Inhoudsopgave
Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, bier, zuurkool, brood. Maar ook rode kool, witte kool, zuurkool kun je fermenteren. Of een augurk of zure komkommer.
Je kunt ontzettend veel producten fermenteren. Rode kool is een groente die veel gefermenteerd wordt. Denk maar aan al die potjes rode kool die je in de supermarkt kunt kopen. Dat is allemaal gefermenteerde rode kool.
Is gefermenteerde groente gezond?
Ja, gefermenteerde groente is gezond. In veel gevallen is het net zo gezond als rauwe groente. De gefermenteerde rode kool uit de supermarkt zit boordevol vitamines en mineralen.
De natuurlijke melkzuurbacteriën die rode kool van nature bevat, zorgen ervoor dat je rode kool goed kunt fermenteren. Voor een goed fermentatieproces zijn deze bacteriën namelijk van groot belang.
Zelf gefermenteerde rode kool maken
Je kunt zelf rode kool fermenteren. Dat duurt ongeveer 4 weken. Als je kool helemaal gefermenteerd is, dan kun je het nog zo’n zes maanden bewaren. Je moet de pot dan wel dicht houden.
Zodra een pot open is, kun je het nog een aantal weken in de koelkast bewaren. Je moet er dan wel voor zorgen dat de rode kool in het sap blijft staan.
Het fermenteren doe je als volgt. Je snijdt de rode kool en je snijdt een paar appels in kleine blokjes. Dan voeg je 10 gram zout toe, je mengt dit met elkaar en je laat het even staan.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Als je wilt, kun je een fermentatiestarter toevoegen. Dan verloopt je proces iets sneller. Maar het kan ook zonder starter. Je kunt nog wat jeneverbessen aan je rode kool met appelmengsel toevoegen.
Doe het mengsel in een gesteriliseerde weckpot en duw het goed aan. Het is belangrijk dat er geen lucht tussen zit, want dan kan het gaan schimmelen.
Je kunt een laurierblad toevoegen voor de smaak. Vul de pot tot een paar centimeter onder de rand en vul het eventueel aan met water.
Het is belangrijk dat alle kool onder het water staat. Anders gaat het proces niet goed. Je kunt hiervoor ook een verzwaringssteen gebruiken. Maar een zakje gevuld met water kan ook.
Als je dat bovenop de kool legt, dan blijft het ook onder water te staan.
Sluit de weckpot goed af en nu is het wachten, wachten en nog eens wachten. Houdt er rekening mee dat het fermentatieproces zeker 4 weken in beslag neemt.
Als het proces klaar is, dan kun je de pot opslaan in je kelder. In ieder geval ergens waar het koel en donker is. Je kunt natuurlijk ook direct je zelf gefermenteerde rode kool opeten.
Recepten voor gefermenteerde rode kool
Je kunt gefermenteerde rode kool op verschillende manieren eten. Allereerst kun je het gewoon opwarmen en het lekker bij de aardappels eten. Maar je kunt deze rode kool ook in een salade gebruiken. Je eet het dan gewoon koud. Of je maakt er een heerlijke ovenschotel van.
Er zijn talloze manieren waarop je gefermenteerde rode kool kunt bereiden en kunt eten. Als je wilt weten of je gefermenteerde rode kool nog goed is, dan kun je dit heel makkelijk controleren. Als je de pot opendraait en je hoort een doffe plof, dan is je rode kool nog goed om te eten.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!