Home | Handig: Wecken met schroefdeksel

Handig: Wecken met schroefdeksel

Tags: | ā± Leestijd: 3 minuten

Ben je een traditionele weckpot gewend? Dan is een weckpot met een schroefdeksel wel even wennen. Het gaat niet iets anders dan met de traditionele weckpot. Sommige gebruikers vinden het superhandig, anderen zijn er minder enthousiast over.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wecken met een schroefdeksel.

Hoe werkt een weckpot met schroefdeksel?

De werking is heel simpel. De weckpot met schroefdeksel is gemaakt van extra sterk glas dat tegen hoge temperaturen kan. Net zoals een gewone jampot. Alleen werkt de sluiting van de weckpot anders.

Het deksel bestaat namelijk uit twee onderdelen: een ring (de schroefdeksel) en een rondje (de vervangdeksel). Het rondje leg je op de opening van de pot en de ring draai je vast op het rondje en de glazen pot. Hierdoor trekt de pot vacuĆ¼m.

Steriliseren van een weckpot met schroefdeksel

De eerste stap in het weckproces is om de weckpot goed te steriliseren. Dat is bij een weckpot met schroefdeksel niet anders. Je kunt deze potten ook in water koken, of in de vaatwasser of oven steriliseren. Geen enkel verschil dus met de traditionele weckpot.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Hoe vul je een weckpot?

Het vullen van de weckpot

Ook het vullen van de potten gaat hetzelfde. Let erop dat de pot nog warm is als je het warme product in de weckpot doet. Doe je dat niet, dan is er een kans dat de weckpot kapot gaat door de plotselinge hitte die in de pot komt.

Zorg er ook bij de pot met schroefdeksel voor dat je de randen schoonhoudt. Dus je kunt het beste het voedsel met een trechter in de weckpot plaatsen. Pers de lucht er zoveel mogelijk uit.

Controleer de randen van de weckpot

Ook hier nog geen verschil met de traditionele weckpotten. De randen moeten schoon zijn. Gebruik een schone theedoek om de randen schoon te maken als ze toch vies zijn. Doop de theedoek eerst even kokend water om er zeker van te zijn dat de pot steriel blijft.

Het sluiten van de weckpot met schroefdeksel

Hier gaat het anders. Je moet eerst de vervangdeksel op de weckpot plaatsen en dan draai je de schroefdeksel goed aan. Tijdens het wecken kan er lucht uit de weckpot verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat de weckpot vacuĆ¼m kan trekken.

Hoe werkt een weckpot met een beugelsluiting?

Het wecken van de producten in weckpotten

Ook hier is geen enkel verschil. De inmaaktijden zijn bij de weckpotten met schroefdeksel net zo lang als bij de traditionele weckpotten.

Laat de weckpot altijd 24 afkoelen na verwarming. Je kunt dan de schroefring van de weckpot afdraaien. Zo kun je controleren of de weckpot vacuĆ¼m is getrokken.

Voordeel weckpot met schroefdeksel

Het voordeel van een weckpot met schroefdeksel is dat je geen rubber hebt of klemmen waarmee je het deksel op de pot moet vastklemmen. Het is dus veel eenvoudiger werken. Je draait het deksel op de weckpot en het is klaar.

Toch geven sommige mensen de voorkeur aan de weckpotten van vroeger. Vaak is het maar net wat je gewend bent. Voor de smaak maakt het in ieder geval geen enkel verschil of je nu een weckpot met schroefdeksel gebruikt of Ć©Ć©n met klemmen.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Recente artikelen

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn.. waar zit dat allemaal in?

Melkzuurbacteriƫn dragen bij aan een goede gezondheid. Het zijn bacteriƫn die suiker omzetten in melkzuur, hier danken ze ook hun naam aan. Melkzuurbacteriƫn zijn niet alleen aanwezig in ons lichaam maar ook in ons voedsel zetten ze suiker om in melkzuur. Dit...

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Wanneer stopt de fermentatie eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel, om het te laten veranderen van samenstelling. Het fermenteren van voeding moet op een bepaalde temperatuur gebeuren en het proces heeft enkele dagen tot weken nodig. Maar wanneer stopt fermentatie en...

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Fermenteren en probiotica: hoe zit dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsmiddelen met probiotica, die de darmflora bevorderen en in balans houden. Voedingsmiddelen met deze probiotica zijn vaak gefermenteerd maar wat is gefermenteerd voedsel precies? In dit artikel leggen we je meer uit...

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Is gefermenteerd eten slecht voor je?

Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet...

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Wat is de ideale temperatuur om te fermenteren?

Voedsel fermenteren is iets dat al duizenden jaren bestaat. In tijden dat er nog geen koelkasten waren en mensen lange tijd onderweg waren voor een reis, werd fermenteren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en de vitaminen in de voedingsmiddelen te...

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Is fermenteren hetzelfde als gisten?

Fermenteren werd vroeger gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te kunnen verlengen. Tegenwoordig weten we dat fermentatie niet alleen de houdbaarheid verlengd maar ook de voedingswaarde van producten verbetert en daarmee vele gezondheidsvoordelen...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.