Inhoudsopgave
Gezond leven en eten begint bij het kiezen van de juiste voedingsproducten. Gefermenteerd eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij gezond voedsel maar deze voeding heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerd eten is dus zeker niet slecht voor je.
Om meer duidelijkheid te krijgen over gefermenteerd voedsel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje en leggen we uit of fermenteren gevaarlijk is of niet.
š Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!
Wat is fermentatie?
Allereerst vertellen we je meer over wat fermentatie precies is, het is namelijk meer dan gewoon rottend eten. Bij het fermenteren van voedsel laten we voedingsmiddelen op een gecontroleerde wijze rotten. Dit is vooral om het product langer houdbaar te maken maar heeft ook invloed op de geur, smaak en uiterlijk van het voedsel.
Vroeger werden voedingsmiddelen gefermenteerd zodat men ze langer kon bewaren en bijvoorbeeld kon gebruiken tijdens lange tochten op zee maar ook vandaag de dag zien we nog vaak gefermenteerd eten. In de supermarkt zijn al heel veel gefermenteerde voedingsproducten te vinden zoals, bier, wijn, brood, zure room en koffie. Driekwart van wat wij dagelijks eten is voedsel dat door fermentatie is ontstaan.
Bij het fermentatieproces worden micro-organismen, zoals bacteriƫn, gisten en schimmels, gebruikt om moleculen af te breken en nieuwe stoffen en smaken te laten ontstaan.
Let op:Ā Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je hetĀ Fermentatie HandboekĀ zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijkenĀ via deze link.
Micro-organismen voor een betere gezondheid
Gefermenteerd eten is zeker niet slecht voor je. Alle micro-organismen die tijdens het fermentatieproces aan het werk zijn, leven al op onze planeet. In ons lichaam wonen zelfs al meer dan 1 biljoen van deze goeie beestjes. De helft van de cellen in ons lijf bestaat uit micro-organismen. Zij helpen ons lichaam bij het uitvoeren van functies die we anders niet zouden kunnen doen.
Zo helpen de micro-organismen bij het afbreken van gifstoffen, het beschermen van de darmwand, het verteren van voeding, het tegengaan van ongewenste indringers en het versterken van ons immuunsysteem. Ons lichaam heeft de micro-organismen dus hard nodig om gezond te kunnen blijven.
De voordelen van gefermenteerd voedsel
Probiotica in gefermenteerde producten
Alle goede micro-organismen in gefermenteerd voedsel worden ook wel probiotica genoemd, probiotica helpt onze darmflora in balans te houden. Het grootste deel van deze probiotica bestaat uit bacteriƫn die melkzuur produceren.
Voedingsmiddelen met veel melkzuurbacteriƫn verbeteren de gezondheid van de darmen.
Fermentatie versterkt het immuunsysteem
Ziektes en infecties kunnen een flinke invloed hebben op de darmen. Gefermenteerd eten zou wel een de juiste bescherming kunnen zijn tegen deze problemen. Zuivelproducten die gefermenteerd zijn, zijn bijvoorbeeld makkelijk te verteren maar zorgt ook voor een boost aan gezonde micro-organismen die ons immuunsysteem versterken.
Gefermenteerd eten zorgt voor betere vertering van voedsel
Gefermenteerd eten zorgt voor een betere vertering van voeding wat onze darmen in staat stelt om mineralen en vitaminen veel beter en eenvoudiger op te nemen. Dit heeft als gevolg dat je minder drang hebt naar het eten van vet of zoet voedsel.
Voeding welke gefermenteerd is helpt bij afvallen
Voeding dat gefermenteerd is zorgt voor een betere vetverbranding en een sneller metabolisme. Dit komt doordat de vitaminen en mineralen in het voedsel beter bewaard blijven en goed worden opgenomen door de darmen. Hierdoor kan gefermenteerd voedsel dus ook helpen bij het verliezen van gewicht.
Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren
Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan isĀ onze cursus fermenterenĀ de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.
Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā
Is fermenteren gevaarlijk?
Om erachter te komen of fermenteren gevaarlijk is leggen we de nadelen van gefermenteerd voedsel aan je uit.
Eventuele maagproblemen na het eten van gefermenteerde producten
Gefermenteerd voedsel heeft voornamelijk voordelen voor onze gezondheid maar een te hoge inname van gefermenteerd voedsel kan wel leiden tot maagproblemen. Het is belangrijk om je maag en darmen eerst te laten wennen aan gefermenteerde voeding en het eten van deze voedingsmiddelen langzaam op te bouwen.
Risico op voedselvergiftiging bij fermentatie
Bij de fermentatie van sommige producten is er meer risico op het vormen van slechte bacteriƫn in de voeding. Bij yoghurt of zuurkool is dit niet het geval maar dit kan wel voorkomen bij bijvoorbeeld worst en olijven. Daarom raden we je aan om deze producten zelf thuis te fermenteren.
Gefermenteerd voedsel bevat veel zout
Gefermenteerd voedsel dat je in de supermarkt vindt is vaak bewerkt en er is veel zout aan toegevoegd. Veel zout eten is een stimulans om juist weer meer te eten in een korte tijd.
Om dit te voorkomen kun je zelf groenten gaan fermenteren zodat je zeker weet dat je onbewerkt voedsel eet met een laag zoutgehalte. Koop je gefermenteerd eten in de supermarkt? Kijk dan goed op het etiket.
Gefermenteerd eten is niet slecht voor je
Fermenteren is niet gevaarlijk voor je. Zolang je goed oplet, fermenteren op de juiste manier doet en je maag laat wennen aan het gefermenteerde voedsel heeft het eigenlijk alleen gezondheidsvoordelen.
Een goede reden om zelf te beginnen met het fermenteren van overgebleven restjes groenten of andere voedingsmiddelen.
Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?
Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.
Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!