Home | Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Groene kool fermenteren doe je op deze manier

Tags: | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Groene kool kun je op een heerlijke manier fermenteren. Door dit te doen, kun je de groene kool veel langer bewaren. Daarnaast smaakt het ook nog een heel erg lekker als je er wat kruiden aan toevoegt tijdens het fermentatieproces. Het fermenteren van groene kool is eenvoudig en vooral erg leuk.

Wat heb je nodig om groene kool te fermenteren?

Het fermenteren van groene kool is hetzelfde als het wecken van kool. Je zorgt ervoor dat je de kool langer kunt bewaren, door het te wecken, of in te maken. Je hebt hiervoor nodig een groene kool, een weckpot of een aantal weckpotten en zout. Om het nog lekkerder te maken kun je ook nog een ui en wat kerriepoeder toevoegen aan je ingemaakte groene kool.

Het proces van fermenteren

Het fermentatieproces is niet ingewikkeld. Je begint met het snijden van de groene kool. Wil je het lekker maken, dan kun je de kool het beste in hele dunne reepjes snijden. Je moet de koolreepjes daarna wassen en goed uit laten lekken. Daarna pel je een ui of een aantal uien en die snij je in dunne ringen. Meng de uitgelekte koolreepjes met de uienringen, kerrie en het zout.

Voor het fermenteren van groenten heb je altijd zout nodig. Voor een halve kilo groente gebruik je 15 gram zout. Voeg je ook nog een halve liter water toe? Dan gebruik je nogmaals 15 gram zout. Je laat de koolreepjes, uienringen, zout en het kerriepoeder tien minuten staan.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Maak de weckpot goed schoon en vul de pot

Jij moet even wachten, dus dat is een goed moment om je weckpot of weckpotten goed te steriliseren. Dat kun je in de magnetron doen, of je kunt de potten even tien minuten koken in water. Laat de potten daarna uitlekken en drogen op een schone, droge theedoek.

Vul daarna de potten met het koolmengsel. Zorg ervoor dat de pot tot maximaal 2/3 gevuld is. En zorg ervoor dat de kool onder water staat. Om ervoor te zorgen dat alles onder het waterpeil blijft, kun je een verzwaringssteen gebruiken. Die leg je bovenop de kool, zodat het onder water blijft staan.

Sluit de pot

Sluit de pot of de potten goed af met het deksel. En zorg ervoor dat er geen zuurstof bij kan komen. Nu is het tijd voor het echte fermentatieproces. Zet de potten ergens neer bij kamertemperatuur en laat ze minimaal 3 weken fermenteren. Je kunt daarna voorzichtig het deksel openen en je groene gefermenteerde kool proeven. Vind je het nog niet zuur genoeg? Sluit de pot dan weer en laat het nog iets langer fermenteren.

Hoe lang kun je je gefermenteerde groene kool bewaren?

Jouw groene kool blijft wel een jaar goed. Je kunt het in een koele en donkere kelder bewaren. Als je je groene kool gaat eten, dan kun je heel makkelijk controleren of de kool nog goed is. Zodra je de deksel openmaakt, hoor je een dof plofgeluid. Dan kun je de kool nog eten. Hoor je niets? Dan is er iets mis gegaan in het fermentatieproces. Je kunt dan beter niet eten van je gefermenteerde groene kool.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. 🚀

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriën, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleïnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.