Home | Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool.

Je kunt zelf ook producten fermenteren. Daarbij is het wel belangrijk dat het proces goed verloopt. Anders bederft je voedsel en je fermenteert het juist omdat je het langer wilt kunnen bewaren. Als je fermentatie niet goed is gegaan, dan merk je dat aan een aantal dingen.

Er zit schimmel op je gefermenteerde voedsel

Je fermentatie is niet goed gegaan als je ziet dat er schimmel op je voedsel zit. Waarschijnlijk is er dan lucht in de pot gekomen, of je voedsel heeft niet helemaal onder het waterpeil gestaan.

Als je schimmel ziet, dan is je fermentatie niet goed gegaan. Een klein beetje schimmel kun je weghalen, maar als er veel schimmel zit, dan kun je beter de inhoud van de pot niet meer opeten.

De groente ruikt onfris

Door regelmatig te proeven en te ruiken kun je je fermentatieproces goed in de gaten houden. Ruikt het onfris? Dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan.

Je voedsel is dan meestal ook niet meer te redden. Je kunt het beste de pot leegmaken, goed schoonmaken, steriliseren en opnieuw beginnen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Er gebeurt niets

Heb je het gevoel dat er niets gebeurt? Wees dan nog even geduldig. Soms duurt het even voordat het fermentatieproces goed op gang komt. Daarom is het belangrijk om iedere dag even te proeven. Dan weet je of er iets gebeurt in de pot of niet.

Gebeurt er nu na een paar dagen nog niets? Dan is je fermentatie mislukt. Misschien was de pot niet steriel genoeg? Of ben je vergeten voldoende zout toe te voegen? Je kunt nog proberen om het proces opnieuw op te starten, door het water in de pot te vervangen door een nieuw water- en zoutmengsel.

Het deksel staat bol

Staat het deksel van je pot bol? Dan kan het zijn dat je product is gaan gisten. De kans is groot dat je voedsel nu niet meer lekker smaakt. Waarschijnlijk is de pot niet helemaal goed afgesloten en is er zuurstof bij je voedsel gekomen.

Geeft je pot geen doffe plof als je hem opent?

Als je pot geen doffe plof geeft als je hem open maakt, dan is de kans ook groot dat je fermentatie niet gelukt is. Wees voorzichtig met het eten van je gefermenteerde groente. Er is een mogelijkheid dat je groente bacteriën bevat die juist niet goed voor je zijn.

Zorg voor goede sterilisatie van je materialen

In de meeste gevallen gaat de fermentatie van voedsel goed. Je merkt het snel genoeg als er iets mis is gegaan. Vaak kun je het ruiken of proeven.

Als je twijfelt, eet het dan niet op. Je kunt beter voorkomen dan genezen. Zorg er ook altijd voor dat je pot en deksel goed gesteriliseerd zijn. Dan kun je doen door je pot in water te koken. Maar je kunt ook je pot in de oven, magnetron of je vaatwasser steriliseren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.