Home | Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?
Fermenteren

Fermenteren: Wat is het en waarom zou je het doen?

Tags: | ā± Leestijd: 5 minuten

Om eten langer houdbaar te maken en er op een later tijdstip alsnog van te kunnen genieten kun je verschillende methodes gebruiken. Denk hierbij aan inmaken (wecken), inleggen of fermenteren. Dit zijn allemaal methodes om voedsel langer houdbaar te maken. Welke manier je kiest ligt aan wat je voorkeur heeft maar ook aan het soort voedsel dat je wilt bewaren.

Fermentatie

Indien je voor fermentatie kiest, maak je gebruik van bacteriƫn, schimmels en gisten om het eten op een gecontroleerde manier te laten rotten. Dit klinkt niet zo smakelijk natuurlijk maar je moet ook niet denken aan rotten in de meest negatieve zin van het woord waarbij schimmels en harig voedsel ontstaat. Bij fermenteren worden de van nature aanwezige goede bacteriƫn in voedsel gestimuleerd om suikers, eiwitten, vetten en koolhydraten om te zetten of zelfs te laten verdwijnen zodat het eten een andere smaak en structuur krijgt maar ook nog eens makkelijker te verteren wordt. Daarvoor is naast de groente ook zout nodig om de fermentatie te laten plaats vinden.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermenteren - Wat is het en waarom zou je het doen

Hoe werkt fermenteren?

Door de toevoeging van zout blijft het product langer houdbaar. Dit is goed want dan kun je het later alsnog gebruiken. Doordat het geheel luchtdicht, dus zonder zuurstof, wordt afgesloten zorgt het toegevoegde zout ervoor dat de schadelijke bacteriƫn (waardoor producten echt kunnen bederven) vernietigd worden en dat de goede, anaerobe bacteriƫn goed gedijen en ervoor zorgen dat het product een friszure smaak krijgt en houdbaar blijft. Deze bacteriƫn (veelal zijn dit de zogenaamde melkzuurbacteriƫn) breken schadelijke of moeilijk verteerbare stoffen af zodat er een lichter verteerbaar en nog altijd zeer voedzaam product ontstaat.

Waarom fermenteren?

Er zijn diverse redenen te noemen waarom je producten fermenteert. De belangrijkste is zonder meer dat het voedsel gezonder wordt door fermentatie. Daarnaast wordt voedsel door fermentatie langer houdbaar blijft. Zeker als je veel van een bepaald product hebt en het op dat moment niet allemaal tegelijk kunt opeten, is het slim dit te fermenteren of op een ander manier te behandelen zodat het goed blijft. Daarnaast is fermenteren duurzaam want je gooit nog amper voedsel weg en er wordt niets verspild. Fermenteren van voedsel kan zoals gezegd tevens een positief effect hebben op je spijsvertering en darmflora. In bepaalde soorten voedsel zitten stoffen waarmee het lichaam wel eens moeite heeft deze af te breken. Door het fermenteren verdwijnen deze vanzelf al uit het voedsel zodat dit makkelijker verteerbaar wordt en je darmen er baat bij hebben. Daarnaast zitten er in gefermenteerde producten veel gezonde bacteriƫn (ook wel bekend als probiotica), welke zeer welkom zijn in je microbioom. Veel gefermenteerde producten kunnen ook door mensen met een allergie genuttigd worden zoals bijvoorbeeld zuurdesembrood dat prima geschikt is als je niet zo goed tegen gluten kan.

Hoe fermenteer je voeding?

Je kunt tal van producten fermenteren zoals groente, fruit, vlees, vis en zuivel. Kijk altijd goed hoe het werkt en gebruik er goede recepten voor. Ben je nog maar een beginner op dit gebied? Start dan met het fermenteren van groente omdat dit het makkelijkste is om te doen en het nauwelijks kan mislukken. Snijd (indien nodig) het product in gelijke stukken en was dit goed. Meng het met de juiste hoeveelheid zout (in het recept staat hoeveel dit is) en doe er water bij. Je mag ook eerst het zout met water mengen voordat je het toevoegt. Er zal ook nog het nodige vocht uit het product komen en dat kun je allemaal gebruiken. Doe het mengsel in schone potten, zakken of flessen en zorg dat er voldoende vocht op staat. Sluit het af en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Daarna zet je de potten of zakken weg in een ruimte op kamertemperatuur zodat het fermenteren kan beginnen. Niet gekoeld wegzetten want dit vertraagt het proces. Doorgaans kun je na een paar weken het beste iets open maken om het te proeven. Is het nog niet goed op smaak? Laat de rest dan dicht en wacht een tijdje voordat je het opent.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Kombucha maken

Waarom is fermenteren duurzaam?

