Home | Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?
Wat zijn de risico's van gefermenteerde producten?

Hoe merk je dat je fermentatie niet goed is gegaan?

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is een proces waarbij je voedsel gecontroleerd laat verrotten. Door te fermenteren blijft voedsel langer goed. Er is heel veel voedsel dat gefermenteerd is, denk maar eens aan olijven, yoghurt en zuurkool.

Je kunt zelf ook producten fermenteren. Daarbij is het wel belangrijk dat het proces goed verloopt. Anders bederft je voedsel en je fermenteert het juist omdat je het langer wilt kunnen bewaren.

Als je fermentatie niet goed is gegaan, dan merk je dat aan een aantal dingen.

Er zit schimmel op je gefermenteerde voedsel

Je fermentatie is niet goed gegaan als je ziet dat er schimmel op je voedsel zit. Waarschijnlijk is er dan lucht in de pot gekomen, of je voedsel heeft niet helemaal onder het waterpeil gestaan.

Als je schimmel ziet, dan is je fermentatie niet goed gegaan. Een klein beetje schimmel kun je weghalen, maar als er veel schimmel zit, dan kun je beter de inhoud van de pot niet meer opeten.

De gefermenteerde groente ruikt onfris

Door regelmatig te proeven en te ruiken kun je je fermentatieproces goed in de gaten houden. Ruikt het onfris? Dan is er waarschijnlijk iets niet goed gegaan.

Je voedsel is dan meestal ook niet meer te redden. Je kunt het beste de pot leegmaken, goed schoonmaken, steriliseren en opnieuw beginnen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Tips om te checken of jouw fermentatie gelukt is

Het fermentatieproces komt niet op gang. Er gebeurt niets

Heb je het gevoel dat er niets gebeurt? Wees dan nog even geduldig. Soms duurt het even voordat het fermentatieproces goed op gang komt. Daarom is het belangrijk om iedere dag even te proeven. Dan weet je of er iets gebeurt in de pot of niet.

Gebeurt er nu na een paar dagen nog niets? Dan is je fermentatie mislukt. Misschien was de pot niet steriel genoeg? Of ben je vergeten voldoende zout toe te voegen?

Je kunt nog proberen om het proces opnieuw op te starten, door het water in de pot te vervangen door een nieuw water- en zoutmengsel.

De deksel van de pot staat bol

Staat het deksel van je pot bol? Dan kan het zijn dat je product is gaan gisten. De kans is groot dat je voedsel nu niet meer lekker smaakt. Waarschijnlijk is de pot niet helemaal goed afgesloten en is er zuurstof bij je voedsel gekomen.

Geeft je pot geen doffe plof als je hem opent?

Als je pot geen doffe plof geeft als je hem open maakt, dan is de kans ook groot dat je fermentatie niet gelukt is. Wees voorzichtig met het eten van je gefermenteerde groente. Er is een mogelijkheid dat je groente bacteriën bevat die juist niet goed voor je zijn.

Groente fermenteren? Open elke dag je weckpot

Zorg voor goede sterilisatie van je materialen

In de meeste gevallen gaat de fermentatie van voedsel goed. Je merkt het snel genoeg als er iets mis is gegaan. Vaak kun je het ruiken of proeven.

Als je twijfelt, eet het dan niet op. Je kunt beter voorkomen dan genezen. Zorg er ook altijd voor dat je pot en deksel goed gesteriliseerd zijn. Dan kun je doen door je pot in water te koken. Maar je kunt ook je pot in de oven, magnetron of je vaatwasser steriliseren.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Waterkefir maken? Dit artikel helpt je verder

Natuurlijke, gefermenteerde dranken zijn steeds populairder geworden, en een van de meest interessante en heilzame drankjes is waterkefir. Waterkefir is een bruisende, probiotische drank die wordt gemaakt door waterkefirkorrels toe te voegen aan zoete...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.