Home | Historie van fermenteren: Grote stap in conservering van voeding
Historie fermentatie

Historie van fermenteren: Grote stap in conservering van voeding

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Fermenteren is tegenwoordig erg populair om te doen maar de methode van conserveren van levensmiddelen met behulp van zout is bepaald niet nieuw en bestaat al vele eeuwen.

Mensen ontdekten eeuwen geleden al dat zout een conserverende werking kent en gebruikten dit dan ook om producten zoals vlees te pekelen waardoor het langer houdbaar bleef en om groenten te fermenteren zodat deze een zure en frisse smaak kregen.

De naam ervoor was toen nog niet bekend (noch het wetenschappelijke proces dat eraan ten grondslag ligt) maar het werd dus al wel gedaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Waarom fermenteren vroeger gedaan werd

Mensen hebben lang gekozen voor fermenteren om levensmiddelen voor een langere tijd te kunnen bewaren en deze op een later tijdstip te kunnen nuttigen.

Toen de koelkast en de vriezer hun intrede deden werd thuis fermenteren minder gedaan omdat men de levensmiddelen op een andere manier kon bewaren, die ook goed werkte en aanzienlijk minder tijd in beslag nam.

Fermenteren wordt echter nog altijd gedaan en in vroegere tijd was het veruit de beste optie om verse producten lang te kunnen bewaren.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van fermentatie

Reeds in de 19de eeuw werd er onderzoek gedaan naar de werking van fermentatie door verschillende wetenschappers.

Louis Pasteur (bekend van het pasteuriseren van melk en andere zuivelproducten om deze langer houdbaar te maken) concludeerde uit zijn onderzoeken dat micro-organismen in de voedingsmiddelen ervoor zorgden dat deze langer houdbaar bleven en dat wordt tegenwoordig nog altijd gedacht.

In 1891 werd er een octrooi verstrekt aan de Japanse wetenschapper Takamine voor een methode om te fermenteren dus dat is al lang geleden dat het werd toegepast.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

De historie van groentefermentaties

Fermenteren verbeter de houdbaarheid: Heel het jaar door het voedsel dat jij wilt

Fermenteren zorgt er dus voor dat bepaalde voedingsmiddelen lang bewaard kunnen blijven en dat je er op een later tijdstip over kunt beschikken zonder dat het eten of drinken slecht geworden is.

Gefermenteerde producten blijven heel lang goed.

Zeker als je veel van iets in huis hebt dat je niet allemaal tegelijk vers kunt gebruiken is het slim voor inmaken, fermenteren of inleggen te kiezen.

Zo heb je op een later tijdstip alsnog je lievelingsgroente om te eten terwijl het dan niet eens het seizoen daarvoor is. Zeker als je zelf kweekt in eigen tuin is het fijn als je je oogst langer bewaren kunt.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Gefermenteerde producten rijk aan probiotica

Wat zijn de voordelen van fermentatie?

Fermenteren heeft diverse voordelen. Het is om te beginnen, zeker als je voor groente kiest, niet moeilijk om te doen. Het kost enkel wat tijd. Het zorgt voor lekker zurige en frisse producten die ook nog een makkelijk verteerbaar zijn.

In voeding zitten eiwitten, koolhydraten en vetten die niet altijd even goed vallen en waar het lichaam moeite mee kan hebben om ze af te breken. Door voeding te fermenteren gaat dit stukken makkelijker en valt deze ook beter bij veel mensen.

De structuur en smaak veranderen tijdens het fermentatieproces. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld witte kool die wordt gefermenteerd waardoor zuurkool ontstaat.

De PH-waarde van gefermenteerde groente zakt en door de aanwezigheid van melkzuurbacteriën worden suikers omgezet in stoffen die de darmflora stimuleren en gezond voor je zijn.

De voedingswaarde van gefermenteerde producten neemt tevens toe.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is heerlijk en gezond.. en zo kan je het maken

Melkkefir is een gefermenteerde zuiveldrank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als gevolg van zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Het wordt gemaakt van kefirkorrels, een symbiotische combinatie van gisten en bacteriën die van nature...

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Alles wat je moet weten over Waterkefir maken

Als fermentatie-enthousiasteling en voedingscoach deel ik graag mijn kennis over waterkefir met je. In dit artikel wil ik je informeren over wat waterkefir precies is, hoe het gemaakt wordt en een beetje over de achtergrond ervan. Wat is waterkefir?...

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Japanse groenten fermenteren? Check dit artikel!

Fermentatie is een oude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook de smaak en voedingswaarde ervan versterkt. In Japan is fermentatie diep geworteld in de cultuur en wordt het veelvuldig toegepast op groenten,...

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermenteren: zo pak je dat goed aan

Pastinaak fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het fermenteren van pastinaak is een interessante manier om dit vaak over het hoofd geziene wortelgewas te gebruiken. Door pastinaak te...

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Fermenteren van seizoensgroente.. hoe doe je dat precies?

Het fermenteren van seizoensgroenten is een eenvoudige en duurzame manier om te profiteren van de smaak en voedingswaarde van verse producten, zelfs als ze niet langer in het seizoen zijn. Door seizoensgroenten te fermenteren kun je ze langer bewaren en in de...

Kun je alle groente fermenteren?

Kun je alle groente fermenteren?

Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en de smaak en voedingswaarde te verbeteren. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels worden gebruikt om suikers in voedingsmiddelen om te zetten in zuren, alcohol of andere...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.