Fermenteren is duurzaam omdat je nagenoeg alles van het voedsel kunt gebruiken en niets hoeft weg te gooien. Als je bijvoorbeeld verse groente fermenteert kun je bijna alles gebruiken en gooi je niets weg omdat het bedorven is. Door het te fermenteren wordt het product veel langer houdbaar, krijgt het een zurige, en frisse smaak en is het ook nog eens beter verteerbaar voor je darmen die er wel bij varen. Omdat het lang houdbaar is nuttig je het gefermenteerde voedsel op een later tijdstip en hoef je niets nieuws te kopen. Als dat niet duurzaam is weten we het ook niet meer.

Hoe lang fermenteren?

Het voorbereidende werk voor fermenteren neemt niet zo enorm veel tijd in beslag maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat je fermenteert en of je dat dient te snijden, te wassen en hoeveel je ervan hebt. Wil je kiloā€™s groente fermenteren? Dan ben je wel een poosje bezig om dit te mengen met zout of pekelwater en duurt het even voordat alle potten schoongewassen zijn en alles erin zit. Is dit eenmaal gedaan? Dan ben je wel klaar met fermenteren en moet je het product te tijd geven om tot een goed resultaat te komen. Je dient de producten die aan het fermenteren zijn vaak wel een paar weken dicht te laten zitten om de goede bacteriĆ«n de kans te geven hun werk te doen en de juiste smaak en structuur te krijgen voor het product. Twijfel je of het al klaar is en je het product kunt nuttigen? Maak het dan open om te proeven. Is het nog niet helemaal klaar? Laat de rest dan dicht en zet de geopende groente of iets anders in de koeling zodat het fermenteren vertraagd wordt. Een belangrijk advies: Tijdens fermentatie ontstaat er druk en dit kan leiden tot ontploffing van je weckpot. Dit gebeurt overigens niet zo snel, maar daarom moet je (zeker de eerste week) elke dag de pot eventjes openen. Op die manier kan de opgebouwde druk ontsnappen en zorg jij ervoor dat je keuken geen rommeltje wordt. Niet vergeten dus!

Op welke temperatuur fermenteer je?

Daar waar je bepaalde producten gekoeld weg legt zoals in een koelkast of vriezer om deze langer te kunnen bewaren of ze juist een tijdje verhit zoals met wecken om de houdbaarheid te bevorderen, heb je bij fermenteren geen speciale hulpmiddelen nodig maar zet je de potten, flessen of zakken met het product erin op kamertemperatuur weg. Fermenteren werkt het beste tussen 18 en de 22 graden en kan ook nog wel tussen de 16 en 28 graden en gemiddeld zal het in de meeste ruimtes 20 tot 21 graden zijn. Is het koeler? Dan vertraagt daardoor het fermenteren.

Wil je Ɣlles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken ā†’

Meer interessante artikelen lezen over fermenteren?

Dan vind je deze onderwerpen ongetwijfeld ook interessant.. šŸš€

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Zuurkool rauw eten: hoe zit dat precies?

Meestal kook je zuurkool even voordat je het eet. Maar wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Het is zelfs erg gezond. Want hoe langer je de zuurkool kookt, hoe meer vitamines verloren gaan. Toch eten we niet zo vaak rauwe zuurkool. Dat komt vooral door...

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

6 valkuilen: trap hier niet in als je gaat fermenteren

Wil je zelf je voedsel gaan fermenteren? Trap dan niet in deze 6 valkuilen. Dan weet je namelijk dat jouw project gaat mislukken. Zorg allereerst dat je precies weet hoe je moet fermenteren en laat je niet verleiden door allerlei tips van anderen. Volg je...

De reden dat fermenteren zo lang duurt

De reden dat fermenteren zo lang duurt

Als je voedsel gaat fermenteren, dan moet je vooral geduld hebben. Het fermentatieproces neemt weken, soms zelfs maanden in beslag. Tijdens dat proces verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het voedsel. Door voedsel te fermenteren kun je het langer...

De 3 nadelen van fermenteren

De 3 nadelen van fermenteren

Het fermenteren van voedsel is ontzettend populair. Je kunt veel gefermenteerde producten in de supermarkt kopen. Maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis hun eigen producten fermenteren. Bij fermentatie van voedsel gebruik je bacteriƫn, schimmels en...

9 inzichten: De voordelen van kiemen

9 inzichten: De voordelen van kiemen

Kiemgroenten zijn een bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, nucleĆÆnezuren DNA en RNA. Ze bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten. Die antioxidanten maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Het eten van veel kiemgroenten...

Hoge kwaliteit

Onze cursus, e-book en artikelen
zijn van de allerbeste kwaliteit.

Niet goed, geld terug

Niets aan je product gehad? Ontvang je geld terug.

24/7 toegang

Je hebt 24 uur per dag
toegang tot alle lesstof.

Gediplomeerde trainer

We werken alleen met gediplomeerde trainers.