pincet of een tangetje uit je weckpot halen. Je hebt ook vierkante fermentatiestenen.

Soms bestaan de ronde stenen uit twee helften. Je kunt de steen dan makkelijker in je weckpot leggen en er ook weer makkelijker uithalen. Let er altijd op dat je een fermentatiesteen gebruikt die door de opening van je weckpot past.

Alternatief voor een verzwaringssteen

Heb je geen verzwaringssteen? Dan kun je ook voor een alternatief gaan. Je vult dan een plastic zakje met water. Leg een knoop in het zakje en dat leg je dan op de groente in de pot.

Het zakje met water zorgt er ook voor dat je product onder het pekeloppervlak blijft.

Bij hele grote potten is het soms lastig om een passend zakje te vinden dat precies op je groente blijft liggen.

Jouw fermentatie onder water houden is het voordeel van het gebruik van een verzwaringssteen

Een verzwaringssteen heeft als grote voordeel dat je hem kunt steriliseren door hem te koken in water, of in de oven te leggen. Dat kan bij een zakje natuurlijk niet.

Het grote nadeel van het gebruik van een zakje is dan ook dat er een kans bestaat dat je bacteriën bij je groente brengt, omdat het zakje niet gesteriliseerd is. Daarom is een fermentatiesteen beter.

Een ander voordeel van een verzwaringssteen is dat deze gewichten beter tegen zout en zuur kunnen. Hierdoor worden ze niet snel aangetast en kun je ze vaker gebruiken. Je kunt ze ook goed reinigen en goed steriliseren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.