Home | Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?
Wat zijn de risico's van gefermenteerde producten?

Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool.

Je kunt zelf ook producten fermenteren. Daarbij is het wel belangrijk dat het proces goed verloopt. Anders bederft je voedsel en je fermenteert het juist omdat je het langer wilt kunnen bewaren.

Als je fermentatie niet goed is gegaan, dan merk je dat aan een aantal dingen.

Er zit schimmel op je gefermenteerde voedsel

Je fermentatie is niet goed gegaan als je ziet dat er schimmel op je voedsel zit. Waarschijnlijk is er dan lucht in de pot gekomen, of je voedsel heeft niet helemaal onder het waterpeil gestaan.

Als je schimmel ziet, dan is je fermentatie niet goed gegaan. Een klein beetje schimmel kun je weghalen, maar als er veel schimmel zit, dan kun je beter de inhoud van de pot niet meer opeten.

De gefermenteerde groente ruikt onfris

Door regelmatig te proeven en te ruiken kun je je fermentatieproces goed in de gaten houden. Ruikt het onfris? Dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan.

Je voedsel is dan meestal ook niet meer te redden. Je kunt het beste de pot leegmaken, goed schoonmaken, steriliseren en opnieuw beginnen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Tips om te checken of jouw fermentatie gelukt is

Het fermentatieproces komt niet op gang. Er gebeurt niets

Heb je het gevoel dat er niets gebeurt? Wees dan nog even geduldig. Soms duurt het even voordat het fermentatieproces goed op gang komt. Daarom is het belangrijk om iedere dag even te proeven. Dan weet je of er iets gebeurt in de pot of niet.

Gebeurt er nu na een paar dagen nog niets? Dan is je fermentatie mislukt. Misschien was de pot niet steriel genoeg? Of ben je vergeten voldoende zout toe te voegen?

Je kunt nog proberen om het proces opnieuw op te starten, door het water in de pot te vervangen door een nieuw water- en zoutmengsel.

De deksel van de pot staat bol

Staat het deksel van je pot bol? Dan kan het zijn dat je product is gaan gisten. De kans is groot dat je voedsel nu niet meer lekker smaakt. Waarschijnlijk is de pot niet helemaal goed afgesloten en is er zuurstof bij je voedsel gekomen.

Geeft je pot geen doffe plof als je hem opent?

Als je pot geen doffe plof geeft als je hem open maakt, dan is de kans ook groot dat je fermentatie niet gelukt is. Wees voorzichtig met het eten van je gefermenteerde groente. Er is een mogelijkheid dat je groente bacteriƫn bevat die juist niet goed voor je zijn.

Groente fermenteren? Open elke dag je weckpot

Zorg voor goede sterilisatie van je materialen

In de meeste gevallen gaat de fermentatie van voedsel goed. Je merkt het snel genoeg als er iets mis is gegaan. Vaak kun je het ruiken of proeven.

Als je twijfelt, eet het dan niet op. Je kunt beter voorkomen dan genezen. Zorg er ook altijd voor dat je pot en deksel goed gesteriliseerd zijn. Dan kun je doen door je pot in water te koken. Maar je kunt ook je pot in de oven, magnetron of je vaatwasser steriliseren.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.