Inhoudsopgave
Bij fermenteren wordt gekozen voor het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken en een andere smaak en uiterlijk te geven.
Dit klinkt wellicht tegenstrijdig maar je moet ook niet aan rotten denken in de meest vieze zin van het woord waarbij producten verschimmelen, rare plekken krijgen of niet meer te eten zijn.
Door middel van fermenteren krijgen producten een zure en frisse smaak en zijn ze na lange tijd nog altijd lekker en goed te eten.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Producten die reeds gefermenteerd zijn
Het fermentatieproces wordt bij tal van levensmiddelen toegepast. Zo kun je denken aan gefermenteerde producten zoals wijn, kaas, yoghurt, zuurkool, kefir, zuurdesembrood en zo is er nog veel meer te noemen.
Veel van deze producten kun je gewoon in de supermarkt kopen maar zelf maken is ook mogelijk. Het fermentatieproces is op zich niet ingewikkeld en kan door iedereen geleerd worden maar je dient je wel aan een aantal regels te houden zodat het niet mislukt.
Wat belangrijk is bij fermenteren kun je in deze tekst lezen.
Hoe gaat het fermentatieproces in het werk?
Eerst even wat over het fermentatieproces zelf en hoe dit in het werk gaat. Bij het fermenteren doe je voedingsmiddelen zoals vlees, fruit of groente in een pot of zak en sluit je deze luchtdicht af.
Er komt meestal zout bij om het fermenteren op gang te brengen. De potten bewaar je rond de 20 graden (zeg maar op kamertemperatuur) zodat de inhoud kan gaan fermenteren.
De van nature aanwezige micro-organismen in het product en het zout zorgen ervoor dat de smaak, het uiterlijk, de voedingswaarde en de verteerbaarheid veranderen en dat je een zuur doch fris product krijgt na een poosje fermenteren.
Houd er rekening mee dat het proces een tijdje in beslag neemt. Mede afhankelijk van je smaak laat je het mengsel namelijk korter of langer staan. Hoe langer, hoe meer de goede bacteriën hun werk kunnen doen en hoe frisser en zuurder de smaak zal worden.
Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.
Werk altijd hygiënisch bij fermenteren
Bij fermenteren is het belangrijk dat je hygiënisch werkt maar dit spreekt eigenlijk voor zich gezien het feit dat het om voedsel gaat. Was je handen, maak het aanrecht schoon en gebruik schoon materiaal om je groente of fruit op te snijden.
Als je het in potten doet, zorg dan dat deze goed schoon zijn. Ook al zijn ze nog maar net afgewassen, spoelen met soda en naspoelen met schoon en heet water is aan te raden. Dit geldt ook voor de deksels en rubberen ringen.
Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je product tijdens het fermenteren gaat schimmelen. Dit is dan een slechte schimmel die je niet wilt hebben.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →
Belangrijk tijdens het fermentatieproces: Zorg dat er geen zuurstof bij het product kan
Een ander belangrijk punt tijdens het fermentatieproces waarmee je rekening dient te houden is dat er geen zuurstof bij het product komt. Zorg ervoor dat je de potten goed dichtdraait of de zakken vacuüm trekt.
De inhoud moet goed onder het vocht komen staan zodat de bovenste laag niet uitdroogt of niet mee fermenteert. Als er zuurstof bij kan, loop je kans dat het proces trager gaat en erger nog: dat de inhoud niet goed blijft.
Juist door het gebrek aan zuurstof doen de micro-organismen zoals melkzuurbacteriën, gisten en goede schimmels hun werk om de fermentatie te laten slagen.
Gebruik de juiste hoeveelheid zout in jouw fermentatie
Het fermentatieproces kan mislukken wanneer je er te weinig zout bij doet. Als maat wordt hierbij aangehouden dat je minimaal 1,5% van het gewicht van het product waar je het zout aan toevoegt, erbij doet.
Doe je er te weinig zout bij, dan bestaat de kans dat het fermenteren langer duurt dan je wilt. Te veel zout kan voor het mislukken van het fermenteren zorgen (dat gebeurt dan namelijk simpelweg niet) of een te sterke zoute smaak aan het product geven.
Natuurlijk is het eerst proberen wat je lekker vindt en waarschijnlijk lukt het fermenteren niet altijd meteen even goed. Start daarom met het fermenteren van groente, dit is namelijk het makkelijkste en daarbij loop de minste kans dat het mislukt.
Check altijd of het gefermenteerde product nog goed is
Het is belangrijk dat je het gefermenteerde product niet te snel opent. Is het onverhoopt nog niet goed, dan doe je er goed aan om de pot nog even te laten staan. Je kunt het product dan wel nuttigen maar misschien is het dan nog niet helemaal goed op smaak.
Het product kun je na opening in de koeling bewaren maar zorg dat je de pot goed schoon houdt en niet al te vaak open doet.
Wil je álles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!